Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

31 weken zwanger

Je bent nu tussen de 31 weken zwanger en 32 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 31 begint bij zwangerschapsdag 217 en loopt tot dag 224. Het is je 32ste zwangerschapsweek.

Tip: Hier vind je de allerschattigste babypakjes

31 weken zwanger: je baby

Als jij in deze weken druk bezig bent, ligt je kind meestal te slapen, omdat hij door je bewegingen in slaap wordt gewiegd. Zodra je gaat uitrusten, wordt je kind juist actief: je voelt de armen en benen tegen je buik trappen en soms krijg je een venijnige schop tegen je ribbenkast. Soms zie je je buik zelfs uitstulpen of heen en weer bewegen.

31 weken zwanger: gewicht baby

Je baby groeit nu ook flink: met 31 weken zwanger is het gewicht van je kind 1500 gram.

31 weken zwanger

Advertentie

Heb jij ook al gevoeld dat je kind de hik heeft? De hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt. Als zijn maag te vol is, kan de inhoud het middenrif zo prikkelen dat dat in een reflex samentrekt. Het gaat vanzelf over.

Ligt je kind nu met het hoofd naar beneden, dan kun je het tegen je bekkenbodemspieren voelen drukken. Je kunt daardoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen voorkomt dat de pijn erger wordt.

Lees ook: Is een bekkenband de oplossing tegen bekkenpijn? 

Animatie 31 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

31 weken zwanger: jij

Het lijkt wel of je stem is veranderd met 31 weken zwanger. Ineens klinkt-ie veel harder en metaalachtig. Dat komt doordat je buis van Eustachius wijder is, dat is de verbinding tussen je middenoor en neuskeelholte. Hierdoor hoor jij je stem veel harder dan hij in werkelijkheid is.

Nog zo’n vervelend kwaaltje: het Carpaal Tunnel Syndroom. Door vocht in je polsen kan er een zenuw bekneld raken. Dat zorgt voor een doods gevoel in je handen en armen en je kunt er tintelende vingers door krijgen. Heb je er in deze weken last van wrijf dan regelmatig in je handen, schud ze heen en weer en laat ze buiten je bed hangen. Je kunt ook beter geen klusjes doen waarbij je je pols extra belast.

Heb je plotseling natte vlekken in je shirt? Schrik niet, door het hormoon prolactine kan het zijn dat je borsten met 31 weken zwanger alvast zijn begonnen met het aanmaken van moedermelk. Zo nu en dan kan er een druppel of meer lekken. Deze melk is vaak dik en gelig. Het gebruik van zoogcompressen kan vlekken in je kleding voorkomen. 

Sommige vrouwen krijgen in de laatste weken van hun zwangerschap te maken met een hoge bloeddruk: zwangerschapshypertensie. Vaak heb je niet door dat je bloeddruk stijgt, sommige vrouwen krijgen daardoor hoofdpijn. Wees dus alert als je met 31 weken zwanger opeens hoofdpijn krijgt en geef dat aan bij je verloskundige. Nog iets om in de gaten te houden: of je je baby goed en vaak voelt bewegen. Twijfel je of je met 31 weken zwanger je baby minder voelt bewegen? Bel dan je verloskundige.

Lees ook: 7 feiten over moedermelk die je nog niet wist

De placenta heeft in week 31 bijna z’n maximale grootte bereikt. Meestal weegt de placenta aan het einde van een zwangerschap ongeveer een halve kilo, heeft-ie een dikte van tweeënhalve centimeter en een doorsnede van twintig centimeter.

31 weken zwanger: moe

Je zit in het derde trimester. Aan je lichaam zul je merken dat alles wat moeizamer gaat. Met die bolle buik is het steeds lastiger om je soepel te bewegen. Ook ben je sneller buiten adem en kun je last hebben van brandend maagzuur. Als je 31 weken zwanger bent kun je ervaren dat de zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester terugkomen. Misschien ben je wel weer misselijk of voel je je extreem moe. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen bij vermoeidheid.

Pijnbestrijding bespreken bij 31 weken zwanger

Misschien heeft je verloskundige er al naar gevraagd of ben je er zelf al over begonnen: pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wil je helemaal natuurlijk bevallen, of wil je iets tegen de pijn als het je te veel wordt? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er? Een waterinjectie kan bijvoorbeeld zowel thuis als in het ziekenhuis.

Als je gebruik wilt maken van medische pijnbestrijding, zoals een ruggenprik of pethidine (het zogenoemde ‘pijnpompje’), moet je wel in het ziekenhuis bevallen.

Tips: Zo stimuleer je de aanmaak van endorfine, een natuurlijke pijnstiller

Stuitligging bij 31 weken zwanger

Vanaf ongeveer 32 weken, gaan de meeste baby’s met hun hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Dit heet de hoofdligging. Op die manier kan je lichaam de baby er het makkelijkst uitpersen.

Bij een stuitligging ligt je baby niet met zijn hoofd naar beneden, maar liggen zijn benen of billen onder. Dit kan de kans op complicaties tijdens en na de bevalling vergroten. Ligt je baby in een stuit? Geen paniek: tot de 36ste week draaien veel kinderen nog vanzelf. Rond de 30 weken ligt zo’n 25 procent van de baby’s in een stuitligging. Vier weken later ligt gemiddeld nog maar drie tot vier procent in stuitligging. Gebeurt dat niet, dan moet je een keuze maken.

Je kunt ervoor kiezen de baby te laten draaien in je buik. Als het draaien niet gelukt is of als de baby terugdraait, onderzoekt de gynaecoloog of een natuurlijke stuitbevalling veilig is. Als dat niet zo is, wordt er vaak om medische redenen voor een keizersnede gekozen.

Video van draaien stuitligging:

Video: Zo gaat dat in de praktijk in z'n werk.

Waar wil je bevallen?

In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen, tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden. Maar ook al wil je graag thuis bevallen, het kan zo lopen dat je toch in het ziekenhuis bevalt. Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst op de kraamafdeling. Zo krijg je een indruk van wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en hoe een verloskamer eruitziet.

Ook interessant in week 31 zwanger:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, RIVM, De Verloskundige

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier