peuter wil niet slapen

Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je peuter (opeens) niet meer naar bed wil of moeite heeft met inslapen. Het kan komen omdat je kind op dat moment minder goed in zijn vel zit of omdat hij ziek is of zich niet lekker voelt.

Niet lekker in zijn vel

Zit je kind niet goed in zijn vel, dan kan het helpen om je kind overdag wat meer aandacht te geven. Je peuter kan bijvoorbeeld wat onzeker zijn door veranderingen in zijn leventje, of doordat hij niet goed weet wat hij wel en niet mag. Je zult zien dat als je je hier bewust van bent en je kind overdag meer aandacht geeft, je kind als snel weer goed zal gaan slapen.

Advertentie

Ziek

Is je kind ziek dan gaat het vanzelf weer over. Let er wel op dat je je kind in die paar dagen geen verkeerde gewoontes aan leert. Voor je het weet wil hij altijd in je bed slapen of wat drinken mee. Doe dit soort dingen dus echt alleen als je kind niet lekker is en ga daarna direct terug naar de normale gebruiken.

Je peuter naar bed brengen

Legde je je kind als baby zo in bed, nu als peuter kost dit heel wat meer tijd. Het duurt voor een peuter langer om in slaap te vallen, want de overgang van dag naar nacht is voor een kind op deze leeftijd groot.

Je kunt je kind helpen makkelijk in te slapen door het laatste uur voor het naar bed gaan alleen nog maar rustige activiteiten te doen en de omgeving ook rustig te houden. Dus niet meer stoeien, dansen en zingen, maar wel samen een boekje lezen of nog even tekenen. Als je kind te druk is voor hij moet gaan slapen, kan hij ‘over zijn slaap heen raken’ en zal hij veel moeite hebben om in slaap te komen.

Een peuter vindt het heel prettig om elke dag op een vaste tijd en met een vast slaapritueel naar bed gebracht te worden. Probeer de dingen elke dag daarom in een vaste volgorde te doen.

Nachtmerries

Door te dromen verwerkt je kind de indrukken die het overdag heeft opgedaan. Heeft je kind last van nachtmerries, dan kan dat komen omdat hij overdag te druk is geweest of te weinig slaap heeft gehad. Af en toe een nachtmerrie is heel normaal.

Omdat je peuter op deze leeftijd nog moeilijk onderscheidt kan maken tussen fantasie en werkelijkheid, zal hij er nog niet goed met je over kunnen praten. Dat komt pas rond de kleuterleeftijd. Heeft je kind af en toe last van nachtmerries, koop of maak dan een dromenvanger die je bij het bed ophangt, of geef je kind een knuffel mee in bed die de boze dromen zal tegenhouden.