Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby drinkt aan borst door borstvoedingscursus

Wat leer je bij een borstvoedingscursus?

Door het hele land kun je meedoen aan cursussen of voorlichtingsavonden over borstvoeding. Ze worden verzorgd door een lactatiekundige, kraam- of jeugdgezondheidszorg of verloskundigenpraktijken. Hier lees je wat er aan bod komt en waarom een borstvoedingscursus nuttig is.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Waarom een borstvoedingscursus?

Als je borstvoeding wilt geven, is een goede voorbereiding een aanrader. Je kunt daarvoor een borstvoedingscursus volgen of een voorlichtingsavond bijwonen. Zeker als je voor het eerst borstvoeding gaat geven is dit slim, omdat je zo een goed beeld krijgt van wat erbij komt kijken en wat je kunt verwachten. Ook als je bij je vorige baby moeite hebt gehad met de borstvoeding, kan een borstvoedingscursus goed helpen. Fijn als je partner meegaat, verderop lees je waarom.

Advertentie

Meer achtergrondinfo vind je in ons dossier ‘borstvoeding. 

Video: Alles wat je moet weten als je borstvoeding gaat geven:

Wat komt aan bod bij een borstvoedingscursus?

De cursussen kunnen van elkaar verschillen, afhankelijk van de invulling die de cursusleidster eraan geeft. Maar de volgende onderwerpen komen bijna altijd aan bod bij een borstvoedingscursus:

Ook wordt uitgelegd hoe je kunt zien en merken dat je baby genoeg heeft gedronken. Verder krijg je nuttige informatie over de fysiologie van de borsten, hoe ze zich ontwikkelen tijdens je zwangerschap en hoe je je borsten het beste kunt verzorgen in de periode dat je borstvoeding geeft.

Advertentie

Als je nog twijfelt of je borstvoeding wilt geven, kan het ook helpen om naar een cursus of voorlichting te gaan. Je krijgt een goed beeld van wat borstvoeding geven inhoudt en je kunt vragen stellen, waardoor het waarschijnlijk makkelijker wordt om een weloverwogen keuze te maken.

Lees hier welke hormonen je borsten klaarstomen voor het geven van borstvoeding.

Partner mee naar borstvoedingscursus

Borstvoeding geven doe je samen. Ja, echt. Het is heel fijn als je partner ook weet wat erbij komt kijken. Zeker in de kraamweek, als er toch al zoveel op je afkomt. Hij kan je bijvoorbeeld helpen met aanleggen en je steunen als het even niet gaat zoals je zou willen. Probeer dus samen met je partner naar een borstvoedingscursus of voorlichtingsavond te gaan.

Wanneer begin je met een borstvoedingscursus?

Een goed moment om aan een borstvoedingscursus te beginnen, is als je ongeveer zeven à acht maanden zwanger bent. Doe dit sowieso al tijdens de zwangerschap, zodat je alle ins en outs weet voordat je baby er is. Mocht het dan toch niet lekker lopen, dan kun je alsnog hulp vragen van een lactatiekundige. Over het algemeen zijn de cursussen ’s avonds en kun je ervoor terecht in ziekenhuizen, bij kraambureaus, verloskundigenpraktijken of bij een lactatiekundige. Meestal zijn het één of twee bijeenkomsten en gemiddeld duurt zo’n informatieavond twee uur.

Advertentie

Vraag aan je verloskundige of gynaecoloog waar borstvoedingscursussen bij jou in de buurt worden gegeven.

Kosten en vergoeding van borstvoedingscursus

De kosten verschillen per aanbieder en hangen onder andere af van de grootte van de groep en de duur van de cursus. Meestal liggen de prijzen voor een borstvoedingscursus tussen de € 25 en € 40.

Net als bij de meeste zwangerschapscursussen ligt het aan je zorgverzekering of je de borstvoedingscursus vergoed krijgt. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar voordat je je opgeeft voor een cursus.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: La Leche League

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu