griep

Griep

Een peuter of kleuter met griep is geen pretje. Hij is verkouden, hangerig en heeft last van hoofdpijn, spierpijn en een zere keel. Hoe herken je de symptomen en wanneer moet je naar de huisarts?

Bij een ‘gewone’ verkoudheid zal je deze symptomen ook tegenkomen. Je kind heeft dan nog geen griep. 24 tot 72 uur na besmetting met het influenzavirus heeft je peuter of kleuter griep en worden de symptomen zichtbaar.

Advertentie

Symptomen griep

Het virus is besmettelijk en kan worden overgebracht via deeltjes in de lucht. Ook kan het virus zich verspreiden doordat je kind bijvoorbeeld moet hoesten. Griep komt vaak in de winter voor en in het vroege najaar. Omdat het griepvirus besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor.

Wanneer je kind griep heeft, heeft hij last van hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en hoge koorts. Ook kan het zijn dat de kleine niest, een loopneus heeft, koude rillingen heeft en erg moe is. Overgeven en diarree horen ook tot de verschijnselen die griep met zich mee brengt.

Wat kun je doen als je kind griep heeft?

Als je kind warm aanvoelt, kun je de temperatuur meten. De beste manier om te meten is via de anus. Hiervoor kun je een kwik- of elektronische thermometer gebruiken. Als dit niet lukt, kun je de temperatuur via het oor meten. Dit is wel iets minder betrouwbaar. Eén keer per dag meten is over het algemeen voldoende.

Als er sprake is van koorts, is het ontzettend belangrijk dat je kind goed drinkt. Zo voorkom je dat hij uitdroogt. Je weet dat je kind koorts heeft wanneer de thermometer 38°C aangeeft. Bij 37,5°C is er sprake van een verhoging. 37°C is de normale lichaamstemperatuur.

Je kind ligt misschien te rillen, maar dit betekent niet dat je kind het koud heeft. Trek dus geen strakke, warme kleding aan, maar kies voor luchtige, losse kleding. Gebruik ook geen dikke dekens. Een laken is voldoende. Zo kan overtollige lichaamswarmte worden afgevoerd.

Keelpijn kun je verzachten met wat hoestdrank en paracetamol helpt tegen spierpijn en hoofdpijn.

Omdat griep zo besmettelijk is, is het goed om je kind aan te leren in een papieren zakdoek te niezen. Daarnaast is het slim om regelmatig de handen te wassen. Probeer aan te leren om voor het eten en na het buitenspelen de handen te wassen.

Wanneer naar de huisarts?

Over het algemeen is rust voldoende om de koorts te doen zakken. Je hoeft niet direct naar de huisarts. Wacht drie dagen af voordat je de dokter opbelt. In de volgende gevallen is het slim om de huisarts direct te bellen.

– Als je kind na drie dagen nog koorts heeft,
– Als je kind niet makkelijk wakker te krijgen is,
– Als je peuter of kleuter huiduitslag krijgt,
– Als hij in een rap tempo steeds zieker wordt,
– Als de huidskleur verandert,
– Als je kind een koortsstuip krijgt,
– Als er sprake is van overgeven en/of diarree,
– Als andere verschijnselen zich voordoen waarover je je zorgen maakt.