Borstvoedingscursus

Wat leer je bij een borstvoedingscursus?

Door het hele land worden cursussen of voorlichtingsavonden over borstvoeding gehouden. Meestal worden deze gegeven door een lactatiekundige, maar het kan ook georganiseerd zijn door de kraam- of jeugdgezondheidszorg.

Waarom een borstvoedingscursus?

Het is aan te raden een borstvoedingscursus te volgen of een voorlichtingsavond bij te wonen als je borstvoeding wilt gaan geven, zeker als het je eerste keer wordt of als je bij een vorige baby moeite hebt gehad met borstvoeden. Zo kun je je goed voorbereiden op wat komen gaat en leer je wat er allemaal bij komt kijken. Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit wat je allemaal leert bij een borstvoedingscursus en waarom het zo belangrijk is dat je partner ook meegaat.

Advertentie

Meer achtergrondinfo vind je in ons dossier ‘borstvoeding. 

Wat komt aan bod?

De cursussen kunnen van elkaar verschillen, omdat iedereen er een persoonlijke invulling aan geeft, maar de volgende onderwerpen komen bijna altijd aan bod:

Ook wordt uitgelegd wanneer je kunt zien en merken dat je baby genoeg gedronken heeft. Verder ontvang je nuttige informatie over de fysiologie van de borsten, hoe zij zich ontwikkelen tijdens je zwangerschap en hoe je je borsten het best kan verzorgen in de periode dat je borstvoeding geeft.

Zelfs als je nog twijfelt of je wel of geen borstvoeding wil geven, is het slim om te gaan. Neem de informatie in je op, dan wordt het waarschijnlijk ook makkelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Lees hier welke hormonen je borsten klaarstomen voor het geven van borstvoeding.

Partner mee

Het klinkt cliché, maar borstvoeding geven doe je samen. Het is prettig als je partner ook op de hoogte is van alles wat erbij komt kijken, zeker in de kraamweek als er toch al zo veel op je afkomt. Hij kan je helpen met aanleggen bijvoorbeeld en je steunen als het even niet zo gaat als je zou willen. Probeer dus samen met je partner naar een borstvoedingscursus of voorlichtingsavond te gaan.

Wanneer begin je met een borstvoedingscursus?

Een goed moment om aan een borstvoedingscursus te beginnen is als je ongeveer zeven à acht maanden zwanger bent. Een borstvoedingscursus kun je sowieso het best volgen wanneer je nog zwanger bent, dan weet je alle ins en outs al vóórdat je baby er is (natuurlijk kun je ook altijd nog na de bevalling hulp krijgen van een lactatiekundige). Over het algemeen worden de cursussen ’s avonds gegeven in ziekenhuizen, bij kraambureaus en verloskundige- en lactatiekundige praktijken. Meestal zijn het één of twee bijeenkomsten en gemiddeld duurt zo’n informatieavond twee tot drie uur.

Vraag aan je verloskundige of gynaecoloog waar borstvoedingscursussen bij jou in de buurt worden gegeven.

Kosten en vergoeding van borstvoedingscursus

De kosten verschillen per aanbieder en zijn onder andere afhankelijk van hoe groot de groep is en de duur van de cursus. Meestal liggen de prijzen tussen de €25 en €40.

Net als bij de meeste zwangerschapscursussen ligt het aan je zorgverzekeraar en zorgpakket of een borstvoedingscursus wordt vergoed. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar voordat je aan de cursus begint.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram