kwijlen

Kwijlen: wat is normaal?

Ben je constant bezig met het verwisselen van de kleding van je kind omdat hij veel speeksel verliest? Lees hier over de oorzaken van kwijlen, de behandeling en wanneer je je pas echt zorgen hoeft te maken.

Oorzaken van kwijlen bij peuters

  • Onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek. Dit betekent dat de mondspieren slap zijn, waardoor de mond vaak open staat en het speeksel er sneller uit kan lopen.
  • De voeding van het kind. Heeft je kind nooit hard voedsel zoals een wortel of appel gegeten, dan traint hij ook zijn mondspieren niet.
  • Verkoudheid. Hierdoor kan je kind niet door zijn neus ademen en ademt daardoor door zijn mond. Is de verkoudheid over dan kan de gewoonte om door de mond te ademen blijven bestaan. Met een open mond is het moeilijker te slikken, waardoor je kind meer kwijlt.
  • Te lang de duim of speen gebruiken en uit de fles drinken. Ook hierdoor kunnen de mondspieren van je kind niet goed getraind worden, waardoor de mondspieren slap zijn.

De behandeling van kwijlen

Je kind wordt na het eerste gesprek goed onderzocht en getest en vervolgens stelt de logopedist een behandelplan op. Ademt je kind dag en nacht door zijn mond? Dan is de behandeling vooral gericht op lipsluiting en het verstevigen van de spieren in de mond. Het kan ook zijn dat de logopedist specifieke oefeningen geeft om het ademen door de neus te stimuleren. Dit verschilt per kind.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Kinderen tussen de 1 en 2 jaar kwijlen tijdens inspannende dingen. Dat is normaal, maar rond de 2e verjaardag moet het kwijlen wel over zijn. Zo niet, schakel dan de hulp in van een arts of een consultatiebureau. Zij bekijken waardoor het kwijlen komt. Vaak komt het kwijlen door te lang gebruik van de fles of de speen. Hierdoor worden de mond- en tongspieren slap, wat er weer voor zorgt dat je kind moeilijker slikt. Dit kan op latere leeftijd weer tot gevolg hebben dat je kind gaat slissen.

Speen en fles weg

Als je kind rond de 8 à 9 maanden oud is kan hij in principe zelf uit een gewone beker drinken of van een lepeltje happen. Probeer dit dan ook en schuif de fles en de speen aan de kant. Rond de 10 maanden is de zuigbehoefte helemaal weg. Dan is het écht tijd om de fles en de speen weg te doen.

tip

In samenwerking met logopedist Petra van Driel.