Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Homeopathie en kinderen

Als je kind ziek is of ergens last van heeft, wil je dat hij zich weer beter voelt. Je kind kan van je huisarts medicijnen voorgeschreven krijgen, maar je kunt ook kiezen voor homeopathie. Wat houdt deze alternatieve geneeswijze in? Hoe werkt het en gaat homeopathie wel samen met borstvoeding?

Advertentie

Wat is homeopathie?

De Duitse arts en scheikundige Samuel Hahnemann is de grondlegger van de homeopathie. Hij bedacht in de 18e eeuw de naam homeopathie, die is afgeleid van de Griekse woorden ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden). Homeopathie behoort tot de alternatieve geneeswijzen en wordt ook wel een holistische geneeswijze genoemd. Dit betekent dat de mens in zijn geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kun je klachten krijgen en ziek worden. Het is niet de bedoeling dat alleen de symptomen hiervan worden onderdrukt, maar dat het evenwicht in het lichaam wordt hersteld.

Een natuurlijke stof die bepaalde ziekteverschijnselen kan veroorzaken, kan deze ook weer genezen, is de gedachte. Homeopaten werken daarom met planten en bomen, met metalen en zouten en dierlijke producten zoals bijengif. Daar worden verdunningen van gemaakt. Homeopathie gaat ervan uit dat de natuur alles geeft wat je nodig hebt en dat je klachten het best kunt genezen met een stof die in de natuur dezelfde klachten geeft. Hiertegen gaat je lichaam zich wapenen, wat helpt om het weer in evenwicht te brengen.

Homeopathie, is voor jouw kind?

De ene ouder zweert bij de homeopathische aanpak en de ander bij reguliere zorg. Voor baby’s en kleine kinderen kun je homeopathie zien als een aanvulling op reguliere behandelmethoden en niet als een vervanging hiervan. Als je twijfelt over de juiste aanpak, neem dan contact op met je huisarts. Met de arts bespreek je of de alternatieve geneeswijze een aanvulling kan zijn voor jouw kind. Realiseer je daarbij dat de werking van homeopathische geneesmiddelen niet wetenschappelijk bewezen is.

Homeopathie bij baby’s, kinderen en borstvoeding

Heeft je baby last van darmkrampjes, rode billen of krijgt hij tandjes? En wil je liever geen medicijnen zoals zetpillen geven? Dan kan homeopathie helpen. Als je baby last heeft van één van deze klachten, kun je aan een homeopathisch geneesmiddel denken:

Advertentie

Met je kind naar de homeopaat

Ieder kind is anders en daarom zoekt een homeopaat naar de juiste behandeling op maat. Tijdens de eerste afspraak neemt de homeopaat samen met jou en je kind de klachten door. Daarna wordt er een diagnose vastgesteld en bepaalt de homeopaat welk homeopathisch geneesmiddel geschikt is. Vervolgens maken jullie een vervolgafspraak. Tijdens die volgende afspraak bespreken jullie of de klachten al weg zijn en of je verbeteringen ziet bij je kind.

Om er zeker van te zijn dat je met een ‘echte’ homeopaat te maken hebt, kun je checken of hij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Zo heb je de Vakgroep Homeopathische Artsen Nederland (VHAN) en de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH).

Homeopathische geneesmiddelen

Bij de drogist liggen homeopathische geneesmiddelen die je zonder recept kunt kopen. Ze worden in druppel-, korrel- of tabletvorm verkocht. Alle homeopathische middelen zijn getest op mensen, niet op dieren. Er is geen garantie dat het middel ook werkt bij jouw kind. Als dat niet zo is, hoef je je geen zorgen te maken dat het middel schadelijk is voor je kind.

Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor de lever en nieren. Ook zijn ze niet schadelijk voor het milieu. Voor alle medicijnen in Nederland, dus ook homeopathische middelen, geldt een strenge selectie voordat ze mogen worden verkocht. De middelen die worden verkocht, zijn eerst goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat kun je zien aan de letters ‘RVH’ op de verpakking. Het CBG controleert de middelen op kwaliteit en veiligheid, niet op werkzaamheid.

Advertentie

Als de medicijnen geen of nauwelijks effect hebben op je kind, is het belangrijk dat je contact opneemt met een homeopaat. Hij kan je kind verder onderzoeken en eventueel advies geven over andere geneesmiddelen.

Homeopathie en borstvoeding

Als jij last heb van één of meerdere borstvoedingskwaaltjes kan homeopathie ook voor jou helpen.

Volgens Bijwerkingencentrum Lareb is er over het gebruik van homeopathische geneesmiddelen tijdens de borstvoeding vrijwel geen informatie beschikbaar. Sterk verdunde homeopathische middelen kunnen wel tijdens de borstvoeding worden gebruikt. Voordat je homeopathische middelen gebruikt of aan je kind geeft, is het belangrijk dat je je goed laat informeren door een homeopaat en/of verkoper van de drogisterij. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter door.

Lees meer: Medicijnen en borstvoeding: wat mag wel en wat niet?

Verwijzing huisarts niet nodig

Als je een afspraak wil maken met een homeopaat heb je geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig. Als je kind al medicijnen gebruikt voor een bepaalde kwaal, hoeft dat geen belemmering te zijn voor de behandeling, maar het is wel belangrijk dat je dit aan de homeopaat laat weten.

Vergoeding zorgverzekeraar

De kosten van een homeopathische behandeling worden meestal vergoed via een aanvullende zorgverzekering. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het is wel belangrijk dat de homeopaat is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Als je niet zeker weet hoe je bent verzekerd en of je recht hebt op de vergoeding kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

Bronnen: Vereniging Homeopathie, Lareb

Lees meer: Zorgverzekering baby 2020, waar moet je op letten?

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu