Gezondheid en veiligheid in de zomer

Zomer betekent vooral genieten van het heerlijke weer, buiten spelen en ijsjes eten. Maar met die zonnige dagen kun je ook te maken krijgen met hooikoorts, muggenbulten of zonverbranding.

Met deze 25 tips en weetjes komen jij en je gezin zorgeloos de zomer door:

Allergie

Rode ogen en steeds verkouden? Misschien heeft je kind last van hooikoorts. In de zomer komen veel pollen vrij van planten en bomen. Sommige daarvan kunnen een allergische reactie veroorzaken. De huisarts kan testen of je kind een allergie heeft.

Buiten spelen

Eindelijk lekker weer! Dat betekent op naar buiten, want buiten rennen, spelen en klauteren is hartstikke gezond. Kinderen die geregeld buiten spelen, zitten beter in hun vel. Ze eten en slapen ook beter. Buiten spelen stimuleert het lichaam én het denkvermogen.

Chloor

In de meeste zwembaden zit chloor om bacteriën te doden. Wat je ruikt is de chemische reactie van chloor met make-up, zeep, zweet en urine. Dat kan de keel en neus van je kind irriteren of prikkende ogen geven. Ga zwemmen in de rustige uurtjes en niet de hele dag!

Diarree

In de zomer is de kans groter dat je iets verkeerd eet, met diarree als gevolg. Vooral jonge kinderen moeten oppassen voor teveel vochtverlies. Dus: veel drinken. Als regel geldt: één glas per ontlasting. Duurt de diarree langer dan een paar dagen, ga dan naar de huisarts.

Drinken

Veel drinken is juist in de zomer belangrijk. Ook als je kind niet transpireert verliest hij vocht, dat moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen.

Eten

De zomer is ideaal voor een picknick of barbecue. Buiten eten is niet alleen leuk, maar ook goed voor de eetlust. Zo krijg je moeilijke etertjes makkelijker aan het eten!

Factor

Om de huid van je kind te beschermen tegen de zon smeer je hem in met een zonnebrandcrème. De factor geeft aan hoe lang je beschermd in de zon kan. KWF Kankerbestrijding adviseert om kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30, ongeacht hun huidtype.

Fruit

In een warme zomer is het extra lekker om vers fruit te eten. Maak bijvoorbeeld eens een vruchtensalade. Dat is gezond, vitaminerijk en je kind krijgt er ook nog eens een extra dosis vocht door binnen.

Genieten

De zomer is vooral een tijd van genieten. Het extra licht en de aangename temperatuur hebben een positief effect op je lichaam en al je zintuigen, waardoor je je extra goed voelt.

Hygiëne

Met al dat buiten spelen is het belangrijk om extra op de hygiëne te letten. Laat je kind wat vaker zijn handen wassen en controleer regelmatig op (schaaf)wondjes en op teken of ander ongedierte.

Insecten

In de zomer loop je meer kans gestoken te worden door een mug, wesp, bij of (rode) mier. Met bijvoorbeeld muggenkaarsen, mierenlotion of wespenvangers houd je ongedierte weg.

Jeuk

Een steek van een mug, bij of wesp is pijnlijk en geeft jeuk. Naast de reguliere middelen kun je groene plantenblaadjes fijnwrijven en op de plek smeren. Bladmoes verzacht de beet. Bij een beet van een bij of wesp kan een lapje met azijn of een doorgesneden teen knoflook de pijn verzachten.

Kwallen

Een kwal heeft netelcellen die gif loslaten als je ze aanraakt. Niet alle kwallen hebben netelcellen die door de huid kunnen doordringen, maar de meeste soorten in de Noordzee wel. Hoewel deze kwallen geen grote problemen geven, is de pijn, zwelling en jeuk die ze kunnen veroorzaken vervelend. Een groot misverstand is dat je een kwallenbeet moet behandelen met azijn. Bij tropische kwallen is dit wel het advies, maar niet bij kwallen uit de Noordzee. Dan is het beter om warm water of zeewater te gebruiken tegen de pijn. Gebruik dan trouwens géén zoet water, want dat kan de brandharen opnieuw activeren waardoor de klachten verergeren. Blijf het irriteren of jeuken, gebruik dan een middel tegen insectenbeten, zoals Nestosyl of Azaron. Ook Prikweg, een verkoelend middel met plantaardige stoffen, vermindert de jeuk.
Video: Dit moet je doen als je kind door een kwal is gestoken.

Medicijnen

Medicijnen kunnen meestal niet goed tegen warmte. Kijk in de bijsluiter naar de bewaartemperatuur of informeer bij de apotheek. Zoek een koele, droge plek om medicijnen te bewaren.

Nachtbrakertjes

Hoe heerlijk die lange, warme dagen ook zijn, het maakt het naar bed gaan er niet makkelijker op. Verduistering van de slaapkamer kan helpen. Kost het inslapen meer tijd, dan kun je je kind ook wat vroeger naar bed brengen.

Ongelukjes

Bij het buitenspelen gebeurt natuurlijk wel eens een ongelukje. Zorg dat je altijd voldoende ontsmettingsmiddel in huis hebt. Met een vrolijk gekleurde pleister op de wond, is het leed meestal snel geleden en het ontstekingsgevaar bezworen.

Petje op

Boven op het hoofd zul je niet zo snel zonnebrand smeren. Toch is dat juist de plek die de meeste zon vangt. Met een pet voorkom je dat het hoofd van je kind verbrandt, zeker als hij nog wat dunner haar heeft.

Reizen

Houd bij het boeken rekening met kinderfaciliteiten. Bedenk ook hoe lang de reis gaat duren, zodat je voorbereid bent en alles bij je hebt om je kind onderweg te vermaken.

Schaduw

Veel mensen geloven dat je in de schaduw niet verbrandt. Dat is niet waar. De zon reflecteert en zo komen de UV-stralen ook onder de parasol. Daarom geldt ook in de schaduw: zonnebrandcrème smeren!

Teken

Teken komen steeds vaker voor in Nederland. Ze zitten vooral in hoog gras en bijten zich vast in de huid. Sommige teken zijn dragers van de ziekte van Lyme. Houd je kind dus goed in de gaten en controleer hem regelmatig. Is je kind gebeten, schrijf dan op waar de teek zat. Als je kind besmet is met de ziekte van Lyme, komt er soms verloop van tijd (niet altijd!) een rode kring rond de plek van de beet. Ga altijd naar de dokter.

UV-stralen

Een klein deel van de zonnestralen bevat schadelijke ultraviolette straling. De hoeveelheid verschilt afhankelijk van de tijd van de dag, de periode en de plaats. Bescherming van de tere huid van je kind is daarom belangrijk.

Verbrand

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je kind verbrandt. Verkoel de huid met aftersun, komkommerschijfjes, yoghurt of natte lapjes. Laat je kind extra drinken en hou hem een paar dagen uit de zon om zijn huid te laten herstellen.

Wagenziekte

Kinderen kunnen extra last hebben van reis- of wagenziekte omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed is ontwikkeld. Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto en ga nooit weg met een lege maag. Laat je kind niet lezen of tekenen en pauzeer regelmatig.

IJsjes

Geef je kind het liefst waterijs, zo krijgt hij gelijk wat extra vocht binnen!

Zonnebril

Veel speelgoedzonnebrillen houden geen UV-stralen tegen. Door de donkere glazen gaan de pupillen van je kind wel wijder openstaan, waardoor de schadelijke UV-stralen makkelijker in zijn ogen kunnen doordringen. Koop daarom liever een kinderzonnebril die de UV-stralen wel tegenhoudt.