
Slaapregressie 8 maanden
Is je baby 8 maanden oud en slaapt hij ineens slechter? Dat zou heel goed een slaapregressie kunnen zijn. Wat gebeurt er bij de slaapregressie rond 8 maanden? En hoe kun je daarmee omgaan?
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie is een periode waarin je baby slechter slaapt. Je baby wordt ’s nachts regelmatig wakker en kan vervolgens niet of moeilijk meer in slaap komen. Of hij wil overdag ineens niet meer in zijn eigen bedje slapen. Kortom: de slaap is (heel) anders dan voorheen. Alle baby’s kunnen een slaapregressie krijgen: baby’s die altijd al wat moeilijker slapen, maar ook baby’s die voorheen sliepen als een roosje. Zo’n slaapregressie kan twee tot zes weken duren. Hoewel iedere baby slaapregressies doormaakt, heeft de ene baby er meer last van dan de andere.
Lees meer: alles over slaapregressie bij je baby, dreumes en peuter
Welke slaapregressies zijn er?
Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Dit zijn de verschillende slaapregressies:
- Slaapregressie rond 4 maanden
- Slaapregressie rond 8 maanden
- Slaapregressie rond 12 maanden
- Slaapregressie rond 18 maanden
- Slaapregressie rond 2 jaar
De slaapregressies vinden plaats op momenten dat kinderen aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt je kind nieuwe mijlpalen, zoals leren omrollen, leren zitten of leren lopen.
Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?
Wat is slaapregressie bij 8 maanden?
Veel baby’s gaan tijdens deze tweede slaapregressie van drie naar twee slaapjes overdag. Doordat het ritme van je baby verandert, kan hij overdag wat moeilijker slapen. De tweede slaapregressie valt ook samen met een grote stap in de motorische ontwikkeling van je baby. Zo leert een baby tijdens deze regressie bijvoorbeeld zitten, tijgeren, kruipen of zich optrekken.
Het leren van deze nieuwe vaardigheden is intensief voor je baby. Zijn zenuwstelsel is actiever en in zijn slaap zijn de hersenen druk bezig om alles wat je baby leert te verwerken. Misschien zie je je baby zelfs druk bewegen terwijl hij slaapt. Ook dit maakt dat hij sneller wakker kan schrikken.
Verlatingsangst
Wat ook van grote invloed kan zijn op het slaapgedrag van je baby van 8 maanden, is verlatingsangst. Dit is een normale fase in de ontwikkeling en het hechtingsproces. Verlatingsangst begint meestal als een baby rond de 8 maanden oud is. Op deze leeftijd gaan baby’s beseffen dat je weg kunt gaan, maar ze begrijpen nog niet dat je ook weer terugkomt. Het kan voor een baby voelen alsof je voor altijd verdwijnt als je de kamer uitgaat. Je baby houdt je daarom aldoor in de gaten en gaat ineens huilen als je uit beeld verdwijnt, of bijvoorbeeld wanneer je hem bij de oppas achterlaat.
Verlatingsangst kan er ook voor zorgen dat je baby alleen kan inslapen als je bij hem blijft. Hij slaapt lichter en wordt al wakker als je zachtjes wegsluipt. Ook als hij ’s nachts even wakker wordt, wil hij weten of je er bent.
Lees ook: Wat als je baby niet in zijn eigen bedje wil slapen?
Slaapregressie 8 maanden: symptomen
De kenmerken van een slaapregressie kunnen verschillen per kind en slaapregressie. Sommige baby’s rollen haast vanzelf in hun nieuwe slaapritme, bij andere baby’s zorgt het voor veel onrust. Dit zijn kenmerken die passen bij een slaapregressie als je baby 8 maanden is:
- Je baby wordt ’s nachts vaker wakker op willekeurige momenten.
- Je baby komt moeilijk of niet in slaap als hij ’s nachts wakker wordt.
- Je baby wordt ’s ochtends opeens erg vroeg wakker.
- Je baby wil overdag niet slapenof doet hele korte dutjes.
- Of hij doet juist extreem lange dutjes overdag (langer dan 3 uur).
- Je kind heeft veel last van verlatingsangst.
- Je baby is huileriger dan normaal.
- Je kind heeft minder trek in eten.
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s
Slaapregressie 8 maanden, hoe lang duurt het?
Elk kind is anders. Hoe graag je dus ook wilt weten hoe lang deze slaapregressie duurt, dat is niet goed te voorspellen. Je kunt uitgaan van twee tot zes weken, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat hier helderheid over geeft. Bovendien hebben sommige kinderen een korte periode last van verlatingsangst, terwijl dit bij andere kinderen kan duren tot ze drie jaar oud zijn. Wat gelukkig niet hoeft te betekenen dat ze tot die tijd slecht slapen.
Vanaf 8 maanden wennen baby’s makkelijker aan bepaalde gewoontes. Dat kan ook meespelen. Als je nu je hele routine omgooit en allerlei trucs inzet om je baby te helpen met slapen, kunnen dit nieuwe slaapassociaties voor hem worden. De slaapregressie is dan misschien allang over, maar je baby heeft houvast gevonden in de nieuwe slaapassociaties, en blijft erom vragen. Probeer dus te voorkomen dat je baby allerlei nieuwe slaapassociaties ontwikkelt, die hij daarna weer moet ontwennen. Jouw nabijheid en de slaaprituelen die jullie al hadden, blijven het belangrijkst.
Hoeveel slaap heeft een baby van 8 maanden nodig?
De overgang van drie naar twee slaapjes overdag is even wennen, ook voor ouders. Krijgt je baby nog wel genoeg slaap? Te weinig slaap kan er immers voor zorgen dat je baby oververmoeid en overprikkeld raakt, waardoor het ’s avonds ook minder goed lukt om in te slapen.
Gemiddeld heeft een baby van 8 maanden overdag in totaal 2,5 uur slaap nodig. Tijdens een slaapregressie komt je baby hier misschien niet aan. Of hij doet steeds hazenslaapjes, in plaats van twee lange slaapjes. Nogmaals: een slaapregressie is tijdelijk, dus ga er flexibel mee om. Het is belangrijker dat hij genoeg slaapt (of rust krijgt) dan dat dit in bed gebeurt, of op de tijden die je gewend was. Ga bijvoorbeeld met hem wandelen, zodat hij in de wagen slaapt. Of bij jou in de draagdoek. Of laat hem lekker op de bank liggen als hij daar in slaap valt (zorg uiteraard wel dat hij veilig ligt).
Lees ook: Zo laat je je baby veilig slapen
8 maanden slaapregressie ervaringen
De meeste ouders vinden de slaapregressie bij 4 maanden en bij 8 maanden het zwaarst. Er verandert toch al zoveel in het eerste jaar met je baby en je bent telkens aan het schakelen en aanpassen. Daardoor is het ook lastiger in te schatten wat ‘normaal’ is. En telkens als je houvast hebt gevonden, gooien sprongetjes, regeldagen en slaapregressie de boel weer overhoop. Terwijl je je slaap zo nodig hebt om je fit genoeg te voelen voor al die veranderingen, is dat nou net waar het aan ontbreekt.
Lees ook: Alles over je baby’s eerste jaar
Je kunt (ook door je eigen slaapgebrek) zo gefocust zijn op het slaapgedrag van je baby, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en aan alles gaat twijfelen. Terwijl, als je er met andere ouders over praat, je zult merken dat slapen bij de meeste gezinnen niet van een leien dakje gaat in het eerste jaar. Ook nadat een kind één jaar is, is het nog heel normaal als hij ’s nachts af en toe wakker wordt.
Lees meer: hier vind je alle antwoorden op vragen over doorslapen
Slaapregressie 8 maanden: forum
In het kader van gedeelde smart is halve smart: ervaringen uitwisselen met andere ouders kan heel fijn zijn. Of wie weet vind je via een forum dé tip bij slaapregressie waar je zelf nog niet aan had gedacht. Denk je erover om een slaapcoach in te schakelen, dan kun je daar vaak ook berichten over lezen. Kijk bijvoorbeeld op het forum Nachtoudersvannu.nl. Hier draait alles om slaapregressie en andere slaapproblemen.
Naar een slaapcoach?
De meeste slaapcoaches beginnen met slaaptraining als een baby 6 maanden of ouder is. Bij de slaapregressie bij 8 maanden zou je dit dus kunnen overwegen. De slaapcoach kijkt onder andere naar het slaapgedrag van jullie baby, de mogelijke oorzaken en leert jullie handvatten om je baby te helpen slapen.
Lees meer: Alles over slaaptraining
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Tips bij slecht slapen met 8 maanden
Het is tijdelijk, het is tijdelijk, het is tijdelijk. Dit voor jezelf blijven herhalen, is de eerste tip. Maar deze tips kunnen je baby en jou ook helpen om de slaapregressie bij 8 maanden door te komen:
- Laat je baby merken dat je er voor hem bent. Knuffel hem en troost hem als hij het moeilijk heeft. Juist als er verlatingsangst bij komt kijken, kan dit heel belangrijk zijn. Het stelt je baby gerust en hij leert erop vertrouwen dat je er bent als hij je nodig heeft. Dit vertrouwen is een uitgangspunt om (uiteindelijk) alleen te kunnen slapen.
- Laat je baby niet huilen. Alleen huilen geeft baby’s erg veel stress. Hun cortisolwaarde kan daardoor te hoog worden, wat schadelijk kan zijn voor de hersenontwikkeling. Je kunt je baby niet verwennen door hem te troosten. Hij kan zijn eigen stress en emoties nog niet reguleren en heeft jou daarbij nodig.
- Kijk of het oude slaapritme nog past, of dat het bijvoorbeeld tijd is om van 3 naar 2 slaapjes overdag te gaan. Is dit niet het geval, probeer dan het oude ritme zo goed mogelijk aan te houden.
- Blijf je houden aan een vast slaapritueel. Gebruik dit slaapritueel elke keer als je je baby in bed legt. Het tijdstip verandert misschien door de slaapregressie, maar probeer de stappen van het ritueel zelf in stand te houden. Lees hierhoe je je eigen slaapritueel ontwikkelt.
- Tegelijkertijd geldt ook: overdag het is belangrijker dát je baby slaapt, dan waar en hoe. Prima als hij (tijdelijk) dutjes doet in de wandelwagen, op de achterbank of bij jou in de draagdoek.
- Zorg dat de kamer waar je baby slaapt ’s nachts goed donker is en tussen de 15 en 18 °C.
- Een white noise apparaat geeft een neutraal, rustgevend geluid dat andere omgevingsgeluiden dempt. Dit kan helpen bij het slapen.
- Besteed overdag aandacht aan de vaardigheden die je baby aan het leren is. Geef hem veel bewegingsvrijheid en gelegenheid om te oefenen met zelf gaan zitten, tijgeren, kruipen en zich optrekken.
- Merk je dat je baby verlatingsangst heeft of eenkennig is? Het spelletje kiekeboe kan daarbij helpen.
- Zorg dat je overdag zo min mogelijk moet als je bij je baby bent. Plan zijn dutjes dus niet vol afspraken, of schoonmaakklusjes.
- Probeer niet allerlei nieuwe trucs uit de kast te trekken, maar hou de rituelen die jullie gewend waren zoveel mogelijk aan.
- Maak een goede taakverdeling met je partner en wissel elkaar af. Spreek ook af dat je de zorg voor jullie baby van elkaar overneemt als de ander het even niet meer trekt. Of kijk of jullie om beurten de ‘nachtdienst’ kunnen doen, zodat de ander wat uren kan slapen.
- Houd in gedachten dat je baby er niks aan kan doen. Hij slaapt niet bewust slecht, hij wordt ook niet expres vaak wakker. Door te blijven bedenken dat je kind het niet kan helpen, is het beter vol te houden en voorkom je dat je boos op hem wordt.
- Zorg goed voor jezelf. Lucht je hart, regel tijd voor jezelf, eet gezond, ga even sporten als je een uitlaatklep nodig hebt. Jouw welzijn en energie zijn essentieel om goed voor je baby te kunnen zorgen.
- Een slaapregressie betekent eigenlijk progressie. Vooruitgang, dus. Je baby leert nieuwe dingen en maakt belangrijke stappen in zijn ontwikkeling.
Bronnen: Howaboutmom.nl, Slaaptipsvoorbabys.nl, Hello-sleep.nl