Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Reisapotheek

Reisapotheek: welke medicijnen neem je mee?

Ga je op vakantie naar het buitenland? Ander eten, een ander klimaat en minder schoon kraanwater kunnen ervoor zorgen dat je kind of jij ziek wordt. Ook een teek, blaar of splinter loop je zomaar op. Een reisapotheek met de belangrijkste medicijnen is dan heel handig. Zo hoef je tijdens je vakantie (hopelijk) niet op zoek naar een apotheek.

Advertentie

Je eigen reisapotheek

First things first: ga er natuurlijk vooral vanuit dat je vakantie genieten wordt. Je reisapotheek is voor het geval dat. Voor ongelukjes in een klein hoekje en malaise waar in de vakantie iets meer kans op is. Je kind kan uitglijden bij het zwembad, last krijgen van diarree, verbranden door de zon of blaren oplopen van z’n nieuwe slippers. Maar hij kan ook echt ziek worden, koorts krijgen en gaan spugen, of een vervelende wond oplopen.

Zeker in Europese landen kun je bij de plaatselijke apotheek uiteraard gewoon pijnstillers en andere geneesmiddelen kopen, maar toch is het fijn om zelf medicijnen mee op reis te nemen in je eigen reisapotheek. Dan grijp je niet mis en je weet dat je het juiste middel aan je kind geeft. Ook scheelt het je gedoe: geen gezoek naar een (nacht)apotheek en je hoeft niet met gebaren uit te leggen dat je kind diarree heeft. Alhoewel je ook met Google Translate een heel eind komt, maar voor je kind wil je zeker weten dat je het juiste middel krijgt, met de juiste dosering, die past bij zijn leeftijd.

2 class="p1">Medicijnen binnen handbereik

Zorg dus dat je de belangrijkste geneesmiddelen meeneemt en dat je ze zowel onderweg als op de plaats van bestemming makkelijk kunt pakken. Reis je met het vliegtuig, stop geneesmiddelen die je op doktersrecept hebt dan in je handbagage. Gaan jullie met de auto op vakantie, leg de verbandtrommel dan op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Niet onder een berg reistassen dus. Bewaar je reisapotheek op een koele plek en check ook even of er iets in zit wat na opening in de koelkast moet.

Tip! Zijn er inentingen nodig voor je vakantie? Hier lees je alles over reisvaccinaties

2 class="p1">Reisapotheek en EHBO-setje

Neem op vakantie altijd een EHBO-reissetje mee. Deze kun je zelf samenstellen, maar er zijn ook standaard doosjes voor op reis te koop. In zo’n setje zit een aantal spullen voor noodgevallen. Denk aan pleisters, steriele gaasjes, verband, een schaartje en een pincet.

Daarnaast is het slim om zelf een aparte toilettas samen te stellen met je eigen reisapotheek. Hierin stop je geneesmiddelen die je misschien op reis nodig zult hebben voor je kind, maar ook voor jezelf. Denk aan kinderparacetamol (zetpillen), neusspray, Luuf, insectenmiddel en vallen-en-stotencrème.

Tip! Zo geef je je baby een zetpil

2 class="p1">Welke medicijnen mee op reis?

Wat je dan in je reisapotheek stopt? Dit lijstje is sowieso belangrijk:

Gebruikt je kind speciale medicijnen op doktersadvies? Neem dan genoeg voorraad mee op reis. Check ook van tevoren even hoe het medicijn bewaard moet worden: sommige geneesmiddelen moeten onder een bepaalde temperatuur blijven. Dat kan in warme landen lastig zijn, neem eventueel een koeltasje mee als je de medicijnen ook buiten de koelkast mee moet nemen naar uitjes. Neem ook een medische verklaring of medicijnpaspoort mee (in het Engels), zodat een buitenlandse arts deze snel kan controleren als dat nodig is. Ook bij de douane kan het zijn dat je een verklaring moet overhandigen om de medicijnen te mogen meenemen.

Tip! Zo verzacht je de jeuk van muggenbulten

2 class="p1">Diarreeremmers: wel of niet in de reisapotheek?

Tijdens een vakantie in een ander land kunnen de darmen van je kind van slag raken. Door eten met andere ingrediënten dan je gewend bent, maar bijvoorbeeld ook door het zwembadwater, de kwaliteit van het kraanwater of door het warme weer. In principe gaat diarree vanzelf over. Het lichaam wil de oorzaak van de diarree via de ontlasting kwijtraken. Het is het belangrijkst dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt. Je kunt voor jezelf diarreeremmers (Norit of Imodium) meenemen op reis, maar let op: diarreeremmers zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan acht jaar. Heeft je kind diarree en houdt dit langer dan drie dagen aan, ga dan langs bij een arts. Geef je kind daarnaast ORS tegen uitdroging. Bij kinderen onder de twee jaar is het risico op uitdroging groter, dus ga in dat geval naar een arts als hij langer dan een dag waterdunne diarree heeft.

Lees meer: alles wat je moet weten over diarree bij baby’s

Advertentie
2 class="p1">ORS

Het middel ORS (oral rehydration solution) is een oplossing van zout en druivensuiker, en wordt gebruikt tegen uitdroging bij diarree of braken. Het zijn zakjes poeder of bruistabletten die je moet oplossen in water. Let er daarbij op dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt. Is de kwaliteit van het kraanwater op je vakantiebestemming niet betrouwbaar, gebruik dan mineraalwater. Voor kinderen bestaat er ORS Junior, met een lekker smaakje. Omdat bij baby’s en jonge kinderen de kans op uitdroging groter is, is het belangrijk om in het geval van waterdunne diarree niet dagenlang te wachten met het geven van ORS. Begin bij voorkeur al op de dag dat je kind er last van krijgt.

Meer weten? Zoveel moet je kind (met warm weer) drinken per dag 

2 class="p1">Kinderparacetamol voor je reisapotheek

Misschien ben je gewend om je kind zetpillen kinderparacetamol te geven. Zetpillen kunnen smelten bij temperaturen boven de 25 graden. Kun je de zetpillen op vakantie of in de auto niet koel bewaren, neem dan ook vloeibare kinderparacetamol mee (Sinaspril Vloeibaar). Paracetamol werkt pijnstillend en het onderdrukt koorts.

Lees ook: omgaan met koorts bij een baby

2 class="p1">Antimuggen en anti-jeuk

De zomer is het favoriete seizoen van muggen, wespen en andere stekende insecten. En als je op vakantie de hele dag buiten bent, aan de waterkant ligt en slaapt in een tent of met het raam open, is de kans op insectenbeten groot. Daarom is het verstandig om wat middeltjes mee te nemen die insectenbeten helpen voorkomen en de pijn en jeuk ervan verlichten. Er bestaan allerlei middeltjes, maar controleer van tevoren of het geschikt is voor kinderen. Sommige sprays en sticks bevatten DEET, een vrij heftig anti-insectenmiddel. Kinderen onder de twee jaar mogen alleen middelen met maximaal dertig procent DEET gebruiken.

Loopt je kind toch een insectenbeet op, dan kan het fijn zijn om deze in te smeren met After Bite voor kinderen of Prrrikweg (dit mag gebruikt worden vanaf nul jaar).

Check deze kinder-EHBO video: zo behandel je verschillende insectenbeten

2 class="p1">Neusdruppels of neusspray

Wordt je kind verkouden tijdens de vakantie, dan kunnen neusdruppels of neusspray helpen tegen een verstopte neus. Let ook hierbij goed op of het middel geschikt is voor de leeftijd van je kind en hoe lang je het mag gebruiken. Dit staat in Nederland duidelijk op de verpakking vermeld.

2 class="p1">Oordruppels

Op vakantie zwemmen kinderen vaak veel en door het chloor en de bacteriën in het water kunnen snel oorinfecties ontstaan. Bij een oorontsteking kunnen oordruppels een uitkomst zijn, al helpen die eigenlijk alleen bij een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Bij een middenoorontsteking kun je beter neusspray gebruiken, omdat het middenoor in verbinding staat met de neus.

Lees meer: alles over oorontsteking bij kinderen

2 class="p1">Ook handig in je reisapotheek

Naast de bovenstaande medicijnen zijn ook de volgende spullen handig om in je reisapotheek te stoppen:

Lees meer: Dit is waarom je baby al een eigen paspoort of identiteitskaart nodig heeft

2 class="p1">Reisziekte

Sommige kinderen hebben last van reisziekte. Daar bestaan ook allerlei middeltjes en pillen tegen: controleer van tevoren of deze geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Belangrijk bij het gebruik van middelen tegen reisziekte is dat je ze ruim voor vertrek geeft aan je kind. Lees altijd de bijsluiter goed door of vraag om advies bij de apotheek.

2 class="p2">In de EHBO-doos

Check voor vertrek even of je EHBO-set nog compleet is:

 • Ontsmettingsmiddel (Betadine jodium, Sterilon)
 • Driekante doek (mitella)
 • Hechtpleisters (zwaluwstaartjes)
 • Leukoplast
 • Ontsmettingsdoekjes
 • Pincet
 • Pleisters (luchtdoorlatend of sensitive)
 • Schaar
 • Snelverband
 • Steriele gaasjes/kompressen
 • Verbandwindsel
 • Verbandwatten
 • Wegwerphandschoenen

Je kunt ook een kant-en-klare EHBO-doos kopen bij o.a. drogisten, thuiszorgwinkels, de ANWB of je apotheek. In sommige landen is het verplicht om een EHBO-kit in de auto te hebben.

Check deze kinder-EHBO video: zo behandel je een schaaf- of snijwond

Advertentie

Bron: GGD

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu