Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10 weken zwanger

Je bent nu tussen de 10 weken zwanger en 11 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 10 weken zwanger bent.

Advertentie

Tip: Twijfel je nog of je echt zwanger bent? Hier bestel je een betrouwbare test

Week 10 begint bij zwangerschapsdag 70 en loopt tot dag 77. Het is je elfde zwangerschapsweek.

10 weken zwanger: je baby

Al vanaf de bevruchting staat vast of je een jongen of een meisje krijgt. In deze week worden de geslachtsorganen, de eierstokken of de zaadballen ook zichtbaar. Over twee weken kun je al met de nub-theorie het geslacht bepalen. Deze theorie is voor 75% betrouwbaar. Lees hier hoe de nub-theorie precies werkt.

Je baby ziet er nog niet echt uit zoals hij er straks bij de geboorte uitziet. Het hoofdje is naar verhouding nog erg groot, ongeveer net zo groot als het lijf. Er is ook een geraamte, dat helemaal uit kraakbeen bestaat. De oogleden zijn klaar en bedekken het hele oog. Tot de zevende maand blijven ze dicht zitten, pas daarna gaan ze open. Maar oogwit, lens, iris en pupil zitten al wel waar ze horen. De melktandjes beginnen te ontwikkelen in de kaak. Je baby 10 weken zwanger is dus al bijna helemaal compleet!

Advertentie

10 weken zwanger

Omdat je baby zich in de 1oe week zwangerschap al goed kan bewegen en bovendien flink de ruimte heeft, zwemt hij lekker heen en weer – maar dat kun je nog niet voelen. Het groeien gaat in een gestaag tempo door. In één week tijd is het gewicht verdubbeld en is je baby een volle centimeter gegroeid. Deze groeispurt gaat door tot de zestiende week, daarna gaat het weer wat langzamer. In de laatste weken van je zwangerschap groeit je kind relatief nog maar heel langzaam.

Animatie 10 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

10 weken zwanger: symptomen bij jou

Om het minste of geringste in huilen uitbarsten of zomaar woedend reageren. Door de zwangerschapshormonen vliegen je emoties bij tien weken zwanger alle kanten op. Deze week bereikt het zwangerschapshormoon hCG dan ook zijn hoogste piek. Daarom kun je juist bij 10 weken zwanger symptomen krijgen. Sommige vrouwen hebben helemaal geen symptomen, ook dat kan.

Je borsten zijn nu ook zichtbaar groter dan normaal, en hebben vaak veel blauwe aderen door de extra toevoer van bloed. Ook kunnen de tepels veranderen van grootte en kleur. Ook kun je in deze periode last krijgen van bandenpijn. Dat voelt als een soort menstruatieachtige buikpijn. Ben je 10 weken zwanger, dan is bij sommige vrouwen al een buik zichtbaar aan het worden, maar anderen zien nog niks. Het kan allebei en betekent niks.

Slik je nog foliumzuur? Daar mag je mee stoppen omdat de hersenen en ruggenmerg zijn aangelegd. Al kan doorslikken ook geen kwaad.

10 weken zwanger: gezichtsverzorging

Onder invloed van de hormonen kan je huid anders reageren dan normaal. Heb je altijd een gave huid, dan kun je met tien weken zwanger ineens last krijgen van pukkeltjes. Andersom kan ook: heb je een onzuivere huid, dan is je huid nu misschien juist mooier dan ooit.

Het is goed om je gezichtsverzorging hieraan aan te passen. Ga eens langs de schoonheidsspecialiste en laat haar vaststellen wat voor type huid je hebt en welke crème daar het beste bij past. Behalve dat het goed is voor je huid, is het ook gewoon lekker om jezelf die luxe te gunnen.

Lees ook: Je huid verzorgen tijdens de zwangerschap

Denk je na over uurtje bakken in de zon? Hou er dan rekening mee dat onder invloed van zonlicht (ook van de zonnebank) extra pigment gevormd kan worden nu je zwanger bent. Je kunt dan een ‘zwangerschapsmasker‘ krijgen: een verkleuring in het gezicht die pas een paar maanden na de bevalling weer verdwijnt (en soms zelfs nooit helemaal weggaat). Je kunt dat voorkomen door jezelf goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30).

Tips: Veilig in de zon als je zwanger bent 

10 weken zwanger: gezond & fit

Bewegen is goed voor je, ook als je zwanger bent. Ga daarom liefst twee keer per week bijvoorbeeld een uurtje zwemmen, fietsen of wandelen. Als je beweegt, hou je je spieren in conditie. Je gaat dan fitter de bevalling in en bent daarna weer snel op de been.

Luister goed naar je lichaam. Beoefende je al een sport, dan kun je daar tijdens je zwangerschap gewoon mee doorgaan, zolang het goed voelt. Alleen als je een groot risico loopt op vallen of blessures, is het verstandig om voor een andere vorm van beweging te kiezen. Want al is je baby goed beschermd door het vruchtwater, je kunt hem en jezelf beter behoeden voor een val op je buik.

Avontuurlijke sporten als parachutespringen, bungeejumpen en karate zijn dus geen aanraders. Na vier maanden zwangerschap is skiën ook geen goed idee. Misschien ben jij wel goed op de lange latten, maar anderen niet altijd. Het risico dat ze je omver skiën is te groot.

Leestip: beginnen met sporten tijdens je zwangerschap

De combinatietest

Je kunt met 1o weken zwanger een combinatietest doen om te onderzoeken of je een verhoogde kans hebt op een kind met het downsyndroom. Deze test bestaat uit bloedonderzoek (tussen 9 en 14 weken zwangerschap) van de moeder en een nekplooimeting (tussen 11 en 14 weken zwangerschap) van de baby. Je krijgt dan dus echo als je meer dan 1o weken zwanger bent. Deze test is niet opgenomen in de basiszorg. Ongeveer 25% van de zwangere vrouwen kiest voor de combinatietest.

Uit de combinatietest blijkt of je een verhoogde kans hebt op een kind met een aangeboren afwijking. Is dat het geval, dan kun je kiezen voor een vervolgtest, zoals de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze tests geven vrijwel altijd zekerheid, maar er is wel een kans op een miskraam. Die kans is er niet bij een nieuwe test: de NIPT (niet invasieve prenatale test). Bij deze test worden twee buisjes bloed afgenomen waarin het DNA wordt getest op chromosomale afwijkingen. Deze test meet nauwkeuriger, maar geeft ook geen 100% zekerheid. Bij een afwijkende uitslag kan er alsnog geadviseerd worden een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te doen.

Lees hier meer over de verschillen tussen de combinatietest en NIPT.

10 weken zwanger en bloedverlies

Sommige vrouwen krijgen in hun zwangerschap te maken met plotseling bloedverlies. Gebeurt dat? Bel dan altijd je verloskundige en overleg met haar.

Ook interessant in week 10:

Bronnen: De Verloskundige, Kraamzorg het Groene Kruis, Maastricht UMC, RIVM

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier