zo ziet het bevruchte eitje eruit als je 3 weken zwanger bent

3 weken zwanger

Je bent nu tussen de 3 en 4 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28. Het is je vierde zwangerschapsweek.

Advertentie

3 weken zwanger: je baby

Jouw eicel is nu bevrucht door een zaadcel en versmelten samen, die bevruchte eicel heet ‘zygote’. Dit celletje bevat nu al alle erfelijke eigenschappen van beide ouders. Er gebeurt even even niets, maar na 24 uur gaat de zaadcel zich delen en delen en delen. De ontstane kluwe cellen wordt door trilhaartjes naar je baarmoeder geduwd. Het gaat maar om een paar centimeter, maar de bevruchte eicel doet er vijf tot zeven dagen over om zijn bestemming te bereiken.

De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen zal bestaan. Die cellen hebben onderling de taken al verdeeld: de ene groep cellen (de embryonale knoop) gaat de baby vormen, een andere groep vormt de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien, en een derde groep vormt de vliezen.

De baarmoederhals wordt nu door een slijmprop afgesloten. De spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies beginnen bloedvaten naar boven te komen, zodat voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. Kortom: er wordt hard gewerkt om van je baarmoeder een veilig nest te maken waarin de baby zich de komende acht maanden kan ontwikkelen.

Meer lezen: Alles over je baarmoeder voor, tijdens en na de zwangerschap.

Ontwikkeling embryo

Tijdens de innesteling, ‘nestelt’ het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Dat baarmoederslijmvlies (endometrium) bestaat uit twee lagen: de basale laag, die altijd aanwezig is en de functionele laag, die elke maand aangroeit en wordt afgestoten tijdens de menstruatie. De eicel graaft zich in die functionele laag van het baarmoederslijmvlies, dat bestaat uit onder meer slijmkliertjes en bloedvaatjes. Het is een optimale omgeving om een embryo te voeden en zich te laten ontwikkelen.

Het bevruchte eitje zakt helemaal weg in het baarmoederslijmvlies en nestelt zich daarin vast. De eicel heeft aan de buitenkant uitstulpingen, hechtvlokken genoemd, die in het slijmvlies naar binnen groeien. Via die vlokken neemt de eicel voedingsstoffen op, die via de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies worden toegevoerd. Als de innesteling helemaal goed is gegaan, vormt zich een placenta uit weefsel van het baarmoederslijmvlies samen met de hechtvlokken van de eicel. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd. Lees hier alles over de innesteling

Soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies, maar op een andere plek, bijvoorbeeld in een van de eileiders. We spreken dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Alles over het embryo, de eerste 12 weken van je baby.

Animatie: ontwikkeling van embryo tot baby

Video: Dit gebeurt er allemaal in je baarmoeder tijdens je zwangerschap.

3 weken zwanger: jij

Aan het eind van deze week kun je een beetje bloed verliezen. Geen paniek, het kan een innestelingsbloeding zijn. Het bevruchte eitje is aangekomen in de baarmoeder en nestelt zich in de baarmoederwand, en dat kan wat bloedverlies veroorzaken. Eigenlijk is het het tegenovergestelde van een menstruatie. Bekijk hier de video waarin een verloskundige vertelt hoe je een innestelingsbloeding herkent.

Ook al heb je er zelf nog geen idee van dat je officieel zwanger bent, er  worden wel meteen allerlei hormonen actief. Tijdens het proces van het innestelen begint het bevruchte eitje het zwangerschapshormoon hCG af te scheiden. Dit hormoon waarschuwt jouw lichaam dat er een zwangerschap begonnen is.

Dit is ook het hormoon dat wordt waargenomen door een zwangerschapstest: die meet de hCG-waarden in je urine. Deze kan pas positief zijn vanaf het moment dat de innesteling voltooid is, al is de hoeveelheid hCG dan vaak nog te laag om te meten.

Eerste zwangerschapsverschijnselen

Het hormoon kan ook al zorgen voor allerlei eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals lichte krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Zodra de innesteling is afgerond, kun je deze eerste tekenen dus al merken. Alle mogelijke eerste zwangerschapsverschijnselen vind je hier.

Er is maar één manier om erachter te komen of je inderdaad zwanger bent: een zwangerschapstest doen. Een test biedt zekerheid en geeft duidelijkheid. Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig.

Lees ook: Vanaf dit moment kun je een zwangerschapstest doen. 

Gezond eten

Misschien deed je het al, maar nu je zwanger bent, is gezond gaan eten nog belangrijker. Je eet niet meer alleen voor jezelf, ook voor je baby. Die is tijdens de zwangerschap afhankelijk van wat jij eet. Eten voor twee is niet nodig. Zeker omdat je het tijdens je zwangerschap vaak wat rustiger aan doet, heeft je lichaam al die extra calorieën niet nodig. Gezond en gevarieerd eten wel. Het is belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Er is ook een lijst voedingsmiddelen waarmee je tijdens je zwangerschap moet oppassen of die afgeraden worden. Denk aan kazen gemaakt van rauwe melk, ongepasteuriseerde melk (deze kaas mag je wel eten), voorverpakte gerookte of rauwe vis (deze vis mag je wel eten) en rauw vlees (deze vleeswaren mag je wel eten).

En wist je bijvoorbeeld ook dat je op moet passen met drop? Drop en zoethout verhogen je bloeddruk. Als zwangere ben je gevoeliger voor een hoge bloeddruk, daarom is het slim om niet al te veel drop te eten.

Hier lees je alles over verantwoord en veilig eten tijdens je zwangerschap.