31 weken zwanger

31 weken zwanger

Je bent nu tussen de 31 en 32 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 31 weken zwanger bent.

Je baby is nu 40 centimeter lang en weegt 1800 gram.

31 weken zwanger: je baby

Als jij druk bezig bent, ligt je kind meestal te slapen, omdat hij door je bewegingen in slaap wordt gewiegd. Zodra je gaat uitrusten, wordt je kind juist actief: je voelt de armen en benen tegen je buik trappen en soms krijg je een venijnige schop tegen je ribbenkast. Soms zie je je buik zelfs uitstulpen of heen en weer bewegen.

Ligt je kind nu met het hoofd naar beneden, dan kun je het tegen je bekkenbodemspieren voelen drukken. Je kunt daardoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen voorkomt dat de pijn erger wordt.

31 weken zwanger: jij

Het lijkt wel of je stem is veranderd. Ineens klinkt-ie veel harder en metaal-achtig. Dat komt doordat je buis van Eustachius wijder is, dat is de verbinding tussen je middenoor en neuskeelholte. Hierdoor hoor jij je stem veel harder dan hij in werkelijkheid is.

Nog zo’n vervelend kwaaltje: het Carpaal Tunnel Syndroom. Door vocht in je polsen kan er een zenuw bekneld raken. Dat zorgt voor een doods gevoel in je handen en armen en je kunt er tintelende vingers door krijgen. Heb je er last van wrijf dan regelmatig in je handen, schud ze heen en weer en laat ze buiten je bed hangen. Je kunt ook beter geen klusjes doen waarbij je je pols extra belast.

Pijnbestrijding bespreken

Misschien heeft je verloskundige er al naar gevraagd of ben je er zelf al over begonnen: pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wil je helemaal natuurlijk bevallen, of wil je iets tegen de pijn als het je te veel wordt? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er? Een waterinjectie kan bijvoorbeeld zowel thuis als in het ziekenhuis. Als je gebruik wilt maken van medische pijnbestrijding, zoals een ruggenprik of pethidine (het zogenoemde ‘pijnpompje’), moet je wel in het ziekenhuis bevallen.

Waar wil je bevallen?

In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen, tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden. Maar ook al wil je graag thuis bevallen, het kan zo lopen dat je toch in het ziekenhuis bevalt. Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst op de kraamafdeling. Zo krijg je een indruk van wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en hoe een verloskamer eruitziet.

Video: Ontwikkeling zintuigen baby tijdens de zwangerschap