Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 feitjes die je nog niet wist over huilende baby’s

Niets stressvoller dan het geluid van een huilende baby. Vooral omdat het soms zo'n mysterie is waarom je kind zo van zich laat horen. Deze weetjes bevatten (helaas) geen kant-en-klare antwoorden, maar zijn wel interessant om te weten.

  1. ‘Waarom huilt hij nou?’ Het is dé belangrijkste vraag van ouders. Kunnen ze maar praten, die baby’s dan weet je tenminste waarom hij huilt en kan je hem proberen troosten. Een hint: als baby’s huilen omdat ze bang of boos zijn, hebben ze hun ogen meestal open. Bij pijn huilen ze vaak met gesloten ogen. Meer weten? Met de Dunstan Babytaal methode leer de verschillende huiltjes van je baby herkennen.
  2. Dat het huilen zo’n impact heeft op ouders, komt ook doordat ze dit gewoon héél hard kunnen. Een baby die op volle kracht huilt, produceert hetzelfde volume als een F16-straaljager.
  3. Nog een reden dat het gehuil van een baby zo veel stress oplevert, is dat ons brein er megasnel op aanslaat. Op hersenscans van volwassenen is binnen honderd milliseconden een reactie te zien op babygehuil terwijl dit bij andere geluiden veel langer duurt.
  4. Laten huilen of niet? Deze vraag levert altijd veel discussie op. De meeste onderzoeken lijken erop te wijzen dat troosten toch beter werkt bij jonge baby’s. De stress van het huilen zorgt voor hogere dosis adrenaline waardoor ook het stresshormoon cortosol bij een baby toeneemt. Pas vanaf zes maanden zou je je baby mogelijk kunnen ‘verwennen’ door meteen te reageren als hij huilt. Lees ook: waarom je een pasgeboren baby onmogelijk kunt verwennen met te veel aandacht. 
  5. Oefening baart kunst: in de buik lijken baby’s al te neigen naar huilen. Vanaf zes maanden zwangerschap trekken foetussen grimassen alsof ze niet blij zijn.
  6. Hoe baby’s huilen, verschilt per land. Zo huilen Duitse baby’s vaak van hoog naar laag en Franse kinderen doen dit precies andersom. Ongeveer hetzelfde als de manier waarop hun ouders praten.
  7. In Botswana huilen baby’s, maar half zo vaak als Nederlandse baby’s. Dat kan komen doordat ze langer en vaker borstvoeding krijgen en veel worden rondgedragen door hun moeder.
  8. Wanneer heb je officieel een huilbaby? De richtlijn is: als je kind minstens drie weken lang, drie dagen per week drie uur per dag huilt. Dat is zo’n tien tot vijftien procent van de kinderen in Nederland. Baby’s huilen het meest als ze rond de zes weken oud zijn, dan bereikt het huilen een piek. (Goed nieuws: daarna zou het aantal uur huilen dus minder moeten worden!)

Huilt jouw baby meer dan gemiddeld en heb je een echte huilbaby? Deze boeken kunnen je misschien helpen. (En raadpleeg je arts!)

Meer lezen: Harvey Karp methode, eerste hulp bij een huilbaby

Bron: Quest