18 weken zwanger

18 weken zwanger

Je bent nu tussen de 18 en 19 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk voor je kunnen zijn als je 18 weken zwanger bent.

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133. Het is je negentiende zwangerschapsweek.

Advertentie

18 weken zwanger: je baby

De donshaartjes die je kind een paar weken geleden kreeg, gaan nu weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komt steviger haar, vooral boven op het hoofd. Je baby krijgt bovendien echte wenkbrauwen.

18 weken zwanger

Bij elke zwangerschapscontrole voelt de verloskundige aan je buik of je kind goed groeit. De bovenkant van je baarmoeder komt nu bijna tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn uiteindelijke lengte bereikt. Dat komt mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft.

Je kind is in week 18 heel lenig: hij stopt net zo makkelijk een teen in zijn mond als een duim. Is hij moe? Dan gaapt je baby. Verder is hij druk aan het oefenen met alle vaardigheden die hij straks nodig heeft om buiten de baarmoeder te overleven. Denk aan zuigen, slikken en natuurlijk ademen. De hersenen groeien vanaf nu hard: tot wel 90 gram per maand.

Voel je een vlinder in je buik, een ploppend zeepbelletje of darmgerommel? Dat is je baby die beweegt. Hij schopt namelijk steeds meer. Voel je nog niets? Geen zorgen. Veel vrouwen voelen hun baby pas rond de twintigste week op later. Het ligt er ook al waar de placenta ligt.

Leestip: Dit leert je schoppende baby in je buik

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

18 weken zwanger: jij

Die extreme vermoeidheid van de eerste drie maanden ligt nu waarschijnlijk achter je. De meeste vrouwen krijgen in de vierde maand langzaam weer meer energie. Als je nog steeds erg moe bent, kan dat duiden op ijzertekort. Vaak ben je dan snel duizelig en nogal bleek. Vraag je verloskundige of huisarts je HB-gehalte op te meten. Dit gaat heel makkelijk met een prikje in je vinger.

Je hoeft je geen zorgen te maken over ijzergebrek: het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Voor de groei van je kind, de placenta en de baarmoeder is nu eenmaal veel ijzer nodig. Extra ijzer kun je uit je voeding halen. Groenten als spinazie, andijvie, veldsla en bietjes, maar ook noten, krenten, rozijnen, gedroogde abrikozen, appelstroop en volkoren producten zijn rijk aan ijzer.

Je kunt aanvullend op je voeding ook Roosvicee Ferro drinken. Is dit niet genoeg, dan kan de verloskundige je staalpillen voorschrijven.

Meer tips: zo voorkom je ijzertekort tijdens je zwangerschap.

20-wekenecho

Waarschijnlijk heb je binnenkort de 20-wekenecho. Die wordt door je zorgverzekeraar vergoed. Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Daarnaast wordt gekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is.

Tijdens dit onderzoek kan de echoscopist het geslacht van de baby zien. Goed om van tevoren met je partner te bespreken of jullie het willen weten. Is dat zo, dan kun je ernaar vragen. Is dat niet zo, dan kan de echoscopist het antwoord ook in een envelop stoppen voor een eventuele gender reveal op een later tijdstip.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is de 20-wekenecho?

Van bonbon tot banquette

Deze Franse groeicurve laat goed zien hoe je baby in de buik uitgroeit van een zoutkorrel tot een heus taartje.

groei foetus

Slaaptips

Slaap je minder goed sinds je zwanger bent? Misschien moet je vaak plassen, zit je buik in de weg of lig je te piekeren over je zwangerschap, de bevalling en wat je allemaal te wachten staat. Er wordt wel beweerd dat het gebrek aan slaap je voorbereidt op de periode die komen gaat. Als de baby er eenmaal is, ben je alvast gewend aan de slapeloze nachten.

Wakker liggen is niet leuk, maar het is nog altijd beter dan opstaan. Als je in bed blijft liggen, krijgt je lichaam namelijk toch rust. Dan is het alleen nog de kunst om ook je hoofd tot rust te brengen. Zorg dat je lekker ligt, met het ene been opgetrokken boven het andere been. Kussens onder je buik en knie zorgen voor een comfortabele houding. Ook een voedingskussen is ideaal om mee te slapen.

Tip: dit is de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen.

Drink voor het slapengaan geen koffie meer en hoe moeilijk het ook is: probeer geen tv te kijken. Neem een warme douche of ga in bad. Als je daarna nog niet kunt slapen, doe dan wat ademhalingsoefeningen.

Pieker je veel? Dan kan een minfulness-zwangerschapscursus helpen. Lees er hier meer over.  tijdens je zwangerschap

Top 10 van meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Vliegen mag nog

Wil je nog even samen op vakantie? Dit is een prima moment: in deze periode voel je je nog fit en energiek, en je buik zit nog niet echt in de weg. Medisch gezien mag je vliegen tot en met het einde van je zwangerschap, maar de meeste vliegtuigmaatschappijen houden 32 tot 36 weken aan.

Meld bij het boeken van je tickets dat je zwanger bent. Vaak heb je een zwangerschapsverklaring nodig met uitgerekende datum.

Check: 5x waarom een babymoon een heel goed idee is

Vocht vasthouden

Een zwangerschapskwaaltje waar tachtig procent van de zwangere vrouwen last van heeft, is zwangerschapsoedeem. Ofwel: vocht vasthouden. Deze kwaal kan vooral in het laatste trimester van de zwangerschap de kop op steken, maar bijvoorbeeld bij warm weer kan het ook eerder al voorkomen.

Houd je vocht vast, dan kunnen je benen, enkels, voeten, armen, handen en soms zelfs je gezicht wat dikker worden. Een gezwollen gezicht door vocht wordt ook wel een ‘vollemaansgezicht’ genoemd. Lees hier wat je kunt doen bij vocht vasthouden. 

Video: 20 leuke feitjes over zwanger zijn

Video: Wedden dat ze (bijna) allemaal herkenbaar zijn!