
Foliumzuur slikken voor en tijdens je zwangerschap
Als je zwanger wilt worden of als je net zwanger bent, is het belangrijk dat je foliumzuur slikt. Maar wat is foliumzuur eigenlijk? Waar zit foliumzuur in? Hoeveel foliumzuur heb je nodig en hoe lang moet je foliumzuur slikken?
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Die vitamine is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Je hebt het ook nodig voor een goedwerkend immuunsysteem (weerstand). Plus: foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.
Waar zit foliumzuur in?
Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.
Waarom foliumzuur tijdens de zwangerschap?
Waarom is foliumzuur tijdens de zwangerschap zo belangrijk? Je lichaam kan deze vitamine zelf niet aanmaken. We krijgen B11 via ons voedsel binnen. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt iedereen er voldoende van binnen, behalve zwangere vrouwen. Zij hebben dagelijks 400 microgram nodig. Dit komt neer op ruim een kilo bruine bonen per dag of een halve kilo spruiten. Vanaf het vroegste begin van je zwangerschap heb je dat extra foliumzuur nodig voor de ontwikkeling van je ongeboren baby, omdat:
- Foliumzuur een rol speelt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
- Foliumzuur bijdraagt aan de weefselgroei en de vorming van de placenta.
- Foliumzuur de kans verkleint op aangeboren afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje, een open schedel, een open gehemelte (schisis)
Hoe veel foliumzuur?
Je krijgt daarom het advies om extra foliumzuurpillen te slikken, 400 microgram per dag. Het voordeel van een tablet is dat de vitamine makkelijker door je lichaam wordt opgenomen dan wanneer je het via eten of drinken binnenkrijgt.
In lever, leverworst en paté zit ook veel foliumzuur, maar ook veel vitamine A. Te veel daarvan is schadelijk voor ongeboren kinderen. Het is daarom verstandig geen lever te eten als je zwanger bent. Lees hier wat je nog meer beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
Lees meer over de kans op aangeboren afwijkingen
Wanneer beginnen met slikken foliumzuur?
Je kunt al een maand voordat je probeert zwanger te worden en stopt met de anticonceptie, beginnen met het slikken van een supplement. Jouw lichaam heeft die paar weken nodig om een goede voorraad foliumzuur op te bouwen. Als je niet meteen daarna zwanger raakt, is het niet erg dat je het al slikt. Het is namelijk onschadelijk voor je gezondheid en je krijgt er ook geen bijwerkingen van. Je kunt dus veilig foliumzuur tijdens zwangerschap slikken.
Tot wanneer foliumzuur slikken?
Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de tabletten blijft slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Dit komt neer op de tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is overigens niet erg als je foliumzuur blijft slikken, maar in principe haal je weer voldoende uit je gezonde, gevarieerde voeding.
Te veel foliumzuur
Het is wel belangrijk dat je niet meer slikt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je te veel foliumzuur slikt, kan een tekort aan de vitamine B12 over het hoofd worden gezien. Dat kan weer leiden tot gezondheidsproblemen.
Check of je lichaam klaar is voor een zwangerschap.
Wat als je geen extra foliumzuur slikt tijdens je zwangerschap?
Als je nog geen foliumzuur slikte en je ontdekt dat je zwanger bent, begin dan meteen met het slikken van foliumzuurtabletten. Als je dat niet doet loop je het risico dat de neurale buis van je baby niet sluit. Deze buis vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich al in de eerste weken van je zwangerschap. Hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Als de neurale buis niet sluit, ontstaat er een neuraalbuisdefect. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje of schisis.
Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Dit zijn belangrijke stappen om te onthouden als het gaat om foliumzuur zwangerschap:
- Begin minimaal vier weken van tevoren
Begin minimaal vier weken voordat je zwanger kunt worden met het slikken van foliumzuurtabletten. Slik je nu de anticonceptiepil en ben je van plan daar binnenkort mee te stoppen, omdat jullie een kinderwens hebben? Begin dan met het slikken als je aan de laatste pilstrip begint. - Te laat met foliumzuur slikken
Ben je eerder zwanger dan gedacht, onverwacht zwanger of wist je niet dat extra foliumzuur belangrijk is? Begin dan met het innemen van de tabletten zodra je weet dat je zwanger bent. - Gebruik tabletten van 400 microgram
Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Gebruik je multivitaminen voor zwangeren? Check dan de hoeveelheid foliumzuur die daar in zit. Als er voldoende inzit, hoef je de extra pillen niet te slikken. - Blijf slikken tot je tien weken zwanger bent
Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je wil kun je gedurende je hele zwangerschap extra blijven slikken.
Foliumzuur kopen
Foliumzuur tabletten kun je op veel verschillende plekken kopen, denk aan de apotheek, drogisterijen of gewoon online. Sommige zwangerschapssupplementen bevatten al een goede dosering foliumzuur, dus lees altijd goed de bijsluiter. Tip: hier koop je foliumzuur en andere belangrijke vitames als je zwanger bent.
Wanneer overleg huisarts, verloskundige of gynaecoloog?
Als je wilt beginnen met foliumzuur slikken, heb je geen advies of recept nodig. In de volgende gevallen is het wel verstandig om contact met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog op te nemen:
- Als je eerder een kind hebt gekregen met een open ruggetje of schisis. Of als jij of je partner geboren zijn met die aangeboren afwijking. Je hebt dan een hogere dosis foliumzuur nodig dan de standaarddosis van 400 microgram. Pillen in zo’n hoge dosering zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
- Als je epilepsie of suikerziekte hebt of als deze aandoeningen voorkomen in je familie.
- Als je meerdere miskramen hebt gehad. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan foliumzuur de kans op een miskraam vergroot bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn.
Foliumzuur voor mannen
Foliumzuur is niet alleen nuttig voor vrouwen, maar ook voor mannen. Wetenschappers in Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van mannen. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Apotheek.nl, De Verloskundige