Eicellen invriezen

Eicellen invriezen

Het laten invriezen van je eicellen: mag het nou wel of mag het nou niet? En waarom zou je dit doen?

Waarom eicellen invriezen?

Sinds april 2011 kan elke vrouw in Nederland haar eicellen laten invriezen om daarmee later zwanger te worden. Vrouwen laten dit om verschillende redenen doen. Het kan zijn dat een vrouw eerst carrière wil maken of een kinderwens heeft, maar nog geen partner.

Advertentie

Ook voor 2011 kon je je eicellen al laten invriezen, maar toen moest je daar medische redenen voor hebben. Het kon bijvoorbeeld als je een chemotherapie moest ondergaan.

Bevruchte eicel laten terugplaatsen

Sinds 2006 is het mogelijk om eicellen in te vriezen en ze op een goede manier te bewaren. Toch is het pas sinds het voorjaar van 2011 wettelijk mogelijk in Nederland. Doordat het in sommige landen al langer mogelijk is, kozen sommige Nederlandse vrouwen ervoor om daar op latere leeftijd een bevruchte eicel te laten terugplaatsen. Een aantal van deze vrouwen kwam in het nieuws geweest en dit zorgde ervoor dat ook in Nederland de discussie op gang kwam: moet dit mogelijk zijn, of juist niet?

Begin 2011 beviel een 63-jarige vrouw uit Harlingen van een dochter. Zij werd zwanger na een eiceldonatie in Italië. De behandeling werd uitgevoerd door een Italiaanse arts die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsbehandelingen bij oudere vrouwen.

Zoiets zal in Nederland niet gebeuren. In dertien ziekenhuizen in Nederland kunnen eicellen nu worden ingevroren en later worden teruggeplaatst door middel van IVF, oftewel reageerbuisbevruchting. Maar dat gebeurt alleen bij vrouwen tot 45 jaar.

Eicellen invriezen: hoe werkt het?

Een vrouw die aan deze procedure begint, moet eerst 10 tot 15 dagen hormooninjecties inspuiten om de eicelproductie te stimuleren. Daarna haalt de gynaecoloog zo’n tien eicellen uit het lichaam. Deze eicellen worden ingevroren en veilig bewaard in containers in het ziekenhuis.

Op het moment dat de vrouw zwanger wil worden, wordt de eicel ontdooid en via IVF bevrucht met een verse zaadcel. Dan wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw. Gaat alles goed, dan komt er negen maanden later een gezonde baby ter wereld.

Voor of tegen

Over het laten invriezen van eicellen lopen de meningen sterk uiteen. Sommige mensen vinden dat een vrouw op een zo natuurlijk mogelijke manier zwanger moeten worden, op een leeftijd die biologisch de mogelijkheid biedt. Andere mensen zijn van mening dat als de techniek er toch is, deze vooral gebruikt moet worden. Dit geeft vrouwen tenslotte de kans om ook op wat latere leeftijd alsnog hun kinderwens in vervulling te laten gaan.