rauwe groenten en zwangerschap

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap

Kunnen rauwe groenten en fruit schadelijk zijn tijdens de zwangerschap? Hoe kun je voedselinfectie voorkomen als je zwanger bent? Voedingsdeskundige Sharon Looyen geeft tips.

Eet iedere dag minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit, ook tijdens je zwangerschap. Het liefst meer! In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn. Variatie toepassen in je eetpatroon is overigens een basis tip, omdat je op die manier verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap

Rauwe groenten en fruit kunnen aan de buitenkant listeriabacteriën bevatten. Was ze daarom goed voor gebruik. Vooral voorgesneden groenten (rauwkost en salades) kunnen listeria bevatten omdat ze bewerkt zijn. Bewaar deze daarom niet te lang. De listeriabacterie blijft zich vermenigvuldigen, ook in een koele omgeving (zoals de koelkast). Eet de voorbewerkte groenten en fruit het liefst dagvers.

Als je rauwe groenten en fruit voor consumptie niet goed wast onder stromend water, kun je de infectie listeriose oplopen. Een listeriabesmetting kan erg gevaarlijk zijn. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte.  Geef bacteriën geen kans en eet zo veel mogelijk dagverse groente. Bewaar je groente en fruit liever niet langer dan twee dagen in de koelkast. Dat geldt in het bijzonder voor kant-en-klare salades en voorgesneden groenten. Was voorgesneden groenten zelf ook nog een keer voordat je ze eet.

Als je uiteten gaat, vermeld dan dat je zwanger bent en vraag of ze daar in de keuken rekening mee willen houden. Twijfel je of de rauwe groenten goed gewassen zijn? Neem dan geen risico en laat het staan.

Rauwe kiemgroenten

Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli. Door taugé onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, doodt je deze bacteriën en voorkom je een voedselinfectie.

Superfoods tijdens je zwangerschap

Veel producten claimen ‘supergezond’ voor je te zijn. Denk aan superfoods zoals goji-bessen en maca-poeder. Dit is echter niet bewezen. Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor eventuele nadelige effecten of de effecten zijn niet bekend. Daarom wordt geadviseerd om gedroogde, geconcentreerde superfoods met mate te eten. Wel goed zijn lijnzaad, hennepzaad, havermout, volkorenproducten en quinoa, deze bevatten veel vezels en helpen tegen verstopping.

Gezonde groenten en fruit tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is gezond eten extra belangrijk. Varieer zoveel mogelijk. Deze groenten zijn in ieder geval erg goed om te eten tijdens je zwangerschap omdat ze veel antioxidanten bevatten:

  • Broccoli
  • Witlof
  • Bloemkool
  • Spruitjes
  • Witte kool
  • Bessen en bosvruchten
  • Boerenkool
  • Asperges
  • Bietjes (aan te raden bij een ijzertekort)

Uiteindelijk beslis je zelf wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Sharon Looyen - Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Looyen - Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram