Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat leer je bij een borstvoedingscursus?

Door het hele land kun je meedoen aan cursussen of voorlichtingsavonden over borstvoeding. Ze worden verzorgd door een lactatiekundige, kraam- of jeugdgezondheidszorg of verloskundigenpraktijken. Hier lees je waar je les in krijgt en waarom een borstvoedingscursus nuttig is.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Waarom een borstvoedingscursus?

Als je borstvoeding wilt geven, is het aan te raden om een borstvoedingscursus te volgen of een voorlichtingsavond bij te wonen. Zeker als je je eerste kind krijgt is het slim om je voor te bereiden op de borstvoeding, zodat je weet wat erbij komt kijken en wat je kunt verwachten. Maar ook als je bij je vorige baby moeite hebt gehad met de borstvoeding, kan een borstvoedingscursus goed helpen. Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit wat je allemaal leert bij een borstvoedingscursus en waarom het belangrijk is dat je partner ook meegaat naar een borstvoedingscursus.

Advertentie

Meer achtergrondinfo vind je in ons dossier ‘borstvoeding. 

Wat komt aan bod bij een borstvoedingscursus?

De cursussen kunnen van elkaar verschillen, omdat iedereen er een persoonlijke invulling aan geeft, maar de volgende onderwerpen komen bijna altijd aan bod:

Ook wordt uitgelegd hoe je kunt zien en merken dat je baby genoeg heeft gedronken. Verder ontvang je nuttige informatie over de fysiologie van de borsten, hoe ze zich ontwikkelen tijdens je zwangerschap en hoe je je borsten het beste kunt verzorgen in de periode dat je borstvoeding geeft.

Ook als je nog twijfelt of je wel of geen borstvoeding wilt geven, kan het helpen om naar een cursus of voorlichting te gaan. Je krijgt een goed beeld van wat borstvoeding geven inhoudt, waardoor het waarschijnlijk makkelijker wordt om een weloverwogen keuze te maken.

Advertentie

Lees hier welke hormonen je borsten klaarstomen voor het geven van borstvoeding.

Partner mee naar borstvoedingscursus

Borstvoeding geven doe je samen. Ja, echt. Het is heel fijn als je partner ook weet wat erbij komt kijken. Zeker in de kraamweek, als er toch al zoveel op je afkomt. Hij kan je bijvoorbeeld helpen met aanleggen en je steunen als het even niet gaat zoals je zou willen. Probeer dus samen met je partner naar een borstvoedingscursus of voorlichtingsavond te gaan.

Wanneer begin je met een borstvoedingscursus?

Een goed moment om aan een borstvoedingscursus te beginnen, is als je ongeveer zeven à acht maanden zwanger bent. Doe dit sowieso al tijdens de zwangerschap, zodat je alle ins en outs weet voordat je baby er is. Mocht het dan toch niet lekker lopen, dan kun je alsnog hulp vragen van een lactatiekundige. Over het algemeen zijn de cursussen ’s avonds en kun je ervoor terecht in ziekenhuizen, bij kraambureaus, verloskundigenpraktijken of bij een lactatiekundige. Meestal zijn het één of twee bijeenkomsten en gemiddeld duurt zo’n informatieavond twee tot drie uur.

Vraag aan je verloskundige of gynaecoloog waar borstvoedingscursussen bij jou in de buurt worden gegeven.

Advertentie

Kosten en vergoeding van borstvoedingscursus

De kosten verschillen per aanbieder en hangen onder andere af van de grootte van de groep en de duur van de cursus. Meestal liggen de prijzen voor een borstvoedingscursus tussen de € 25 en € 40.

Net als bij de meeste zwangerschapscursussen ligt het aan je zorgverzekering of je de borstvoedingscursus vergoed krijgt. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar voordat je je opgeeft voor een cursus.

Video: Alles wat je moet weten als je borstvoeding gaat geven:

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bron: La Leche League

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram