Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waterpokken: alles wat je moet weten

Van waterpokken kan je kind zich flink ziek voelen. Ook krijg hij allemaal jeukende blaasjes op zijn lijf. Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt en is erg besmettelijk.

Tip! Zachte pyjama’s en fijne nachtkleding voor kinderen shop je via deze link.

Advertentie

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die bijna elk kind krijgt. In de meeste gevallen is het een onschuldige kinderziekte, maar in enkele gevallen kan het gevaarlijk zijn of tot (soms ernstige) complicaties leiden, dus ouders/verzorgers moeten altijd alert blijven en bij zorgen contact opnemen met de huisarts. In de winter en het begin van de lente komt de ziekte het meest voor. De meeste kinderen krijgen het als ze tussen de één en acht jaar zijn. De ziekte gaat gepaard met de bekende rode blaasjes. Dit zijn andere rode vlekjesziekten die je kind kan krijgen.

INCUBATIETIJD*: twee tot drie weken
SYMPTOMEN:
koorts, keelpijn, (steeds nieuwe) rode vlekjes, jeuk
BESMETTELIJK:
één tot twee dagen voor de blaasjes verschijnen totdat ze verdwenen zijn
RISICO VOOR ZWANGEREN:
ja, hoe langer je zwanger bent, hoe groter de kans op complicaties.

*De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen.

Symptomen waterpokken

De ziekte begint met hangerigheid. Je kind voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging of keelpijn. De zichtbare symptomen zijn vlekjes, meestal eerst op de romp. Later krijgt hij vlekjes in het gezicht en vaak ook tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zit relatief weinig uitslag.

Binnen zes tot twaalf uur veranderen de vlekjes in met helder vocht gevulde blaasjes. Na enige tijd wordt het vocht in de blaasjes troebel en na een paar dagen drogen ze in en komen er korstjes op. Omdat er steeds nieuwe pukkeltjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. De bultjes kunnen flink jeuken.

waterpokkenDit meisje is niet meer besmettelijk, de blaasjes zijn ingedroogd.

Wat kun je doen tegen de jeuk?

Bij de apotheek of drogist kun je een middeltje tegen de jeuk halen. Voor kinderen ouder dan twee jaar wordt vaak mentholpoeder gebruikt. Gebruikt je kind luiers, verschoon die dan vaak, zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken. Het is voor je kind fijn om zonder luier te slapen, omdat hij door het schuren van de luier extra jeuk krijgt. Doe je kind luchtige, losse katoenen kleren aan en pak hem vooral niet te dik in. Hou de nagels van je kind schoon en kort. Probeer te voorkomen dat hij de blaasjes openkrabt, want hierdoor kunnen ze gaan ontsteken en kan je kind littekens krijgen.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Een kind dat waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen krijgt. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt. Het ziekteverloop verschilt per kind. Het ene kind heeft over zijn hele lijf blaasjes en heeft koorts, terwijl een ander maar een paar pukkeltjes heeft en eigenlijk niet ziek is. Vooral kinderen tussen één en acht jaar krijgen waterpokken. De incubatietijd is twee tot drie weken.

Waarschuwing: deze kinderziektes zijn ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Wanneer de huisarts inschakelen?

Als de blaasjes gaan ontsteken of als je kind hoge koorts en keelpijn krijgt, of suf wordt en verandert qua gedrag moet je contact opnemen met de huisarts. Ouders/verzorgers moeten -in het algemeen bij infectieziekten bij jonge kinderen- altijd alert blijven en bij zorgen contact opnemen met de huisarts. Hoewel waterpokken in de meeste gevallen een onschuldige kinderziekte is, kan het in enkele gevallen gevaarlijk zijn of tot (soms ernstige) complicaties leiden.

In bad en het zwembad

Je kind mag met waterpokken in bad. Dep hem na het bad voorzichtig droog in plaats van hem gewoon af te drogen. Als alle korstjes zijn ingedroogd, kun je je kind in bad doen om deze los te laten weken. Je kunt beter niet met je kind naar het zwembad gaan als hij waterpokken heeft. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken en de wondjes van de waterpokken kunnen na het zwemmen gaan ontsteken.

Waterpokken tijdens zwangerschap

Als een zwangere vrouw die nog geen waterpokken heeft gehad, aan het einde van haar zwangerschap ziek wordt, kan haar ongeboren baby ook besmet raken met het waterpokkenvirus. De baby kan meteen na de geboorte erg ziek worden. Bij een baby kan de infectie namelijk voor ernstige complicaties zorgen (zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking) waartegen hij nog weinig weerstand heeft.

Hou je kind met waterpokken daarom uit de buurt van zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Hetzelfde geldt voor zieke mensen die nog geen waterpokken hebben gehad: zij zijn extra vatbaar voor het virus en ook zij krijgen vaker complicaties.

Lees hier meer wat de risico’s zijn en hoe het zit met borstvoeding geven en kraamvisite.

Waterpokken bij pasgeboren baby’s

Bij baby’s jonger dan drie maanden kan de ziekte ernstiger verlopen. Dat is het geval als jij als moeder nog nooit waterpokken hebt gehad. Je baby heeft dan geen antistoffen in zijn bloed, waardoor er sneller complicaties optreden.

Heb je zelf wel ooit waterpokken gehad, dan heb jij daar antistoffen tegen aangemaakt. Via de placenta geef je die door aan je baby. Deze antistoffen blijven nog zo’n drie maanden na de geboorte aanwezig in het bloed van je baby. Daardoor zal hij slechts een milde vorm van waterpokken krijgen. Omdat jouw antistoffen na drie maanden verdwijnen en de baby zelf nog geen antistoffen aanmaakt, is de kans groot dat je kind op latere leeftijd nog eens waterpokken krijgt.

Mag je kind naar het kinderdagverblijf?

Als je kind zich verder goed voelt, kan hij naar het kinderdagverblijf of naar school gaan. Waterpokken is besmettelijk vóórdat er klachten zijn.

Meer weten? Vliegen met waterpokken, mag dat? Dit zijn de regels per vliegmaatschappij

Vallen waterpokken binnen het Rijksvaccinatieprogramma?

Inenting tegen waterpokken is mogelijk maar momenteel niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen er wel zelf voor kiezen hun kind tegen waterpokken te laten vaccineren: het vaccin is dus wel beschikbaar en is geschikt voor kinderen vanaf 11-12 maanden en volwassenen die nog nooit waterpokken hebben gehad. Het vaccin is alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts, GGD of vaccinatiecentrum. De kosten worden niet vergoed via de basiszorgverzekering. Zie RIVM.nl.

Lees ook: Dit zijn de inentingen die je baby krijgt in Nederland 

Kun je vaker waterpokken krijgen?

Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. In Nederland hebben bijna alle volwassenen (95%) al ooit waterpokken gehad.

Koortslip, hand-, voet en mondziekte of waterpokken?

Sommige (kinder)ziektes lijken erg op elkaar. Misschien twijfel je of je kind een koortslip heeft, de hand-, voet en mondziekte of toch waterpokken. Bij een koortslip ontstaan blaasjes in of rond de mond en/of de lippen. De hele mond kan ontstoken zijn. De blaasjes kunnen opengaan, krijgen dan een korstje en drogen in. Na twee weken zijn de verschijnselen voorbij.

De plekken bij waterpokken jeuken en zijn groter dan de plekken die je hebt bij de hand-, voet en mondziekte. De blaasjes bij de hand-, voet en mondziekte jeuken niet, maar zijn meestal heel gevoelig. Je herkent de ziekte aan rood omrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond. De blaasjes beginnen als een rood vlekje en worden later blaasjes.

Bronnen: RIVM, Thuisarts.nl.

Video: Dermatoloog geeft anti-jeuktips

Video: Dermatoloog legt uit: zo herken je waterpokken en anti-jeuktips.

Libertje Bosma

Jeugdarts

Dr. Libertje Bosma werkt als jeugdarts bij GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Zij ziet en onderzoekt baby’s, peuters en schoolkinderen, en geeft voorlichting over gezondheid en gezond opgroeien in deze verschillende ontwikkelingsfasen. Waar gezondheidsproblemen en/of ontwikkelingsproblemen gesignaleerd worden, verwijst zij zo nodig door naar passende zorg en hulp.

Daarnaast is zij partner in de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid een samenwerkingsverband tussen de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC en verschillende JGZ-organisaties in Noord-Holland, waarin praktijk, beleid en onderzoek verbonden worden. Haar missie is om bij te dragen aan betere kansen voor de jeugd om gelukkig en gezond op te groeien.