Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

3 weken zwanger

Je bent nu tussen de 3 weken zwanger en 4 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 3 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 3 begint bij zwangerschapsdag 21 en loopt tot dag 28. Het is je vierde zwangerschapsweek.

Advertentie

3 weken zwanger: je baby

Jouw eicel is met 3 weken zwanger bevrucht door een zaadcel en die versmelten samen, die bevruchte eicel heet ‘zygote’. Dit celletje bevat nu al alle erfelijke eigenschappen van beide ouders. Er gebeurt even niets, maar na 24 uur gaat de zaadcel zich delen en delen. De ontstane kluwen cellen wordt door trilhaartjes naar je baarmoeder geduwd. Het gaat maar om een paar centimeter, maar de bevruchte eicel doet er vijf tot zeven dagen over om zijn bestemming te bereiken.

Tip: Weet je nog niet zeker of je zwanger bent, bestel hier dan een zwangerschapstest

De celdeling blijft ondertussen doorgaan tot de baby uiteindelijk uit miljarden cellen bestaat. Die cellen hebben onderling de taken al verdeeld: de ene groep cellen (de embryonale knoop) gaat de baby vormen, een andere groep vormt de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien, en een derde groep vormt de vliezen. De baarmoederhals wordt nu door een slijmprop afgesloten. De spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies beginnen bloedvaten naar boven te komen, zodat voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. Kortom: er wordt hard gewerkt om van je baarmoeder een veilig nestje te maken waarin je baby zich de komende acht maanden kan ontwikkelen.

Meer lezen: Alles over je baarmoeder voor, tijdens en na de zwangerschap.

Advertentie

Ontwikkeling embryo bij 3 weken zwanger

Tijdens de innesteling ‘nestelt’ het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Dat baarmoederslijmvlies (endometrium) bestaat uit twee lagen: de basale laag, die altijd aanwezig is en de functionele laag, die elke maand aangroeit en wordt afgestoten tijdens de menstruatie. De eicel graaft zich in die functionele laag van het baarmoederslijmvlies, dat bestaat uit onder meer slijmkliertjes en bloedvaatjes. Het is een optimale omgeving om een embryo te voeden en die te laten ontwikkelen.

Het bevruchte eitje zakt helemaal weg in het baarmoederslijmvlies en nestelt zich daarin vast. De eicel heeft aan de buitenkant uitstulpingen, hechtvlokken genoemd, die in het slijmvlies naar binnen groeien. Via die vlokken neemt de eicel voedingsstoffen op, die via de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies worden toegevoerd. Als de innesteling helemaal goed is gegaan, vormt zich een placenta uit weefsel van het baarmoederslijmvlies samen met de hechtvlokken van de eicel. Vanaf de innesteling wordt het vruchtje een embryo genoemd. Lees hier alles over de innesteling

Soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies, maar op een andere plek, bijvoorbeeld in een van de eileiders. We spreken dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Alles over het embryo, de eerste 12 weken van je baby.

Advertentie

Animatie 3 weken zwanger: ontwikkeling van embryo tot baby

Video: Dit gebeurt er allemaal in je baarmoeder tijdens je zwangerschap.

3 weken zwanger: jij

Aan het eind van deze week kun je een beetje bloed verliezen. Geen paniek, dit kan een innestelingsbloeding zijn. Het bevruchte eitje is met 3 weken zwanger aangekomen in de baarmoeder en nestelt zich in de baarmoederwand, en dat kan wat bloedverlies veroorzaken. Eigenlijk is het het tegenovergestelde van een menstruatie. Bekijk hier de video waarin een verloskundige vertelt hoe je een innestelingsbloeding herkent. Mocht je je zorgen maken, neem dan zeker contact op met je verloskundige mocht je die al hebben.

Ook al heb je er zelf nog geen idee van dat je officieel zwanger bent, er worden wel meteen allerlei hormonen actief als je 3 weken zwanger bent. Tijdens het proces van het innestelen begint het bevruchte eitje het zwangerschapshormoon hCG af te scheiden. Dit hormoon waarschuwt jouw lichaam dat er een zwangerschap is begonnen en dat er dus geen nieuwe menstruatiecyclus begint.

Dit is ook het hormoon dat wordt waargenomen door een zwangerschapstest: die meet de hCG-waarden in je urine. Deze kan pas positief zijn vanaf het moment dat de innesteling is voltooid, al is de hoeveelheid hCG dan vaak nog te laag om te meten.

Eerste zwangerschapsverschijnselen bij 3 weken zwanger

Het hormoon kan met 3 weken zwanger al zorgen voor symptomen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheidgevoelige borsten en stemmingswisselingen. Zodra de innesteling is afgerond, kun je deze eerste zwangerschapstekenen dus al merken. Alle mogelijke eerste zwangerschapsverschijnselen vind je hier.

Er is maar één manier om erachter te komen of je inderdaad zwanger bent na het uitblijven van je menstruatie: een zwangerschapstest doen. Een test biedt zekerheid en geeft duidelijkheid. Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder, dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig. Met 3 weken zwanger is op een echo nog niet goed te zien dat je zwanger bent.

Lees ook: Vanaf dit moment kun je een zwangerschapstest doen

Gezond eten bij 3 weken zwanger

Misschien deed je het al, maar nu je zwanger bent, is gezond eten nog belangrijker. Je eet niet meer alleen voor jezelf, ook voor je baby. Die is tijdens de weken van je zwangerschap afhankelijk van wat jij eet. Eten voor twee is niet nodig. Zeker omdat je het tijdens je zwangerschap vaak wat rustiger aan doet, heeft je lichaam al die extra calorieën niet nodig. Gezond en gevarieerd eten is wel belangrijk. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Er is ook een lijst met voedingsmiddelen waarmee je in de weken van je zwangerschap moet oppassen of die afgeraden worden. Denk aan kazen gemaakt van rauwe melk, ongepasteuriseerde melk (deze kaas mag je wel eten), voorverpakte gerookte of rauwe vis (deze vis mag je wel eten) en rauw vlees (deze vleeswaren mag je wel eten).

En wist je bijvoorbeeld ook dat je moet oppassen met drop? Drop en zoethout verhogen je bloeddruk. Als zwangere ben je gevoeliger voor een hoge bloeddruk, daarom is het slim om niet al te veel drop te eten. Af en toe een dropje kan meestal geen kwaad.

Hier lees je alles over verantwoord en veilig eten in de weken van je zwangerschap.

Ook interessant als je 3 weken zwanger bent:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu