Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo is je kind veilig rondom water

Heerlijk om met mooi weer een boottocht te maken of een dag naar het zwembad te gaan, maar hoe houd je het veilig rondom water? Moet je kind zwembandjes om, of is een reddingsvest beter? En wat moet je doen als er stroming in het water is? Lees hier alles over veiligheid in de buurt van water.

In samenwerking met expert

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Veilig rondom water met kinderen

Regel nummer 1: laat je kind nooit alleen als er water in de buurt is. Zelfs als je kind een zwemdiploma heeft, kun je hem tot hij een jaar of 6 à 7 is niet zelfstandig laten zwemmen. Blijf dus in de buurt. Als je met meerdere volwassenen op pad bent, kun je toerbeurten afspreken om je kind in de gaten te houden. Zorg dat altijd één persoon de verantwoordelijkheid heeft.

Advertentie

Handig! Zachte badponcho’s voor na een frisse duik bestel je hier

Kies voor zwembandjes

Er zijn allerlei soorten zwemhulpmiddelen te koop: zwembandjes, kurkjes, reddingsvesten. Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op. Doordat ze hoog zitten, is het voor je kind makkelijker om zijn hoofd boven water te houden. Maar let op: zwembandjes zijn geen reddingsmiddel. Ook met zwembandjes om kan je kind verdrinken.

Andere zwemhulpmiddelen

Kurken worden meestal gebruikt bij de zwemles, maar zijn minder geschikt voor recreatiezwemmen, omdat ze rond het middel van je kind zitten. Ook een zwemband is ongeschikt: dit is speelgoed en geen zwemhulpmiddel. Blijf er altijd bij als je kind met een zwemband speelt, want hij kan er ondersteboven mee in het water terechtkomen en komt dan moeilijk zelf weer overeind.

Zwemvest of reddingsvest?

Een reddingsvest is het enige reddingsmiddel. Ga je varen, zorg dan dat je kind een goed passend reddingsvest draagt met een kraag rond zijn nek. Valt hij in het water, dan zorgt het vest dat hij op zijn rug draait, zodat hij met zijn mond en neus boven water blijft.

Advertentie

Een zwemvest is iets anders dan een reddingsvest, want met een zwemvest draait je kind niet op zijn rug. Een zwemvest is alleen geschikt als je kind al kan zwemmen en als je ergens gaat zwemmen waar snel hulp aanwezig kan zijn.

Reddingsvest kopen

Neem je kind altijd mee als je een reddingsvest gaat kopen, want het is belangrijk dat het goed past. Let erop dat het vest een harnas of kruisband heeft, zodat het niet uitgaat als je kind in het water valt. Het is slim om het reddingsvest voor gebruik samen met je kind te testen. Zo voorkom je dat hij in paniek raakt als hij in het water terechtkomt.

Afdrijven

Een gevaar van zwembandjes en andere zwemhulpmiddelen is wel dat je kind er sneller mee afdrijft. Die kans is zeker aanwezig op zee. Hier staat vaak stroming. Bovendien kunnen er muien zijn, die gevaar opleveren. Dit zijn plekken in zee tussen twee zandbanken in, waar een sterke stroming de zee ingaat. Muien bevinden zich steeds op andere plekken. Ze ontstaan spontaan en kunnen gedurende de dag verschuiven.

Zie ook: Zwembandjes niet altijd veilig voor kinderen

Advertentie

Op strand is het daarom verstandig om alleen tussen twee rood-gele vlaggen te zwemmen. Zeker met jonge kinderen. Als er vlaggen staan, betekent het dat het strand daar bewaakt wordt en dat er lifeguards aanwezig zijn. Tussen de vlaggen zijn geen muien en kun je veilig zwemmen.

Waarschuwing op borden

Ook bij aflandige wind, dat is wind die vanaf het land naar zee waait, kan afdrijven snel gaan. Houd je kind bij harde of aflandige wind of stroming daarom altijd vast als je samen in het water bent. Bij aflandige wind hangt op het strand een oranje windvaan. Dan is het verboden om met drijvende voorwerpen het water in te gaan. Uitleg over wat de verschillende soorten vlaggen betekenen kun je lezen op borden op het strand.

Kies een officiële zwemlocatie

Ga je zwemmen in een meer, kies dan bij voorkeur voor een officiële zwemlocatie. Op deze plekken worden de waterkwaliteit en de veiligheid goed in de gaten gehouden. In Nederland zijn ruim zevenhonderd officiële zwemlocaties. Je kunt ze vinden op zwemwater.nl. Als in het water bijvoorbeeld blauwalg of andere bacteriën zijn gevonden waar je ziek van kunt worden, komt dat hier te staan. Ook staat het op borden bij de zwemplek.

Lees meer over stroming en andere gevaren van buiten zwemmen

Ren niet meteen het water in bij gevaar

Nog een laatste tip voor als je met meerdere kinderen aan het water bent: ren niet meteen het water in als je kind in de problemen komt. Vaak rent het andere kind (of kinderen) dan met jou mee het water in. En voor je het weet zit je met zijn allen in de problemen. Laat je partner, of anders een omstander, op het andere kind letten en ga dan pas het water in.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: veiligheid.nl, KNRM

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek ' Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind. De website van ‘Met succes op zwemles’ biedt handige hulpmiddelen voor iedere ouder.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting