Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn baby huilt, wat nu?

Baby’s huilen om de aandacht van hun ouders te trekken: veel andere manieren om te communiceren hebben ze tenslotte nog niet. Maar hoe weet je waarom je baby huilt en hoe kun je je huilende baby het beste troosten?

In samenwerking met expert

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Communicatiemiddel

Huilen is voor een jonge baby zijn enige communicatiemiddel. Op deze manier laat hij weten dat hij iets van je wil of ergens last van heeft. Het is goed om te beseffen dat huilen er nu eenmaal bij hoort, maar betekent niet dat je er dus maar niet op moet reageren. Een baby huilt niet voor niks.

Advertentie

Lichaamstaal

Als je baby huilt, kan er van alles aan de hand zijn. Maar wat? In het begin probeer je maar wat: voeden, verschonen, een badje, wiegen, een muziekje… Na een tijdje ga je de geluidjes en gebaren van je kind steeds beter begrijpen en de verschillende soorten huiltjes herkennen. Vooral uit de lichaamstaal van je baby kun je een hoop afleiden. Zo grijpen veel baby’s naar hun oortjes en wrijven ze in hun oogjes als ze moe zijn.

5 vragen en antwoorden over huilen

Pasgeboren baby’s huilen. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je je huilende baby het beste troosten? Nelleke de Kom, consultatiebureau-arts, geeft antwoord.

 1. Waarom huilt mijn baby?

  Nelleke: ‘Je baby huilt omdat het de enige manier is waarop hij kenbaar kan maken wat hij voelt. Vaak wordt er gezegd dat huilen een manier is voor baby’s om te ‘praten’. Ik vind dat je het huilen dan ook serieus moet nemen. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn voor het huilen. Je baby probeert je bijvoorbeeld te ‘zeggen’ dat hij honger heeft of een poepluier of dat hij moe is.’

 2. Hoe kun je een baby het beste troosten?

  Nelleke: ‘Als je baby verdrietig is, kun je hem tegen je aan houden en warmte geven. Dat is vaak het beste wat je kunt doen en wat de meeste ouders gelukkig al automatisch doen. Een andere manier van troosten, is de oorzaak wegnemen. Heeft je kind een volle luier? Dan kun je hem tegen je aan houden wat je wilt, maar een schone luier is dan de oplossing. Weet je niet wat er is en wil je zeker weten dat je baby geen pijn heeft? Als hij direct stil wordt bij het oppakken, heeft hij waarschijnlijk geen pijn. Bij krampjes huilt je baby in principe door en stopt het huilen (vaak) pas als je met hem heen en weer loopt.

  Advertentie
 3. Kan ik aan het huiltje horen wat er is?

  Nelleke: ‘Je kunt verschillende huiltjes van je kind zeker herkennen. Sommige ouders hebben dit binnen twee weken onder de knie, bij andere ouders duurt het langer. In opkomst is de Dunstan-methode. Deze gaat er vanuit dat alle baby’s vanaf de geboorte dezelfde vijf huilgeluiden maken met elk een specifieke betekenis. Een geluid voor voeden, slapen, een boertje laten, darmkrampjes en ongemak. In hoeverre de methode wetenschappelijk onderbouwd is, is nog niet duidelijk. Belangrijker is dat ouders er houvast aan hebben. Want hoe zekerder je je voelt, hoe lekkerder het vaak gaat.’

 4. Moet je je baby zichzelf in slaap laten huilen of juist niet?

  Nelleke: ‘De ideeën hierover verschillen bijna per jaar. Ik denk, en collega’s met mij, dat het uit de mode raakt om je baby te laten huilen. Oppakken en troosten zien we meer. Het is niet erg om je baby vijf tot tien minuten te laten huilen. Langer heeft geen zin, omdat de eerste zes maanden de hersenen nog niet in staat zijn oorzaak en gevolg te onthouden. Na zes maanden kan hij wel gaan huilen om zijn zin te krijgen. Er ontstaat een reactiepatroon als hij ziet dat je meteen naar hem toe komt, wanneer hij huilt. Als je dit merkt bij je kind, is negeren het beste. Check wel even of hij echt niet huilt om een andere reden. Huilt hij na tien minuten nog, ga dan weer even naar hem toe.’

 5. Wanneer huilt een baby te veel?

  Nelleke: ‘Je baby huilt overmatig wanneer jij dat als ouder zo ervaart. Huilt hij langer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en dat dan drie weken achter elkaar, dan is dat een hard criterium om te zeggen: je hebt een huilbaby. Wat je vaak ziet, is dat zo’n baby in een negatieve spiraal terecht komt. Door het huilen, slaapt hij minder, door het slaapgebrek wordt hij moe en dus nog huileriger. Met een opname in het ziekenhuis waarbij regelmaat wordt geboden, kan deze vicieuze cirkel doorbroken worden. Heb je het gevoel dat je baby veel huilt, twijfel dan niet om een arts te raadplegen.’

Waarom huilt mijn baby?

Baby’s huilen om verschillende redenen. Dit zijn de 10 meest voorkomende oorzaken (in willekeurige volgorde):

1. Honger

Als je baby honger heeft, zal hij hoogstwaarschijnlijk gaan huilen.

Signalen: Het tuiten van de lippen, sabbelen op zijn handjes en smakgeluidjes maken.
Oplossing: Geef je baby te drinken.

2. Moeheid

Baby’s vallen niet altijd uit zichzelf in slaap, ook al zijn ze moe.

Signalen: Signalen: wrijven in de oogjes, grijpen naar de oortjes, bleek worden, rode oogjes/wenkbrauwen, wegkijken.
Oplossing: Oplossing: leg je baby in bed voor een slaapje.

3. Krampjes

Bijna elke jonge baby heeft last van darmkrampjes. Het verteringssysteem van je baby is nog niet helemaal volgroeid, waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en kramp. Het huilen begint ongeveer een half uur na de voeding.

Signalen: Trappelen met de beentjes, rood aanlopen, handen ballen tot vuistjes, scheetjes laten, de darmpjes horen borrelen.
Oplossing: Wrijf over zijn buikje (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen, leg je baby in een lauwwarm badje, kalmeer je baby door hem te wiegen of zachtjes tegen hem te praten. Bij borstvoeding: een ander eetpatroon van de moeder zoals minder knoflook en ui. Bij flesvoeding: laat je baby heel rustig zijn fles opdrinken. Gaat het te snel, probeer dan een speen met een kleiner gaatje en zorg in ieder geval dat hij niet teveel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken.

4. Boertje laten

Huilen na het voeden duidt vaak op darmkrampjes, maar het kan ook zijn dat er een boertje dwarszit waar je baby last van heeft.

Signalen: Trappelen met de beentjes, rood aanlopen.
Oplossing: Laat je baby boeren. Houd je kindje tegen je borst, met zijn hoofdje over je schouder. Klop zacht onder de billetjes of op het ruggetje of wrijf van beneden naar boven.

5. Vieze luier

De ene baby heeft er totaal geen last van de ander begint meteen te huilen: niet alle baby’s kunnen een vieze luier even goed verdragen.

Signalen: Check de luier op poep/plas.
Oplossing: Verschoon de luier.

6. Liefde en aandacht

Veel baby’s houden ervan om zo dicht mogelijk bij hun vader of moeder te zijn. In de eerste maanden van zijn leven kun je je baby niet teveel aandacht geven of teveel verwennen.

Signalen: Deze oorzaak is moeilijk lichamelijk aan je baby te zien. Probeer hem te knuffelen, en kijk of het helpt.
Oplossing: Houd je baby dicht tegen je aan, knuffel hem, wieg hem of loop een rondje. Ontbloot eventueel je buik of borst, baby’s houden van huid op huid contact. Soms kan een draagdoek dé manier zijn om je kind te troosten. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. En jij hebt even je handen vrij.

7. Tandjes

De eerste tandjes kunnen vanaf vier maanden doorkomen, maar meestal begint dit pas bij zes maanden. Hier kan je baby veel last van hebben.

Signalen: Hangerig zijn, rood gezwollen tandvlees, verminderde eetlust, diarree, kwijlen, luieritslag.
Oplossing: Masseren van het tandvlees, je baby een (gekoelde) bijtring geven, eventueel medicijnen gebruiken.

8. Te warm of te koud

Zowel volwassenen en baby’s hebben een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5°C en 37,5°C. Baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren, het is daarom belangrijk hun temperatuur regelmatig te checken. Hiervoor gebruik je aan thermometer.

Signalen: Warm of zweterig voorhoofd, warm of klam nekje, warme of koude voetjes. Check de temperatuur met de thermometer.
Oplossing: Bij een temperatuur lager dan 36°C bel je direct de verloskundige of huisarts. Tussen de 36°C en 36,5°C: kleed je je baby warm aan en leg hem in een voorverwarmd bedje of op je (blote) buik. Gebruik eventueel een kruik om je baby op te warmen. Tussen 37,5°C en 38,0°C: trek wat kleding uit. Hoger dan 38,0°C: je baby heeft koorts. Je hoeft je niet direct ongerust te maken.

9. Ziek

Het kan zijn dat je baby huilt, omdat hij ziek (aan het worden) is.

Signalen: Bij baby’s is koorts het meest voorkomende signaal dat er iets aan de hand is.
Oplossing: Dit hangt van de ziekte af. Overleg met je huisarts.

10. Ongemak

Een baby kan nog niet goed uitdrukken wat hem dwars zit. Er kan bijvoorbeeld ook iets kleins aan de hand zijn, zoals een sokje dat strak zit of een haar die in zijn oog prikt. Kun je geen reden vinden voor het huilen van je baby, ga dan naar dit soort oorzaken op zoek.

Ontroostbare huilbaby

Heb je een baby die extreem veel huilt en niet te troosten is? Kun je er niet meer tegen? Zoek dan hulp en wacht er niet te lang mee. Advies van een professional kan het verschil maken en misschien is er onderzoek nodig naar de reden van het huilen. En soms helpt het al enorm om er eens over te praten. Voel het niet als falen: alle ouders hebben wel eens ergens goede raad bij nodig. Ga hiervoor allereerst naar de huisarts of het consultatiebureau.

Bronnen: De Verloskundige, Opvoedinformatie, CJG

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting