Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
griep

Griep bij kinderen: alles wat je moet weten

Als je kind griep heeft, kan hij zich flink ziek voelen. Hoe herken je de symptomen? Wat kun je zelf doen als je kind griep heeft en wanneer kun je beter contact opnemen met de huisarts?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn, die steeds veranderen, kan je kind telkens opnieuw griep krijgen. Een flinke verkoudheid wordt ook vaak ‘griep’ genoemd, maar dat is niet hetzelfde.

Advertentie

Wil je checken of je kind koorts heeft? Bij Prénatal shop je verschillende thermometers

Verschil griep en verkoudheid

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en een verkoudheid door verschillende virussen, maar meestal door het rhinovirus. Vergeleken met griep zijn de symptomen van een verkoudheid mild. Ook leiden ze zelden tot ernstige complicaties. Een kind kan bij verkoudheid wel koorts krijgen.

Meer lezen: Antwoord op de 11 meest gestelde vragen over verkoudheid

Oorzaak en besmettelijkheid griep

Griep komt vooral voor in de wintermaanden. Dit komt omdat we dan dichter bij elkaar kruipen en elkaar zo sneller besmetten. Het griepvirus is heel besmettelijk. Het zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Als je kind het virus heeft, kan hij anderen makkelijk besmetten. Als hij hoest, niest of praat, kunnen anderen het griepvirus inademen. Verspreiding van griepvirussen gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar de ventilatie slecht is.

Advertentie

Virussen kunnen ook worden overgedragen via de handen en via voorwerpen, bijvoorbeeld speelgoed. Stel je voor dat je kind in zijn hand hoest en daarna een autootje aanraakt. Als iemand anders dat autootje vervolgens vastpakt en daarna zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Het virus verspreidt zich daarna door het hele lichaam. De incubatietijd van griep – dus de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen – is één tot twee dagen. In die tijd zijn kinderen die het virus bij zich hebben al wel besmettelijk. Ook nadat de symptomen van de griep zijn verdwenen, kunnen ze het virus nog overdragen. Dat kan bij volwassenen nog ongeveer vijf dagen duren en bij kinderen zelfs langer.

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Symptomen griep

Heeft je kind last van de volgende klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk griep:

 • Hoge koorts, binnen twaalf uur kan dit oplopen tot 39 graden Celsius.
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Heftige spierpijn in zijn hele lichaam
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn en droge hoest

De temperatuur van je kind kun je het beste meten via de anus. Dit is het meest betrouwbaar. Je weet dat je kind koorts heeft als de temperatuur 38 graden Celsius is. Bij 37,5 graden Celsius is er sprake van verhoging. 37 graden Celsius is de normale lichaamstemperatuur. Check hier welke thermometer het beste bij jou en je kind past.

Wat moet je doen bij koorts?

Koorts kan op zich geen kwaad. Dat je kind wat minder eetlust heeft, hoort erbij. Wel is het belangrijk dat hij genoeg drinkt. Dit kun je doen:

Advertentie
 1. Zorg dat je kind genoeg drinkt. Door verhoging en zweten verliest je kind veel vocht. Geef hem daarom extra drinken. Als hij dat echt niet wil, kun je hem ook een waterijsje geven.
 2. Zorg dat het niet te warm is. Het is belangrijk dat je kind zijn warmte kwijt kan, dus zet de verwarming niet te hoog: maximaal twintig graden Celcius.
 3. Leg je kind niet onder te veel beddengoed. Ook dan kan zijn lichaam de warmte niet kwijt. Kleed je kind daarom ook niet te warm aan.
 4. Rust. Geef je kind voldoende rust. Hij hoeft niet per se in bed te blijven, maar voorkom inspanning.
 5. Frisse lucht. Als je kind dat wil, mag hij gerust even naar buiten. Is dat te vermoeiend, zet dan een raam open voor genoeg frisse lucht.
 6. Hou je kind in de gaten. Kijk regelmatig hoe het met je kind gaat. Heeft hij een schone pyjama nodig omdat hij veel zweet? Misschien wil hij wat extra water drinken of wat eten, omdat hij toch trek heeft.

Koorts duurt meestal drie dagen, maar kan ook wel zeven tot tien dagen duren. Zodra het lichaam van je kind de infectie heeft overwonnen, daalt de temperatuur en voelt hij zich beter.

Lees meer: Zo voorkom je uitdroging bij je baby of kind

Wanneer de huisarts inschakelen?

Als je kind griep heeft, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Griep gaat meestal vanzelf over. Heeft hij één of meer van de onderstaande symptomen, neem dan wel contact op met je huisarts:

 • Bij sufheid: hij reageert nauwelijks als je iets zegt, je krijgt geen contact met hem of hij wordt niet wakker als hij slaapt.
 • Benauwdheid en/of het ophoesten van veel slijm.
 • Je kind ziet er grauw uit of heeft blauwe lippen.
 • Je kind is ontroostbaar.
 • Je kind kreunt.
 • Je kind heeft niet-wegdrukbare (rode) vlekjes.
 • Je kind wil niet drinken.
 • Je kind plast weinig.
 • Je kind heeft vijf dagen of langer koorts.

Bij baby’s jonger dan drie maanden is het advies om altijd de huisarts te bellen als er sprake is van koorts. Als je kind snel veel zieker wordt of als je het niet vertrouwt, kun je natuurlijk ook even met de huisarts overleggen. Doe dit ook als hij opnieuw koorts krijgt terwijl het al een paar dagen beter ging.

Wat kun je tegen griep doen?

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Je kind hoeft niet in zijn bed te blijven liggen, maar heeft wel veel rust nodig.

Als je kind griep heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken. Doet hij dat niet, dan kan hij uitdrogen. Waarschijnlijk heeft hij geen trek in eten. Dat is niet erg. Als hij goed drinkt en plast, tranen heeft als hij huilt en speeksel heeft, is hij niet uitgedroogd.

Misschien ligt je kind te rillen, maar dit betekent niet meteen dat hij het ook koud heeft. Trek hem dus geen strakke, warme kleren aan, maar luchtige, losse kleding. Gebruik ook geen dikke dekens. Hij moet zijn overtollige lichaamswarmte goed kwijt kunnen. In de zomer is een laken al genoeg.

Verspreiding voorkomen

Om de kans dat de rest van het gezin ook griep krijgt te verkleinen, kun je een aantal dingen doen:

 1. Leer je kind te hoesten en niezen in de binnenkant van zijn elleboog.
 2. Was regelmatig de handen van je kind en houd ook je eigen handen en die van de rest van het gezin goed schoon. Bijvoorbeeld als je de neus van je kind hebt gesnoten.
 3. Gebruik papieren zakdoeken één keer en gooi ze daarna weg.
 4. Maak dingen die je vaak aanraakt regelmatig schoon. Denk aan speelgoed, deurklinken, kranen, de leuning van de trap, wc’s, enzovoort.
 5. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig.
 6. Zorg voor frisse lucht in huis. Hou een rooster in het raam open en/of zet een raam (een beetje) open.

Het is niet nodig om je kind bij iedereen uit de buurt te houden als hij hoest of niest. Wel kun je pasgeboren baby’s beter bij hem vandaan houden, omdat die nog een erg lage weerstand hebben.

Handen wassen, zo doe je het goed:

 • Maak de handen goed nat onder stromend water.
 • Gebruik vloeibare zeep uit een pompje.
 • Wrijf goed met de handen over elkaar. Zorg dat de zeep op de binnen- en buitenkant van de handen zit.
 • Wrijf ook alle vingertoppen goed in en vergeet de duimen niet. Wrijf ook goed tussen de vingers.
 • Spoel de zeep goed af onder stromend water.
 • Droog de handen goed af aan een schone handdoek of aan een papieren doek, bijvoorbeeld keukenrol.

Hier lees je alles over handen wassen na het plassen.

Meer tips: Zo voorkom je de verspreiding van griep in huis

Medicijnen bij griep

Er zijn geen medicijnen die griep kunnen genezen. Antibiotica werken niet, omdat die alleen tegen bacteriën werken en niet tegen virussen zoals het griepvirus.

Als je kind griep heeft, kun je hem kinderparacetamol geven. Dit helpt om de koorts te laten zakken en de pijn te verlichten. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Heeft je kind moeite om een pil door te slikken, dan kun je hem een zetpil geven. Het voordeel van zetpillen is dat je kind ze niet kan uitspugen en dat ze wat langer werken dan gewone paracetamolpillen. Plus: de lever en de nieren worden niet onnodig belast, omdat je kind het medicijn niet via de mond inneemt. Geef je kind nooit zomaar een zetpil zonder dat je weet wat er aan de hand is.

Symptomen verzachten

Heeft je kind een snotneus, maak dan regelmatig zijn neus goed schoon. Zo kan hij vrijer ademhalen en goed slapen. Tegen keelpijn en hoest zijn er hoestdrankjes te koop, kijk goed op de verpakking voor welke leeftijd ze geschikt zijn. Ook bij spierpijn of hoofdpijn kun je je kind een kinderparacetamol geven.

Mag je kind naar het kinderdagverblijf?

Zolang je kind ziek is en rust nodig heeft, is het geen goed idee om hem naar het kinderdagverblijf, de gastouder, school of buitenschoolse opvang te laten gaan. Is de koorts weg en voelt je kind zich weer beter? Dan kun je hem weer wegbrengen.

Zit de griepprik in het Rijksvaccinatieprogramma?

Er zijn allerlei vaccinaties tegen kinderziektes, maar er is geen vaccin om griep bij je kind te voorkomen. Er is wel een griepprik, maar die is bedoeld voor mensen die ernstig ziek kunnen worden als ze griep krijgen, zoals mensen van zestig jaar en ouder of mensen met bepaalde langdurige of chronische ziekten of weinig weerstand. Zwangere vrouwen kunnen ook de griepprik krijgen. Die is veilig, ook voor het ongeboren kind.

Bron: Thuisarts.nl

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.



Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting