
Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Je bent zwanger! Je kunt het nog even geheim houden of van de daken schreeuwen. Wie vertel je het als eerst? En wanneer vertel je dat je zwanger bent?
De meeste vrouwen zijn zo blij dat ze het liefst van de daken schreeuwen dat ze in verwachting zijn. Hoe je dat doet en wanneer vertel je dat je zwanger bent bepaal je natuurlijk zelf. Er is geen goede of slechte manier. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je eventuele partner. De een deelt het grote nieuws al op Facebook en Twitter zodra ze één week overtijd is. De ander wacht tot haar buik echt niet meer te verbergen en te verklaren is voor de buitenwereld. Inspiratie nodig voor wanneer vertel je dat je zwanger bent? Check dan deze creatieve zwangerschapsaankondigingen.
TIP: je zult al snel merken dat je je normale kleding niet meer past. Hier shop je de hipste (onzichtbare) zwangerschapskleding!
Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Het is handig als jij en je partner het erover eens zijn wanneer jullie anderen over de zwangerschap vertellen. De omgeving in een vroeg stadium vertellen over de komst van een baby heeft zo zijn voordelen: je hoeft bijvoorbeeld geen smoesjes te verzinnen als je omgeving merkt dat je gestopt bent met roken en drinken. Tip: Dit zijn 8 waterdichte ‘ik drink niet’-smoesjes voor als je net zwanger bent.
Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap. Mocht het misgaan, dan hoef je tenminste niet iedereen in te lichten.
Je kunt er ook voor kiezen om de vrienden en familieleden die het dichtst bij jullie staan al vroeg over de zwangerschap te vertellen. Zo kun je je ouders bijvoorbeeld het eerst vertellen dat je zwanger bent. Of je broers en zussen en beste vrienden. Zo kun je niet alleen je blijdschap met ze delen, maar kun je ook bij hen terecht als het misgaat. Na een paar maanden kun je de rest van je omgeving inlichten.
Lees ook: Wat kun je beter niet zeggen na een miskraam (en wat juist wel)
Drie maanden wachten
De meeste aanstaande moeders kiezen ervoor om te wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn namelijk het spannendst, de kans op een miskraam is dan nog relatief hoog (80% van de miskramen gebeurt in het eerste trimester). Het kan behoorlijk confronterend zijn als je iedereen die enthousiast informeert hoe het met je zwangerschap is, moet vertellen dat het mis is gegaan. Aan de andere kant kun je vast ook op veel steun uit je omgeving rekenen.
Extra voordeel: als het lukt om het grote nieuws twaalf tot dertien weken geheim te houden, geeft dat jou ook tijd om te wennen aan het idee dat je moeder wordt, zonder dat je (schoon)ouders zich, goed bedoeld maar ongevraagd, met alles gaan bemoeien.
Uitgerekende datum berekenen
Wat als het niet meer te ontkennen valt
Het is niet voor iedereen weggelegd om de zwangerschap drie maanden stil te houden. Sommige vrouwen willen het niet geheim houden. Ook prima natuurlijk. Heerlijk om het van de daken te schreeuwen. Andere vrouwen kunnen het niet stil houden. Zij hebben bijvoorbeeld overduidelijk last van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid. Het kan ook zijn dat je door de mand valt tijdens je wekelijkse borrelavond met je vriendinnen (‘nee, doe mij maar een thee’) of dat je je collega’s moet wijsmaken dat je ‘ineens’ geen sushi of filet americain meer lust.
Als je omgeving toch al vermoedt dat je zwanger bent, kan je besluiten dat het fijner is om het trots te vertellen dan er over te liegen. Als het je ouders en goede vrienden zijn, kun je ze eventueel vragen of ze je geheim tot de termijnecho voor zich willen houden.
Lees ook: Dit zijn (onverwachte) zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen
Je werkgever: wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Het inlichten van je werkgever is iets waar veel vrouwen tegenop zien, bijvoorbeeld uit angst voor ontslag of zwangerschapsdiscriminatie. Maar je werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent en ook niet tijdens de eerste twaalf weken na de bevalling. Er zijn op die regel een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als het bedrijf waarbij je werkt failliet gaat.
Ook als je solliciteert mag je zwangerschap geen reden zijn voor afwijzing. Vragen over een eventuele kinderwens hoef je niet te beantwoorden.
Wanneer vertel je dat je zwanger bent aan je werkgever? Ben je dat voor een bepaalde termijn verplicht? Volgens de wet hoef je je werkgever pas drie weken voor de aanvang van je verlof op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Het advies is echter om het te vertellen als je ongeveer drie maanden zwanger bent, zodat je werkgever zich ook kan voorbereiden op jouw vervanging tijdens je verlof.
Pas als je je werkgever hebt ingelicht, heb je recht op wettelijke bescherming op de werkvloer tijdens je zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. Ook kan je werkgever dan maatregelen nemen om jou en je ongeboren kind op het werk te beschermen. Bereken hier je zwangerschapsverlof.
Wie moet je nog meer inlichten?
Behalve je naaste familie, vrienden en je werkgever zijn er nog een aantal belangrijke mensen die ingelicht moeten worden over je zwangerschap. Namelijk de verloskundige, kraamverzorgster en in sommige situaties de gynaecoloog.
Meer weten? Ben je ZZP’er, dan heb je recht op een ZEZ-uitkering, lees er hier meer over.
Bronnen: Opvoeden.nl