Vingervoeden

Vingervoeden, hoe werkt dat?

Vingervoeden kun je zien als zuigtraining voor baby’s die borstvoeding krijgen. Het is een hulpmiddel als je baby bijvoeding moet krijgen omdat hij de borst niet goed pakt, of als hij de eerste dagen te veel afvalt. Lees hier hoe het in zijn werk gaat.

Wat is vingervoeden?

Soms duurt het wat langer voordat je baby begrijpt wat hij moet doen aan de borst. Ook kun je moeite hebben met het op de juiste manier aanleggen van je baby, of misschien heb je te weinig melk. In al deze gevallen kun je ervoor kiezen om te kolven en je baby tijdelijk voeding te geven door middel van vingervoeden.

Advertentie

Bij vingervoeden laat je je baby op een van je vingers zuigen die qua dikte vergelijkbaar is met je tepel. Zodra hij flink zuigt, beloon je een beetje melk met een spuitje in zijn mond te doen. Op deze manier boots je de borstvoeding na, maar voorkom je dat je baby tepel-speenverwarring krijgt door het gebruik van een flesje.

Zo werkt vingervoeden

Was je handen goed en zorg dat je korte en schone nagels hebt. Ga comfortabel zitten en houd je baby halfzittend bij je op schoot zodat hij je aankijkt. Met één hand ondersteun je zijn hoofdje en schouders. Vul het spuitje met plastic tuit met moedermelk of kunstvoeding. Ga met je vinger over de lippen van de baby, zodat hij gestimuleerd wordt om zijn mondje open te doen. Plaats je vinger in zijn mondje zodat jouw nagel op de tong van je baby ligt. Je vingertopje moet het gehemelte raken.

Plaats je vinger ver genoeg in zijn mondje; zo begint je baby te zuigen. Laat hem eerst even zuigen zonder hem melk te geven, want ook de borst van de moeder heeft tijd nodig om toe te schieten. Vervolgens kun je je kind als hij zuigt kleine beetjes melk geven. Net als bij borstvoeding zal je baby af en toe een pauze inlassen.

Tijd winnen met vingervoeden

Vingervoeden heeft als voordeel dat je tijd kunt winnen om je baby aan de borst te leren drinken. Je melk blijft vanwege het kolven stromen, zodat je op een later tijdstip alsnog je kind borstvoeding kunt proberen te geven en je niet meteen hoeft over te stappen op flesvoeding. Bovendien heb je met vingervoeden inzicht in hoeveel je baby precies drinkt.

Onvoldoende melk

Is je baby in de eerste week veel afgevallen, dan kan het zijn dat je melkproductie nog niet goed op gang is of dat de baby de melk niet goed uit je borsten krijgt. In dat geval kun je in overleg met je kraamverzorgster, verloskundige of een lactatiedeskundige overwegen om tijdelijk over te stappen op vingervoeden in combinatie met kolven.

Laat je kind eerst bij je aan de borst drinken. Geef hem daarna extra afgekolfde moedermelk door middel van het spuitje en je vinger. Is de melkproductie nog niet voldoende op gang gekomen, dan is het nodig om kunstvoeding bij te geven. Ga intussen zelf kolven na elke voeding om de productie te stimuleren.

Hoelang vingervoeden?

Hoelang vingervoeden nodig is, is per kind verschillend. Sommige baby’s hebben de zuigtechniek na een paar keer al onder de knie, terwijl andere een paar dagen tot een week nodig hebben. Zuigt je baby goed op je vinger, dan kun je de borst weer proberen. Lukt het niet, ga dan weer over op vingervoeden. Probeer het later tijdens deze of tijdens een volgende voeding nog eens. Vaak lukt het dan wel.

Drinkt je baby goed aan de borst, maar twijfel je of hij genoeg voeding binnenkrijgt? Geef dan eerst borstvoeding en geef daarna via een spuitje nog extra voeding. Drinkt hij dat niet op, dan weet je dat hij verzadigd is. Blijft borstvoeding een probleem, dan kun je overwegen om een lactatiekundige in te schakelen. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen vind je een lijst met lactatiekundigen bij jou in de buurt. Lees hier: wat doet een lactatiekundige precies?

Video: In beeld gebracht: de bijzondere kracht van moedermelk

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram