Waterpokken: alles wat je moet weten

Waterpokken: alles wat je moet weten

Van waterpokken kan je kind zich flink ziek voelen. Ook krijgt hij allemaal jeukende blaasjes op zijn lijf. Waterpokken wordt door een virus wordt veroorzaakt en is erg besmettelijk.

Het is een besmettelijke ziekte die bijna elk kind krijgt. In de winter en het begin van de lente komt de ziekte het meest voor. De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar oud zijn. De ziekte gaat gepaard met de bekende rode blaasjes.

  • Incubatietijd*: 2-3 weken
  • Symptomen: koorts, keelpijn, (steeds nieuwe) rode vlekjes
  • Besmettelijk: 1 tot 2 dagen voor de blaasjes verschijnen totdat ze verdwenen zijn

*de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen

Besmettelijk

Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen krijgt. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt. Het ziekteverloop verschilt per kind. Het ene kind heeft over zijn hele lijf blaasjes en heeft koorts, terwijl een ander maar een paar pukkeltjes heeft en eigenlijk niet ziek is. Vooral kinderen tussen twee en zeven jaar krijgen waterpokken. De incubatietijd is 2 tot 3 weken.

Video: Hoe herken je waterpokken?

Symptomen van waterpokken

De ziekte begint met hangerigheid. Je kind voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging of keelpijn. De zichtbare symptomen van waterpokken zijn vlekjes, meestal eerst op de romp. Later krijgt hij vlekjes in het gezicht en vaak ook tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zit relatief weinig uitslag. Binnen zes tot twaalf uur veranderen de vlekjes in met helder vocht gevulde blaasjes. Na enige tijd wordt het vocht in de blaasjes troebel en na een paar dagen drogen ze in en komen er korstjes op. Omdat er steeds nieuwe pukkeltjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. Waterpokken kunnen flink jeuken.

Wat kun je doen tegen de jeuk?

Bij de apotheek of drogist kun je een middeltje tegen de jeuk halen. Voor kinderen ouder dan twee jaar wordt vaak mentholpoeder gebruikt. Draagt je kind luiers, verschoon die dan vaak, zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken. Het is voor je kind fijn om zonder luier te slapen, omdat hij door het schuren van de luier extra jeuk krijgt. Doe je kind luchtige, losse katoenen kleren aan en pak hem vooral niet te dik in. Hou de nagels van je kind schoon en kort. Probeer te voorkomen dat hij de blaasjes openkrabt, want hierdoor kunnen ze gaan ontsteken en kan je kind littekens krijgen.

Wanneer naar de huisarts

Als de blaasjes gaan ontsteken of als je kind hoge koorts en keelpijn krijgt, moet je contact opnemen met de huisarts. Je kind mag met goed weer gerust even naar buiten. Hou er wel rekening mee dat hij door de koorts sneller moe is dan normaal.

In bad

Je kind mag met waterpokken in bad. Dep hem na het bad voorzichtig droog in plaats van hem gewoon af te drogen. Als alle korstjes zijn ingedroogd, kun je je kind in bad doen om deze los te laten weken.

Waterpokken tijdens zwangerschap

Als een zwangere vrouw die nog geen waterpokken heeft gehad, aan het einde van haar zwangerschap ziek wordt, kan haar ongeboren baby ook besmet raken met het waterpokkenvirus. De baby kan meteen na de geboorte erg ziek worden. Bij een baby kan de infectie namelijk voor ernstige complicaties zorgen (zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking) waartegen hij nog weinig weerstand heeft.

Hou je kind met waterpokken daarom uit de buurt van hoogzwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Hetzelfde geldt voor zieke mensen die nog geen waterpokken hebben gehad: zij zijn extra vatbaar voor het virus en ook zij krijgen vaker complicaties.

Waterpokken bij pasgeboren baby’s

Bij baby’s jonger dan 3 maanden kan de ziekte ernstiger verlopen. Dat is het geval als jij als moeder nog nooit waterpokken hebt gehad. Je baby heeft dan geen antistoffen in zijn bloed, waardoor er sneller complicaties optreden.

Heb je zelf wel ooit waterpokken gehad, dan heb jij daar antistoffen tegen aangemaakt. Via de placenta geef je die door aan je baby. Deze antistoffen blijven nog tot zo’n drie maanden na de geboorte aanwezig in het bloed van je baby. Daardoor zal hij slechts een milde vorm van waterpokken krijgen. Omdat jouw antistoffen na drie maanden verdwijnen en een baby zelf nog geen antistoffen aanmaakt, is de kans groot dat je kind op latere leeftijd nog eens waterpokken krijgt.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van het RIVM.