Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Nieuw advies: eet geen vis uit blik als je zwanger bent

Ben je zwanger? Dan is het goed om te weten dat het Voedingscentrum het advies voor eten tijdens de zwangerschap veranderd heeft. Zo kun je beter geen vis uit blik eten en alle rauwmelkse kazen vermijden, ook de harde.

Advertentie

Dat je als zwangere beter rauwe eieren, rauwe vis en rood vlees kunt vermijden, weet je waarschijnlijk wel. Maar de lijst van overige ‘verboden’ voedingsproducten is best ingewikkeld en dan veranderen de inzichten ook nog eens regelmatig. Onlangs kwam het Voedingscentrum met nieuwe adviezen.

Vis uit blik

Als het om vis gaat, kun je beter maar niet zomaar alles eten tijdens je zwangerschap. Zo kun je het beste helemaal geen roofvissen eten, zoals tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoekbaars en haai. Nieuw is het advies dat ook vis uit blik beter vermeden kan worden. Voorheen ‘mocht’ vis uit blik nog wel, maar nu is gebleken dat er in die vis net zoveel kwik zit als in verse. Toch raadt het Voedingscentrum zwangeren aan om elke week een keer vis te eten. Vissoorten die wel veilig zijn, zijn zalm en sardines want die bevatten gezonde vetten. Wel moet je de vis altijd goed verhitten, tenzij het uit een blik of pot komt. Helaas is sushi niet de oplossing, ook rauwe vis wordt afgeraden.

Harde kaas

Qua kaasjes: laat niet alleen zachte rauwmelkse kaas links liggen, maar ook harde. Harde rauwmelkse kaas blijkt net zo goed ziekteverwekkers te kunnen bevatten als zachte. Je weet dat het rauwmelks is als er op het etiket ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ staat. Verhit kun je deze kazen als zwangere wel eten, bijvoorbeeld op een pizza.

Geen paniek

Ben je zwanger en heb je een van de ‘verboden’ producten toch eens op je bordje gehad? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Volgens het Voedingscentrum is de kans maar heel klein dat je daadwerkelijk de listeriabacterie, toxoplasmose of iets anders naars oploopt . Maar: probeer er wel op te letten, want er is natuurlijk altijd een risico en de gevolgen kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Bron: Voedingscentrum – Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten