Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Reisvaccinaties voor kinderen, wanneer is het nodig?

Als je op reis gaat, heb je voor sommige bestemmingen vaccinaties nodig. Kinderen ook. Alleen geldt voor sommige reisvaccinaties een minimumleeftijd en sommige kinderen hebben de juiste reisvaccinatie al gehad door het Rijksvaccinatieprogramma. Lees hier hoe het precies zit.

Vaccinaties tegen infectieziekten

Vanaf dat je baby zes weken oud is, kun je hem laten inenten bij het consultatiebureau. Deze inentingen zijn afkomstig van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma wordt gratis aangeboden door de overheid. In Nederland worden vaccinaties aangeboden die beschermen tegen in totaal twaalf ernstige infectieziekten. Je kind inenten is in Nederland niet verplicht, maar door je baby te vaccineren, bescherm je hem tegen de infectieziektes en zorg je ervoor dat de ziekte minder vaak voorkomt. Daardoor lopen kinderen die (nog) niet ingeënt zijn ook minder risico deze infectieziektes te krijgen.

Je kind krijgt tot zijn vierde jaar in totaal drie ‘cocktails’:

Op negenjarige leeftijd worden kinderen niet meer ingeënt tegen kinkhoest. Ze krijgen dan nog wel een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (de DTP-prik).

Baby’s krijgen met twee, drie, vier en elf maanden de pneumokokkenvaccinatie. Ook worden baby’s ingeënt tegen hepatitis B.

Alle baby’s van 14 maanden oud én kinderen van 14 jaar krijgen vanaf 1 mei 2018 een uitgebreidere vaccinatie tegen meningokokken. Hiermee moet de stijging van het aantal besmettingen met de bacterie worden gestopt. Lees hier: wat betekent dit voor mijn kind?

GIFje legt groepsimmuniteit uit

content-1488280999-animation-7

Wat je mening over vaccineren ook is: dit GIFje laat binnen zes seconden zien wat het resultaat is van vaccineren.

Reisvaccinaties voor kinderen eerder geven

Als je met je kind op reis gaat, is het slim om te weten welke vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hij al heeft gehad. Er zitten vaccinaties bij die jonge kinderen standaard krijgen, maar aan volwassenen wel wordt geadviseerd. Bescherming tegen bepaalde ziektes bouw je namelijk niet eindeloos op, zelfs niet als je ervoor bent ingeënt. Bovendien veranderen bacteriën door de jaren heen. Een vaccin werk niet altijd tegen alle varianten. Voorbeelden zijn DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis B.

Alleen de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma worden gegeven op de leeftijd dat ze een optimale bescherming bieden. Zo kan het zijn dat je kind op een bepaalde leeftijd nog niet de juiste inenting heeft gehad die nodig is voor een bepaalde reisbestemming. In sommige gevallen kan zo’n inenting eerder worden gegeven, maar te snel achter elkaar vaccinaties geven is meestal niet verstandig, want het immuunsysteem van je kind heeft tijd nodig om er goed op te reageren en voldoende goede antistoffen op te bouwen. Vraag altijd een arts om advies.

Welke reisvaccinaties voor kinderen?

Welke reisvaccinaties je kind nodig heeft, hangt af van de reisbestemming en of er een verhoogd risico voor de gezondheid is in dat land.

Hepatitis A-vaccinatie

  • Kan gegeven worden vanaf één jaar
  • Advies voor veel landen

 Hepatitis A-vaccinatie wordt aangeraden voor bijna alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Dus ook als je naar Turkije of Oost-Europa gaat, wordt deze vaccinatie aanbevolen.

Als je kind jonger is dan één jaar, wordt de vaccinatie hepatitis A afgeraden. Is je kind ouder, dan wordt de inenting voor risicolanden wel geadviseerd. Tot 2008 gold het advies om kinderen pas vanaf vijf jaar te laten vaccineren.

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is heel besmettelijk en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Jonge kinderen met deze ziekte hebben vaak weinig klachten, volwassenen krijgen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, koorts en misselijkheid.

Buiktyfus vaccinatie

  • Kan gegeven worden vanaf twee jaar
  • Advies voor landen als India, Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka

Buiktyfus komt relatief veel voor in India, Pakistan en Indonesië. Het is een besmettelijke darmziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. Als je langer dan twee weken in India, Nepal, Pakistan, Bangladesh of Sri Lanka blijft, wordt een vaccinatie aanbevolen. Kinderen mogen pas vanaf twee jaar worden ingeënt. Voor die tijd is het advies om landen waar buiktyfus voorkomt te mijden. Een vaccinatie beschermt drie jaar lang maar de bescherming is niet honderd procent. Klachten van buiktyfus kunnen zijn: koorts, hoofdpijn, buikpijn en minder eetlust. Je kunt er erg ziek van zijn en in het ergste geval aan overlijden.

Gele koorts

  • Kan gegeven worden vanaf zes maanden (liever vanaf negen maanden)
  • Advies voor Zuid-Amerika, Afrika, Panama, Trinidad en Tobago

Gele koorts is een tropische ziekte en wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt overgedragen door tropische muggen. De ziekte komt voor in landen waar de gelekoortsmug leeft: Zuid-Amerika, Afrika, Panama, Trinidad en Tobago

De ziekteverschijnselen kunnen erg verschillen: van milde griep tot hoge koorts met bloed bij braken en in de diarree. Bij een ernstig verloop van de ziekte kun je eraan overlijden. Medicijnen tegen gele koorts bestaan er niet.

In sommige landen is een gelekoortsvaccinatie verplicht. Dat betekent dat je minimaal tien dagen voordat je het land inkomt, de vaccinatie moet hebben gehad.

Kinderen kunnen vanaf zes maanden worden ingeënt tegen gele koorts, maar het wordt aangeraden dit pas vanaf negen maanden te doen. Het gele koorts vaccin kan wat meer bijwerkingen geven dan andere vaccins.

Malaria

Malaria is voor kinderen erg gevaarlijk. Jaarlijks sterven er wereldwijd drie miljoen kinderen aan deze ziekte. Malaria wordt veroorzaakt door een prik van een besmette malariamug en veroorzaakt hoge koorts. Doordat de mug klein is en niet zoemt, merk je hem niet snel op.

Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden. In Afrika, ten zuiden van de Sahara loop je het meeste kans op om malaria te krijgen.

Bij kleine kinderen kan malaria ernstig verlopen, dus misschien moet je jezelf nog even achter de oren krabben als je van plan  bent een reis naar landen waar malaria voorkomt te boeken: is het wel verstandig om te gaan? Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria, maar je kunt het voorkomen door het slikken van pillen en maatregelen te ondernemen, zoals bedekkende kleding dragen, onbedekte huid in te smeren met DEET (onder 2 jaar geen concentratie boven de 30% gebruiken) en door het slapen onder een klamboe. Voor de behandeling van malaria is medische hulp nodig. Hoe eerder je kind deze krijgt, hoe groter de kans op herstel. Raadpleeg altijd een arts voor een geschikte malariapil voor baby’s en kinderen. Lees hier alles over malaria en het voorkomen van de ziekte.

Kosten reisvaccinaties kinderen

Vaccinaties die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen zijn meestal niet gratis. Maar sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de vaccinaties als je aanvullend verzekerd bent. Sla er altijd goed je eigen polis op na of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Advies

De GGD geeft altijd de meest up-to-date informatie. Laat je hier ook adviseren voor andere benodigde vaccinatie voor je kind. Zij kijken samen met jou naar de gezondheidsrisico’s en welke vaccinatie wel of (nog) niet gegeven mogen worden aan je kind.

Bron: GGD Reisvaccinaties