Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuterdiarree, oorzaken en voedingsadvies

Peuterdiarree is een vorm van diarree die voorkomt bij kinderen tussen de één en vier jaar en langere tijd kan duren. Hoe weet je dat je kind last heeft van peuterdiarree en niet van ‘gewone’ diarree? Wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen?

Advertentie

Wat is peuterdiarree?

Peuterdiarree komt voor bij kinderen tussen de één en vier jaar. Het is een vorm van dunne ontlasting die langer dan een week duurt en waarbij peuters meerdere keren per dag dunne, stinkende ontlasting hebben met soms onverteerde voedselresten. Hoewel het vervelend is, voelt een kind zich verder niet ziek. Ook eet, drinkt en groeit hij goed. Bij peuterdiarree hoef je niet bang te zijn voor uitdroging. Dat is alleen een gevaar bij ‘gewone’ diarree.

Mogelijke oorzaken

Vaak is peuterdiarree het gevolg van een periode van acute diarree na een infectie (bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal of oorontsteking) of het eten van besmet voedsel (voedselvergiftiging). Als de voeding van het kind na de periode van acute diarree niet wordt aangepast, kan er chronische diarree ontstaan, oftewel: peuterdiarree. Denk bijvoorbeeld aan te weinig vet, te weinig vezelrijke voedingsmiddelen en te veel vruchtensuikers uit sappen (vooral appelsap). Dit voedingspatroon houdt de dunne ontlasting namelijk in stand.

In één glaasje appelsap (vers of niet) zitten 3 klontjes suiker. En net als bij gewone suiker kan ook een teveel aan fruitsuiker zorgen voor overgewicht en tandbederf.

Diagnose peuterdiarree

Peuterdiarree komt veel minder vaak voor dan ‘gewone’ diarree. Als de dunne ontlasting langer dan een week duurt, je kind niet overgeeft en hij zich verder goed voelt, is de kans groot dat het om peuterdiarree gaat. Heb je het vermoeden dat je kind hier last van heeft, pas dan de voeding van je kind aan. De kans is groot, dat het dan na een week of twee een stuk beter gaat of zelfs helemaal over is.

Voedingsadvies

Peuters maken vaak geen zieke indruk als ze last hebben van peuterdiarree, maar prettig is het niet. Gelukkig is gezonde voeding vaak voldoende om de ontlasting steviger te maken. De diarree vermindert als je je kind voeding geeft met:

  • Voldoende vet: Vet vertraagt de doorgang van het voedsel door de maag en de darmen. Hierdoor is er meer tijd om vocht uit het voedsel te halen, waardoor de ontlasting vaster wordt. Geef je kind daarom tijdelijk volle melk en melkproducten en kies voor echte boter voor op de boterham. Voor de warme maaltijd kun je een vloeibaar bak- en braadproduct gebruiken. Als er bij de warme maaltijd geen vlees of jus wordt gegeten, kun je een klontje boter toevoegen aan de groente of de aardappelen. Als de diarree over is, kun je weer halfvolle melk(producten) geven.
  • Een normale hoeveelheid vocht: Te veel vocht (meer dan een liter per dag) kunnen peuters niet goed verwerken. Laat je kind dus vooral niet te veel drinken. Een peuter heeft dagelijks 750 milliliter nodig zoals slappe thee, water, melk(producten) en eventueel vruchtensap. Meer weten? Dit zijn de richtlijnen hoeveel je kind moet drinken op een dag.
  • Een normale hoeveelheid melk of melkproducten: Melkproducten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals eiwit, vet, calcium en vitamine B. Je kind heeft dagelijks twee tot drie bekers (300 milliliter) melk, yoghurt, karnemelk of pap nodig. Meer is niet nodig. Als je kind langer dan zeven dagen diarree heeft, kan het helpen om tijdelijk minder melkproducten te geven.
  • Voldoende voedingsvezels: Voedingsvezel bindt vocht in het lichaam, waardoor de ontlasting steviger wordt. In bruinbrood, fijn volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, groente, fruit, rozijnen en volkoren beschuit zitten veel voedingsvezels.
  • Vruchtensappen: Laat vruchtensappen, diksap en siroop helemaal weg of geef het in elk geval veel minder als je kind last van peuterdiarree heeft. Deze producten bevatten vruchtensuiker (fructose). Een kinderdarm kan maar een kleine hoeveelheid vruchtensuiker per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. Een appel, peer of ander fruit verteert langzaam, dus fruit kun je blijven geven. Geef vruchtensap altijd verdund. Kies troebel in plaats van helder appelsap. Verdun diksap en limonadesiroop zoveel mogelijk.

Voedingsadvies peuter

Hoeveel en hoe vaak je kind moet eten, verschilt per leeftijd maar ook per kind. Het ene kind heeft nou eenmaal meer nodig, dan het andere. Hier een indicatie van wat een peuter ongeveer per dag nodig heeft om goed te groeien en gezond te blijven. De laagste hoeveelheden gelden voor de jongste kinderen (van één jaar), de hoogste hoeveelheden voor de oudere kinderen (rond vier jaar).

Voedingsmiddelen Hoeveelheid
Brood 2 – 3 sneetjes
Kaas ½ plak (10 gram)
Melk en melkproducten 2 – 3 bekers (300 milliliter)
Vlees(waren, vis, kip, ei of vleesvervanging) 50 – 60 gram
Halvarine/margarine op brood 10 – 15 gram
Margarine/bak- en braadproducten 15 gram
Aardappelen, rijst, pasta 1 – 2 aardappelen/opscheplepels (50-100 gram)
Groente 1 – 2 opscheplepels (50 – 100 gram)
Fruit 1,5 stuk (150 gram)
Drinkvocht 750 milliliter (Inclusief melk en melkproducten)

Andere oorzaken

Heb je de voeding van je kind aangepast, maar heeft je kind nog steeds last van dunne ontlasting dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan of dit te bespreken op het consultatiebureau. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn:

Malabsorptiesyndroom: hierbij wordt het voedsel niet goed opgenomen door de darmen. Groeit je kind goed, dan is de kans klein dat hij hier last van heeft. Dit gaat namelijk bijna altijd samen met ondervoeding. Mocht er een vermoeden zijn dat je kind hier wel last van heeft, dan zal de huisarts je kind doorsturen voor verder onderzoek.

Parasieten: soms kan langdurige diarree veroorzaakt worden door een parasiet in de darmen. Mocht hieraan gedacht worden, dan zal de ontlasting van je kind worden onderzocht.

Voedselintolerantie: het kan zijn dat je kind overgevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen, zoals lactose of gluten. Gaat de dunne ontlasting samen met buikpijn, dan zou dit mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Door in overleg met de huisarts het dieet aan te passen, kan dit onderzocht worden.

Obstipatie: dit klinkt natuurlijk niet logisch, maar toch kan obstipatie de oorzaak zijn van chronische diarree. Als de darmen verstopt zitten, kan er namelijk dunne ontlasting langslopen. Dit lijkt dan op diarree, maar eigenlijk is er dus het omgekeerde aan de hand.

Bronnen: Bernhoven Thuisarts

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look