griep

Griep bij kinderen: alles wat je moet weten

Als je kind griep heeft, kan hij zich flink ziek voelen. Hoe herken je de symptomen en wanneer moet je met hem naar de huisarts?

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus) en is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Een flinke verkoudheid wordt vaak ‘griep’ genoemd, maar is niet hetzelfde.

Advertentie

Verschil griep en verkoudheid

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, verkoudheid door verschillende virussen. De symptomen van verkoudheid zijn vergeleken met griep erg mild.

Meer lezen: Antwoord op de 11 meest gestelde vragen over verkoudheid

Oorzaak griep

Vooral in de wintermaanden komt het griepvirus in Nederland voor. Er zijn verschillende soorten griepvirussen die steeds veranderen en daardoor kan je kind elke keer weer griep krijgen.

 • Het griepvirus zit in druppeltjes speeksel, slijm en snot.
 • Als je kind het virus heeft, kan hij anderen makkelijk besmetten:
  – als je kind hoest, niest of praat, kunnen anderen het griepvirus inademen
  – of als je kind iemand een hand geeft, krijgt de ander het virus op zijn hand. Zit die ander daarna met die hand aan zijn neus of mond? Dan kan hij het virus binnenkrijgen.
  – Het virus verspreidt zich daarna door het hele lichaam.

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Symptomen griep

Echte griep bij je kind herken je aan de volgende klachten:

De temperatuur van je kind kun je het beste via de anus opmeten. Dit is het meest betrouwbaar. Je weet dat je kind koorts heeft als de temperatuur 38 graden Celsius is. Bij 37,5 graden Celsius is er sprake van verhoging. 37 graden Celsius is de normale lichaamstemperatuur. Meer weten? Dit kun je het beste doen (en laten) als je kind koorts heeft. 

Check hier wat de meest nauwkeurige thermometers zijn.

Is griep besmettelijk?

Het griepvirus is zeer besmettelijk. Het zit in speeksel, snot en slijm. Het virus kan daarom makkelijk van mens tot mens worden overgedragen of via voorwerpen die zijn aangeraakt door iemand die het virus bij zich draagt. Denk bijvoorbeeld aan het speelgoed waar je kind mee speelt.

De incubatietijd van griep is één tot twee dagen. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen. Ook als je kind geen symptomen van griep meer heeft, kan hij het virus nog overdragen. Je kind kan tien tot dertien dagen besmettelijk blijven voor anderen.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Het griepvirus gaat meestal vanzelf over, maar als je kind één of meer van onderstaande symptomen heeft, kun je het beste contact opnemen met je huisarts:

 • Sufheid
 • Benauwdheid
 • je kind ziet grauw
 • je kind is ontroostbaar
 • je kind wil niet drinken
 • je kind plast niet of te weinig
 • je kind 5 dagen koorts heeft

Wat kun je tegen griep doen?

Griep gaat meestal vanzelf over. Je kind hoeft niet in zijn bed te blijven liggen, maar het is wel belangrijk dat hij goed uitrust. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen.

Als je kind de griep heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken. Als hij dat niet doet, kan hij uitdrogen. Je kind heeft waarschijnlijk geen trek. Dat is niet erg. Als je kind genoeg drinkt en plast, tranen heeft als hij huilt en speeksel heeft, dan is hij niet uitgedroogd.

Lees meer: Zo voorkom je uitdroging bij baby of kind: let op deze symptomen

Je kind ligt misschien te rillen, maar dit betekent niet meteen dat je kind het koud heeft. Trek dus geen strakke, warme kleding aan, maar kies voor luchtige, losse kleding. Gebruik ook geen dikke dekens. Een laken is voldoende. Zo kan je kind zijn overtollige lichaamswarmte kwijt.

Medicijnen bij griep

Om de koorts te laten zakken en de pijn te verlichten, kun je je kind paracetamol geven. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Er zijn verder geen medicijnen die griep kunnen genezen. Antibiotica werken niet, omdat die alleen tegen bacteriën werken en niet tegen virussen zoals het griepvirus.

Mag je kind naar het kinderdagverblijf?

Waarschijnlijk voelt je kind met het griepvirus zich niet goed genoeg om naar het kinderdagverblijf of naar school te gaan. Is de koorts weg en voelt je kind zich weer beter? Dan kan hij weer gaan.

10 tips om je baby gezond te houden tijdens het griepseizoen.

Kun je vaker de griep krijgen?

Er zijn verschillende soorten griepvirussen die steeds veranderen en daardoor kan je kind elke keer weer griep krijgen.

Valt griep binnen Rijksvaccinatieprogramma?

Er is geen vaccin om de griep bij je kind te voorkomen. Je kind kan wel zelf een paar maatregelen nemen om de griep niet te krijgen, door bij hoesten of niezen:

 1. Een papieren zakdoek maar één keer te gebruiken en daarna weg te gooien.
 2. Daarna zijn handen te wassen met water en zeep.
 3. Leer je kind ‘netjes’ te hoesten en te niezen (in de binnenkant van de ellenboog).

Meer tips: Zo voorkom je de verspreiding van griep in huis

Griepprik

Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door griep. Zij kunnen daarom een griepprik halen bij de huisarts. Die prik is bedoeld voor voor mensen met:

 • een leeftijd van zestig jaar of ouder
 • een langdurige hart- of vaatziekte
 • een langdurige longziekte (astma of COPD)
 • suikerziekte (diabetes)
 • een nierziekte
 • weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling of medicijnen die de weerstand verlagen)

Zwangere vrouwen kunnen ook de griepprik krijgen. Die is veilig, ook voor het ongeboren kind.

Stelling: Alle kinderen in Nederland moeten griepprik krijgen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.