Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig rondom water

Zo lekker om met mooi weer een boottocht te maken of een dag naar het zwembad te gaan, maar hoe houd je het veilig rondom water? Moet je kind zwembandjes om, of is een reddingsvest beter? Lees hier alles over veiligheid in de buurt van water.

Advertentie

Veilig rondom water met kinderen

Regel nummer 1: laat je kind nooit alleen als er water in de buurt is. Zelfs als je kind een zwemdiploma heeft, kun je hem tot hij een jaar of 6 à 7 is niet zelfstandig laten zwemmen. Blijf dus in de buurt. Als je met meerdere volwassenen op pad bent, kun je toerbeurten afspreken om je kind in de gaten te houden. Zorg dat altijd 1 persoon de verantwoordelijkheid heeft.

Handig! Zachte badponcho’s voor na een frisse duik bestel je hier

Zwembandjes

Er zijn allerlei soorten zwemhulpmiddelen te koop: zwembandjes, kurkjes, reddingsvesten. Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaas ze dan op. Doordat ze hoog zitten, is het voor je kind makkelijker om zijn hoofd boven water te houden. Maar let op: zwembandjes zijn geen reddingsmiddel. Ook met zwembandjes om kan je kind verdrinken.

Andere zwemhulpmiddelen

Kurken worden meestal gebruikt bij de zwemles, maar zijn minder geschikt voor recreatiezwemmen, omdat ze rond het middel van je kind zitten. Ook een zwemband is ongeschikt: dit is speelgoed en geen zwemhulpmiddel. Blijf er altijd bij als je kind met een zwemband speelt, want hij kan er ondersteboven mee in het water terechtkomen en komt dan moeilijk zelf weer overeind.

Advertentie

Zwemvest of reddingsvest?

Een reddingsvest is het enige reddingsmiddel. Ga je varen, zorg dan dat je kind een goed passend reddingsvest draagt met een kraag rond zijn nek. Valt hij in het water, dan zorgt het vest dat hij op zijn rug draait, zodat hij met zijn mond en neus boven water blijft.

Een zwemvest is iets anders dan een reddingsvest, want met een zwemvest draait je kind niet op zijn rug. Een zwemvest is alleen geschikt als je kind al kan zwemmen en als je ergens gaat zwemmen waar snel hulp aanwezig kan zijn.

Reddingsvest kopen

Neem je kind altijd mee als je een reddingsvest gaat kopen, want het is belangrijk dat het goed past. Let erop dat het vest een harnas of kruisband heeft, zodat het niet uitgaat als je kind in het water valt. Het is slim om het reddingsvest voor gebruik samen met je kind te testen. Zo voorkom je dat hij in paniek raakt als hij in het water terechtkomt

Bron: veiligheid.nl

Advertentie