3 weken zwanger

3 weken zwanger

Je bent nu tussen de 3 en 4 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 1 millimeter groot.

3 weken zwanger: je baby

Als je 3 weken zwanger bent, groeit het piepkleine stipje in je buik razendsnel en heeft zich inmiddels vermenigvuldigd tot een paar duizend cellen. Die cellen hebben onderling de taken al verdeeld: de ene groep cellen (de embryonale knoop) gaat de baby vormen, een andere groep vormt de placenta die je kind negen maanden lang van voedsel zal voorzien, en een derde groep vormt de vliezen.

Video: Van bevruchting tot baby mooi in beeld gebracht

De baarmoederhals wordt nu door een slijmprop afgesloten. De spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies beginnen bloedvaten naar boven te komen, zodat voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. Kortom: er wordt hard gewerkt om van je baarmoeder een veilig nest te maken waarin de baby zich de komende acht maanden kan ontwikkelen.

3 weken zwanger: jij

Aan het eind van deze week kun je een beetje bloed verliezen. Geen paniek, het kan een innestelingsbloeding zijn. Het bevruchte eitje is aangekomen in de baarmoeder en nestelt zich in de baarmoederwand, en dat kan wat bloedverlies veroorzaken. Eigenlijk is het het tegenovergestelde van een menstruatie.

Er is maar één manier om erachter te komen of je inderdaad zwanger bent: een zwangerschapstest doen. Een test biedt zekerheid en geeft duidelijkheid.