Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

kort tongriempje

Te kort lipbandje bij je baby, dit zijn de gevolgen

Als borstvoeding geven niet goed lukt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Een mogelijke oorzaak is dat je baby een te strak lipbandje heeft. Een lactatiekundige kan dit voor je controleren. Wat is een te strak lipbandje en wat kun je eraan doen?

Wat is een lipbandje?

Het lipbandje (lipfrenulum) is het velletje waarmee de lippen vastzitten aan het tandvlees. Zowel de bovenlip als de onderlip heeft een lipbandje. De lipbandjes zorgen ervoor dat de lippen op hun plaats blijven zitten als je baby lacht, drinkt of zijn lippen tuit. Soms kan een lipbandje te kort of te strak zijn, waardoor je baby zijn lippen moelijker kan bewegen. Het gevolg kan zijn dat je baby zijn lippen niet goed naar buiten kan krullen, waardoor hij tijdens het drinken minder grip krijgt op de borst of fles. Een te strak lipbandje komt vaak voor in combinatie met een te kort tongriempje.

Advertentie

Lees ook: Stap voor stap je baby aanleggen, zo doe je dat

Borstvoeding en te strak lipbandje

Baby’s met een te kort lipbandje hebben vaak problemen bij het drinken aan de borst. Dat komt omdat ze hun lippen niet ver genoeg naar buiten kunnen krullen, waardoor ze niet goed kunnen aanhappen en de borst niet goed kunnen vasthouden. Baby’s met een te strak lipbandje drinken vaak onrustig en laten de borst keer op keer los. Ze kunnen de tepel ook niet goed vacuüm zuigen.

Een te kort lipbandje kan allerlei problemen bij de borstvoeding opleveren. Baby’s met een te kort lipbandje gaan vaak op een verkeerde manier drinken:

 • Je baby maakt tijdens het drinken soms een smakkend of klakkend geluid, omdat hij de tepel niet goed vacuüm kan houden.
 • Je baby kan blaren op zijn lippen en tong krijgen.
 • Je baby kan extra hard gaan zuigen, waardoor het voeden pijn doet aan je tepels.
 • De tepel kan vervormd zijn na de voeding.
 • Er kunnen tepelkloven ontstaan door het harde zuigen.
 • Het voeden kan erg lang duren.
 • Jouw melkproductie kan afnemen.
 • De borst wordt niet goed leeggedronken, waardoor melkkanaaltjes verstopt kunnen raken en borstontsteking kan ontstaan.
 • Soms zijn er melkresten te zien op de tong van je baby.
 • Je baby kan gewicht verliezen, omdat hij niet genoeg melk binnenkrijgt.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes

Flesvoeding en te strak lipbandje

Een te kort lipbandje levert minder problemen op bij flesvoeding dan bij borstvoeding, maar sommige baby’s hebben ook moeite met de fles door hun strakke lipbandje. De baby kan zijn lippen dan niet goed om de speen krullen en de speen niet goed vacuüm zuigen, waardoor hij onrustig gaat drinken en de fles vaak loslaat uit z’n mond. Ook kan een baby met een te kort lipbandje moeite hebben met zuigen op een fopspeen.

Lees ook: Flesvoeding en borstvoeding combineren doe je zo

Te kort lipbandje herkennen

Als het lipbandje te kort is, staat de bovenlip vaak strak gespannen tijdens het voeden. Maar het kan ook voorkomen bij de onderlip. Het is lastig om zelf een te strak lipbandje te herkennen. Meestal signaleert een lactatiekundige het als ze wordt gevraagd om te helpen bij borstvoedingsproblemen. Dat doet ze door de lip van je baby iets op te tillen en vervolgens te proberen om de lip om te krullen, zoals een baby ook doet bij het aanhappen.

Meer lezen: Wat doet een lactatiekundige?

Mogelijke gevolgen van een te kort lipbandje

Sommige kinderen met een te strak lipbandje merken er vrij weinig van. Andere kinderen hebben er wel last van, en niet alleen bij de borstvoeding of flesvoeding. Het kan nog andere gevolgen hebben:

 • Sommige kinderen met een kort lipbandje hebben hun mond vaak openstaan.
 • Als je kind ouder wordt, kan een strak lipbandje tot afwijkingen aan het gebit leiden, zoals een spleetje tussen de voortanden of kaakafwijkingen.
 • Tandenpoetsen gaat vaak wat lastiger als je kind een te kort lipbandje heeft, waardoor de kans op gaatjes groter is.
 • Er kunnen problemen bij het slikken ontstaan.
 • Sommige kinderen krijgen spraakproblemen.
 • Het kan snurken veroorzaken of leiden tot slaapapnoe.

Wat kun je eraan doen?

Als een lactatiekundige heeft vastgesteld dat jouw baby een te strak lipbandje heeft, kun je ervoor kiezen om het te laten behandelen door middel van inknippen of insnijden, laseren of met elektrochirurgie. Je lactatiekundige of huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist die je baby kan behandelen. Dat kan onder meer een tandarts, kno-arts, parodontoloog of verloskundige zijn.

Lipbandje knippen, snijden of laseren

Een te strak lipbandje kan worden losgemaakt door het in te knippen of in te snijden. Het is een eenvoudige ingreep, die gebeurt onder plaatselijke verdoving. Door het inknippen of insnijden wordt het lipbandje als het ware verlengd. Als er wat overtollig tandvlees rondom het lipbandje zit, kan dit ook worden verwijderd. Daarna wordt het wondje gehecht.

Er bestaan ook methodes om het lipbandje los te laten laseren, of door middel van elektrochirurgie los te maken. Deze methodes worden in Nederland nog niet zoveel gedaan als inknippen en insnijden, maar zijn wel in opkomst. Het voordeel van deze methodes is dat het wondje meteen weer dicht is en er dus niet gehecht hoeft te worden. Ook is er meestal geen bloeding na deze ingrepen.

Lees ook: Kort tongriempje: doorknippen of niet?

Na de ingreep

Je baby heeft waarschijnlijk niet veel last van de ingreep zelf, maar na een paar uur kan zijn mond wel pijn gaan doen. Je kunt je baby een paracetamol zetpil geven als hij veel last heeft van zijn mond. Het wondje geneest meestal heel snel. Ook kan het zijn dat je baby in het begin de borst of fles weigert, omdat het drinken nog pijnlijk is. Dit gaat meestal snel over.

Als je borstvoeding geeft, kun je de melk kolven. Wil je baby ook niet uit een fles drinken, dan kun je proberen de melk te geven met een lepel of cup. Zodra je baby weer wil drinken, gaat dit meestal direct veel beter dan voorheen. Na de ingreep moet de wond nog twee weken lang een paar keer per dag worden gemasseerd.

Wel of niet behandelen?

Net als over het klieven van korte tongriempjes, bestaat er ook discussie over het nut van het inknippen of laseren van lipbandjes. Een aantal specialisten pleit voor een afwachtend beleid, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het inknippen van lipbandjes echt helpt bij borstvoedingsproblemen. Daarnaast wordt het lipbandje vaak vanzelf minder strak naarmate je kind ouder wordt. Toch zijn er veel lactatiekundigen die aanraden om het lipbandje wel te laten behandelen, omdat zij hebben ervaren dat het vaak helpt om de borstvoeding te verbeteren.

Twijfel je of je het lipbandje van je baby moet laten behandelen of niet? Bespreek dit met je lactatiekunde of huisarts, of vraag om een second opinion bij een andere lactatiekundige.

Bronnen: Lalecheleague.nl, Borstvoeding.com

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.