Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
rauwe groentes op schoot bij zwangere vrouw

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap

Kunnen rauwe groenten en fruit schadelijk zijn tijdens de zwangerschap? Hoe kun je voedselinfectie voorkomen als je zwanger bent? Voedingsdeskundige Sharon Asscher geeft tips.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Eet iedere dag minimaal 350g groenten en twee stuks fruit, ook tijdens je zwangerschap. Het liefst meer! In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn. Variatie toepassen in je eetpatroon is overigens een basistip, omdat je op die manier verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Advertentie

Fruit + rauwe groenten en zwanger

Rauwe groenten en fruit kunnen aan de buitenkant listeriabacteriën bevatten. Was ze daarom goed voor gebruik. Vooral voorgesneden groenten (rauwkost en salades) kunnen listeria bevatten, omdat ze bewerkt zijn. Bewaar deze daarom niet te lang. De listeriabacterie blijft zich vermenigvuldigen, ook in een koele omgeving (zoals de koelkast). Eet de voorbewerkte groenten en fruit het liefst dagvers.

Als je rauwe groenten en fruit voor consumptie niet goed wast onder stromend water, kun je de infectie listeriose oplopen. Een listeriabesmetting kan erg gevaarlijk zijn. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Geef bacteriën geen kans en eet zoveel mogelijk dagverse groente. Bewaar je groente en fruit liever niet langer dan twee dagen in de koelkast. Dat geldt in het bijzonder voor kant-en-klare salades en voorgesneden groenten. Was voorgesneden groenten zelf ook nog een keer voordat je ze eet.

Als je uiteten gaat, vermeld dan dat je zwanger bent en vraag of ze daar in de keuken rekening mee willen houden. Twijfel je of de rauwe groenten goed gewassen zijn? Neem dan geen risico en laat het staan.

Rauwe kiemgroenten

Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten, zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli. Door taugé onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, dood je deze bacteriën en voorkom je een voedselinfectie.

Advertentie

Superfoods tijdens je zwangerschap

Veel producten claimen ‘supergezond’ voor je te zijn. Denk aan superfoods zoals goji-bessen en maca-poeder. Dit is alleen niet bewezen. Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor eventuele nadelige effecten of de effecten zijn niet bekend. Daarom wordt geadviseerd om gedroogde, geconcentreerde superfoods met mate te eten. Wel goed zijn lijnzaad, hennepzaad, havermout, volkorenproducten en quinoa, deze bevatten veel vezels en helpen tegen verstopping.

Gezonde groenten en fruit tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is gezond eten extra belangrijk. Varieer en eet zoveel mogelijk groenten en fruit met de kleuren van de regenboog. Hoe meer kleur, hoe beter. Deze groenten zijn in ieder geval erg goed om te eten tijdens je zwangerschap, omdat ze veel antioxidanten bevatten:

  • Broccoli
  • Witlof
  • Bloemkool
  • Spruitjes
  • Witte kool
  • Bessen en bosvruchten
  • Boerenkool
  • Asperges
  • Bietjes (aan te raden bij een ijzertekort)

Uiteindelijk beslis je zelf wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: Voedingscentrum

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting