Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-16-weken

Baby 16 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 16 weken oud en dat betekent een nieuwe mijlpaal: de eerste oefenhapjes. Vergeet vooral niet om een foto te maken van zijn verbaasde gezicht als hij voor het eerst wortel of banaan proeft! En kan je baby al omrollen? Zo niet, dan laat die mijlpaal niet lang meer op zich wachten.

Advertentie

Ontwikkeling baby 16 weken 

Na wekenlang niets anders dan (moeder)melk, is het nu tijd voor het eerste hapje van je baby. Denk hierbij aan een (theelepel) gepureerde groenten zonder zout of gepureerd fruit. Een bijzondere mijlpaal, waar je zeker een foto of filmpje van wilt maken. De meeste baby’s die voor het eerst wortel of banaan proeven, trekken een te grappig gezicht. Of je baby meteen enthousiast is of het eerste hapje direct uitspuugt, dat is afwachten.

Vindt je kind er niets aan? Dat geeft niet. Deze oefenhapjes zijn nog geen vervanging van borst- of kunstvoeding, maar zijn puur bedoeld om hem aan nieuwe smaken en structuren te laten wennen (lees ook: Zo verloopt de smaakontwikkeling van je baby). Pas vanaf zes maanden heeft je baby vaste voeding echt nodig om voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Twijfel je of je kind er klaar voor is? Als je het merendeel van deze vragen met ja kunt beantwoorden, is hij er waarschijnlijk aan toe:

  • Kan je kind goed zitten (in een wipper)?
  • Kijkt hij het eten uit je mond of probeert hij het van je af te pakken?
  • Doet hij je na als je eet?
  • Maakt hij steeds vaker smakgeluiden?
  • Lijkt hij nog hongerig als hij genoeg heeft gedronken?

Meer weten? Zo pak je de eerste (oefen)hapjes het beste aan

Omrollen

Vanaf het moment dat je baby 16 weken is bestaat de kans dat je baby zich plotseling omrolt. Doet hij nog geen enkele poging, maak je dan niet druk. De meeste baby’s hebben het omrollen na zes maanden pas écht onder de knie. Je baby rolt zich waarschijnlijk eerst van zijn buik naar zijn rug. Daarna is het een kwestie van tijd tot hij van zijn rug naar zijn buik rolt. Vooral dit laatste kost je baby veel kracht. Maak je geen zorgen als hij niet in deze volgorde omrolt. Je baby bepaalt zijn eigen manier én tempo. Tegen de tijd dat je baby 9 maanden is, kan hij alle kanten op rollen. 

Advertentie

Lees ook: Wanneer leert een baby omrollen, kruipen, zitten en staan?

Jouw leven met je baby: week 16

Seksleven

Met al die voedingen, slaaptekort, een totaal ander leven en een lijf dat nog moet herstellen van de bevalling, staat seks waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst. Toch is het goed om elkaar niet alleen als ouder te zien, maar ook als partner. Want voor je het weet, run je samen alleen nog de BV Huishouden. Het kost misschien wat tijd en moeite om jullie seksleven weer op de rit te krijgen, maar met deze tips komt het vast goed.

1. Maak zin
Als je baby na een lange, drukke dag eindelijk slaapt, wil je misschien zelf ook het liefst in bed kruipen. Zeker als de nachten nog onrustig zijn. Al moet de zin in seks uit je tenen komen, zin maken werkt vaak wel. Begin maar eens met knuffelen en lang zoenen, en kijk wat dat met je doet. En onthoud: seks leidt vaak tot meer seks.

2. Zoen alsof je elkaar net kent
In het begin van jullie relatie behoorde een intense, intieme zoenpartij vast tot een van je favoriete bezigheden. En nu? Een snelle kus bij thuiskomst of voor het slapengaan is niet hetzelfde. Het roept ook niet dezelfde gevoelens op. Spreek daarom desnoods met elkaar af om iedere dag minstens één minuut hartstochtelijk te zoenen.

3. Plan seks in
Spontane seks is een schaars goed met een baby in huis. Ben je nét gezellig bezig, begint je baby te huilen. Of je bent aan het einde van de dag gewoon te moe voor enige actie tussen de lakens. Plan seks daarom gewoon eens in. Klinkt misschien niet erg romantisch, maar het resultaat is hetzelfde. Plan een date, duik samen vroeg je bed in en maak er een gezellig avondje van zonder televisie en telefoon als afleiding.

Advertentie

4. Maak seks bespreekbaar
Praat met elkaar over jullie seksleven. Wat zijn jullie wensen en verwachtingen? En hoe voelt het nu na de bevalling?

Meer tips van seksuologe Eveline Stallaart en lees ook: Wat als vrijen pijn doet na de bevalling?

Naar het consultatiebureau

Wat gaat de tijd toch snel! Binnenkort gaan jullie weer naar het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige doet dit keer de algemene gezondheidscheck en kijkt hoe het gaat met de ontwikkeling van je baby. Ook krijgt je kind weer twee inentingen. Een van die prikken is de cocktail DKTP-Hib-HepB: een combinatievaccin dat beschermt tegen zes ziektes. Deze cocktail bestaat uit drie vaccins:

De tweede prik die je baby krijgt, tegelijk met de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie, is het pneumokokkenvaccin. Pneumokokken kan hersenvliesontsteking veroorzaken.

Als je baby erg veel last heeft van de bijwerkingen, kun je hem na de vaccinatie paracetamol geven. Geef dit niet van tevoren, want dan werkt het vaccin minder goed. Lees hier meer over de bijwerkingen die je per prik kunt verwachten.

Lees ook: 5 misverstanden over vaccineren die elke ouder moet weten

Extra tip rondom je baby van 8 weken oud

Doorslapen

Slaapt jullie baby al door? Lucky you! Dit geldt namelijk lang niet voor alle baby’s. Doorslapen is in het eerste jaar zelfs helemaal niet zo gebruikelijk als gedacht, volgens dit onderzoek. Al is de kans groot dat je baby al wel langer aan één stuk slaapt. Fijn!

Wil je je baby een handje helpen om ’s nachts langer door te slapen en de kans op wakker worden te verkleinen? Geef hem dan laat op de avond nog een voeding. Ook kun je nu eventueel rijstebloem toevoegen aan de fles. Dit verdikt de voeding en zorgt dat je baby langer vol zit.

Wordt je baby toch nog regelmatig ’s nachts wakker? Besef dat baby’s kortere slaapcycli hebben dan volwassenen en langere periodes in een lichte slaap verkeren. Hierdoor worden ze ’s nachts vaak even kort wakker. Dat is overigens niet voor niets. Door dit slaappatroon kunnen de hersenen van je baby zich in razendsnel tempo ontwikkelen. Ook baby’s die wel doorslapen, worden geregeld ’s nachts wakker. Zij hebben alleen geen hulp meer nodig met verder slapen. 

Handig slaapschema per maand: zoveel slaap heeft je baby nodig 

Inbakeren afbouwen

Nu je baby steeds beweeglijker wordt in de box of op een speelkleed, is het een goed moment om het inbakeren te gaan afbouwen. Zo voorkom je dat hij plotseling ingebakerd en al op zijn buik draait, wat gevaarlijk kan zijn (kans op verstikking). Vervang de doek door een slaapzak of bouw het inbakeren af door één armpje vrij te laten. In plaats van ’s nachts kun je ook beginnen met afbouwen tijdens het eerste ochtendslaapje.

Het afbouwen duurt meestal een week, afhankelijk van de reactie van je kind. Slaapt je baby nog ingebakerd en doet hij een poging om naar zijn buik te draaien, stop dan direct met inbakeren.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, De Verloskundige, Voedingscentrum, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop