Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kraampakket

Handig: checklist voor het kraampakket

In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij je thuisbevalling en in de kraamweek. Wat zit er allemaal in dit pakket en wat kun je doen als je het niet van je zorgverzekeraar krijgt?

Advertentie

Kraampakket van de zorgverzekering

Een kraampakket zit niet in de basisverzekering, maar als je aanvullend verzekerd bent, krijg je het meestal vergoed. Als je aan je zorgverzekeraar hebt doorgegeven dat je zwanger bent, krijg je het vanzelf thuisgestuurd. Doe dit voor de vijfde maand van je zwangerschap, bijvoorbeeld als je ook je kraamzorg regelt.

Tip: kraamzorg regelen doe je zo.

Zelf een kraampakket kopen

Zit het kraampakket niet in je verzekering, dan kun je het zelf kopen bij de apotheek, sommige drogisten of online, bijvoorbeeld via Bol.com. De inhoud en dus ook de prijs kan verschillen per pakket en in de uitgebreide pakketten zitten vaak spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Voor rond de dertig euro heb je een pakket met de minimale benodigdheden. Zorg dat je je pakket uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis hebt.

Natuurlijke kraampakketten

Als je voor je baby en jezelf het liefst milieuvriendelijke, gifvrije producten wilt gebruiken, kun je ook een natuurlijk kraampakket kopen. Bijvoorbeeld van Dalalou (webshop of Ekoplaza) of Moeder Aarde (webshop).

Advertentie

Checklist kraampakket

De inhoud van een kraampakket kan per aanbieder een beetje verschillen en soms zitten er producten in die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken. Je kunt ook zelf je kraampakket samenstellen. Dit moet je in ieder geval in huis hebben:

 • Matrasbeschermer of kraammatras (80 of 90 cm bij 180 cm) – om je matras te beschermen tijdens de bevalling, maar ook vanaf een paar weken ervoor, mochten je vliezen breken.
 • 10 onderleggers (60 bij 90 cm) – hygiënische, vocht opnemende matjes voor tijdens de bevalling en de verzorging in de kraamweek. Wat kun je verwachten van de kraamweek?
 • 2 pakken kraamverband – groot, extra absorberend maandverband voor de eerste dagen na de bevalling, als je nog veel bloed en vocht verliest. Lees hier meer over vloeien na de bevalling.
 • 2 pakken maandverband.
 • 2 netbroekjes/stretchbroekjes – elastische broekjes om het kraamverband in te doen.
 • 1 pak verbandwatten of zigzagwatten – om eventuele vaginale wondjes mee te desinfecteren.
 • 2 pakken steriele gaasjes – voor wondverzorging.
 • Koortsthermometer– digitaal (maar geen oorthermometer) om je baby te temperaturen. Check hier wat een geschikte thermometer is.
 • 1 flesje alcohol 70% – om mee te ontsmetten.
 • Desinfecterende handzeep.
 • 1 navelklem of cordring – bij een ziekenhuisbevalling krijgt je baby daar een navelklem, maar je kunt wel een cordring meenemen als je die liever gebruikt.

Meer lezen: Zo verzorg je de navel van een pasgeboren baby

Cordring: de nieuwe navelklem

De cordring is een ‘babyvriendelijk’ alternatief voor de navelklem. Het is een klein latex of latex-vrij rubberen ringetje, dat om de navelstreng wordt geschoven nadat hij is afgeklemd en doorgeknipt. Je baby voelt hem niet zitten en hij is makkelijker schoon te houden dan een grote plastic navelklem.

Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, maar liever een cordring wilt dan een navelklem, kun je hem zelf kopen en meenemen. Verloskundigen en gynaecologen weten hoe ze ermee moeten werken en steeds meer verloskundepraktijken verkopen de cordring. Je kunt hem ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Verloskundeshop.nl of Liefdevollestart.nl.

Advertentie

Wat moet je nog meer in huis halen?

Naast een kraampakket heb je nog een aantal hulpmiddelen nodig als je thuis wilt bevallen maar ook voor de kraamweek. Zo moet je je bed met klossen of kratten verhogen tot minimaal tachtig centimeter, zodat de verloskundige en kraamzorg er goed bij kunnen. Is je slaapkamer geen handige plek om te bevallen, bijvoorbeeld omdat hij erg krap is of schuine daken heeft, dan kun je een bed huren om in de woonkamer te zetten.

Verder heb je een ondersteek nodig, die je net als de klossen kunt huren of lenen bij een thuiszorgwinkel. Als je in bad wilt bevallen, is een speciaal bevalbad heel fijn. Dat is groter dan een gewoon bad, zodat je er goed in kunt bewegen en je hele buik onder water kan. Een bevalbad kun je online huren (bijvoorbeeld via Oerbron.nl) en sommige verloskundepraktijken of geboortecoaches verhuren ze ook.

Als je kosten maakt voor de hulpmiddelen en aanvullend verzekerd bent, is er kans dat je ze (deels) vergoed krijgt. Informeer hiernaar bij je zorgverzekering.

Lees hier wat je verder moet regelen voor een thuisbevalling.

Kraampakket bij een ziekenhuisbevalling

Als je je kraampakket van je zorgverzekeraar krijgt, krijg je altijd dezelfde inhoud, of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis. Bij een ziekenhuisbevalling heb je alleen niet alles nodig. Moet je zelf een kraampakket aanschaffen, dan is dit voldoende:

 • Matrasbeschermer – die kun je vanaf 36 weken gebruiken omdat je vruchtwater kunt verliezen.
 • 5 onderleggers.
 • 2 pakken kraamverband.
 • 2 pakken maandverband.
 • 1 netbroekje.
 • 2 pakken steriele gaasjes.
 • 1 pak verbandwatten of zigzagwatten.
 • 1 flesje alcohol (70%).
 • Desinfecterende handzeep.
 • Digitale koortsthermometer (geen oorthermometer).

Kraamspullen over? Niet weggooien!

Heb je een deel van je kraampakket over omdat je in het ziekenhuis bent bevallen? In onder meer Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa kunnen ze dat heel goed gebruiken om de hygiëne bij bevallingen te verbeteren. Stichting Baby Hope zamelt door het hele land kraammaterialen in en zorgt dat ze op de juiste plek terechtkomen. Door jouw ongebruikte spullen te doneren help je andere kersverse moeders en baby’s.

Lees ook: Checklist: ‘de laatste loodjes’ wat moet je nog regelen?

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look