Astma bij kinderen: wat moet je weten?

Astma is een chronische ziekte. Maar liefst 115.000 Nederlandse kinderen tot 14 jaar hebben er last van. Hoe herken je als je kind astma heeft? En heel belangrijk: wat moet je doen als je kind een astmatische aanval krijgt?

Astma, of toch niet?

Hoest je kind vaak en lang, heeft hij een piepende of snelle ademhaling of is hij benauwd en kortademig? Dan kan het zijn dat hij astma heeft, maar het hoeft niet. Er zijn ook een aantal kinderziekten die voor een benauwd gevoel kunnen zorgen, zoals het RS-virus, pseudokrop en kinkhoest. Ga in ieder geval naar de huisarts om uit te zoeken wat er aan de hand is. Overigens is astma bij jonge kinderen moeilijk vast te stellen. Dat komt doordat kinderen vaak pas vanaf 6 jaar mee mogen doen aan een longfunctieonderzoek.

Symptomen van astma

 • Moeite met ademen
 • Veel hoesten
 • Fluitend geluid bij het uitademen
 • Angstig en benauwd
 • Vermoeid door het moeilijk ademen
 • Blauw in het gezicht en lippen

Moeite met ademhalen

Een van de symptomen van astma is een ‘zagende’ ademhaling. Die wordt veroorzaakt door een te grote slijmproductie in de luchtwegen. De piepende ademhaling is een teken van vernauwing van de luchtwegen. Soms hoor je dit alleen als je op de borst van je kind luistert, soms is het bij een normale uitademing al duidelijk te horen. Hoe meer de luchtwegen vernauwd zijn, hoe beter je het piepen kunt horen. Heeft je kind ook moeite met ademhalen, dan gaat hij heel korte inademen en juist langer uitademen. Dit veroorzaakt het benauwde gevoel.

Wat is de oorzaak van astma bij kinderen?

Bij baby’s en jonge kinderen wordt astma meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Maar de prikkelbaarheid van de luchtwegen kan ook door andere factoren worden beïnvloed. Denk aan allergenen als huisstofmijt, huisdieren, stuifmeel van grassen en bomen en sigarettenrook. Ook andere factoren als temperatuur, luchtvochtigheid, inspanning en emoties kunnen leiden tot een astmatische aanval. 

Wat is een astmatische aanval

Bij een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op door bijvoorbeeld stoffen waar je kind gevoelig voor is. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes rondom de luchtwegen raken verkrampt, trekken samen en maken hierdoor de luchtwegen smaller waardoor ademen moeilijker wordt. Vervolgens raken de longen overvol met lucht die niet ververst wordt. Je kind kan daardoor minder lucht in- en uitademen.

Wat moet je doen bij een astmatische aanval?

Als je kind een aanval krijgt, dan is het belangrijk dat er veel frisse lucht in de kamer komt. Zorg ook dat de ruimte rookvrij is. Probeer je kind te laten ontspannen. Gebruikt je kind medicijnen tegen astma, geef die dan meteen als de aanval begint. Mocht je het niet vertrouwen, dan kun je altijd de huisarts bellen.

Probeer zelf ook zo kalm mogelijk te blijven, ook al is het schrikken als je kind het benauwd krijgt. Als jij in paniek raakt, kan ook je kind angstiger worden, waardoor de benauwdheid vaak toeneemt.

Wist je dat…

 • Een mens per dag wel 10.000 liter lucht nodig heeft?
 • Longen ervoor zorgen dat je iedere vier seconden zuurstof inademt? En dat wel meer dan 20.000 keer per dag?
 • 115.000 kinderen tot 14 jaar astma hebben?
 • In iedere klas twee of drie kinderen zitten die astma hebben?
 • Als je zelf geen astma hebt, de kans dat je kind het krijgt 5 tot 10% is?

Meer weten over astma?

Ga dan naar de website van Longfonds.nl. Daarnaast kun je online via het Longforum ook praten met andere ouders die kinderen hebben met astma. Ook heeft het Longfonds een speciale pagina voor kinderen.