Vorige week: 29 weken zwanger
Volgende week: 31 weken zwanger
Week 30 begint bij zwangerschapsdag 210 en loopt tot dag 217. Het is je 31ste zwangerschapsweek.
Je baby is nu zo groot als een...
Je baby bij 30 weken zwanger
Je baby ziet er als je 30 weken zwanger bent helemaal af uit. Hij heeft een mooie roze huid en een stevig lijf. Toch moet hij nog een tijdje de couveuse in als hij nu geboren zou worden. Zijn interne temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is hij niet in staat om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft hij met 30 weken zwanger nog niet voldoende weerstand opgebouwd, waardoor hij nog erg gevoelig is voor infecties.
De donshaartjes op je baby's lichaam beginnen nu los te laten. Ze komen in het vruchtwater terecht en daarmee dus ook in de darmen van je baby. Dat is niet erg, maar juist een goede training voor de darmen. Bij te vroeg geboren baby's zie je nog vaak een laagje donshaar zitten.
Als je 30 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 40 centimeter lang en is het gewicht van je baby 1315 gram. Omdat je baby steeds sterker en groter wordt, kun je zijn porren en trapjes goed voelen. Sterker nog, ze zijn soms behoorlijk krachtig. Als je een bobbel ziet uitsteken bij je buik, is dat waarschijnlijk een voetje of schouder. Voel je je baby plotseling beduidend minder? Bel dan de verloskundige.
Lees ook: Het indalen van je baby: hoe werkt dat precies?
Animatie 30 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit
Jij bij 30 weken zwanger
Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed: zo'n zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is dunner, waardoor het makkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed wordt door je hart rondgepompt. Dat moet dus harder werken.
Verder zijn je vaatwanden slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je last krijgen van aambeien en/of spataderen. Probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of staan.
Om je lijf even te ontspannen ga je op de grond op je rug liggen en laat je je onderbenen op een stoel rusten, waarbij je knieën een hoek van 90 graden vormen. Neem ook voldoende rust als je regelmatig last hebt van pijnlijke harde buiken.
Lees ook: Zijn spataderen gevaarlijk tijdens de bevalling?
Zwangerschapskwaaltjes
Sommige zwangere vrouwen krijgen erg dikke handen en voeten doordat hun lichaam vocht vasthoudt. De hoeveelheid vocht in je bloed is met zo'n veertig procent toegenomen. Door vocht in je polsen kan er een zenuw beklemd raken en dat veroorzaakt een doods gevoel in je handen en armen, en tintelende vingers. Dit heet het carpaal-tunnelsyndroom.
Ook gevoelige borsten en een futloos gevoel kunnen in deze weken (weer) de kop opsteken. Dit laatste kan een gevolg zijn van ijzertekort. In het laatste trimester kun je ook heel moe zijn. Niet alleen lichamelijk doordat je minder goed slaapt omdat je misschien 's nachts vaak wakker wordt, maar misschien pieker je ook veel of ben je steeds bezig met lijstjes maken in je hoofd. Jullie moeten veel regelen voor de komst van je baby en je bent waarschijnlijk ook nog volop aan het werk.
Vaak is de periode voor je zwangerschapsverlof op werk hectisch. Je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Probeer daarom op tijd te beginnen met de voorbereiding op je verlof. Het geeft rust om een schema te maken met wat je moet afronden, wie je werk overneemt en hoe je de overdracht invult. Zet alles op papier voor de collega's die je werk overnemen, zodat je tijdens je verlof niet wordt gebeld met allerlei vragen.
Nesteldrang
In het derde trimester van de zwangerschap kun je zomaar overvallen worden door een enorme opruimwoede, koopdrang of schoonmaakbehoefte. Dit staat ook wel bekend als nesteldrang. Opeens lijkt het van levensbelang dat alles in jullie huis gereed is voor de komst van de baby.
Dit gedrag lijkt te maken te hebben met een oerinstinct om een goede omgeving voor je baby creëren. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het door bepaalde hormonen komt, maar welke hormonen het zijn weten ze nog niet. Heb je last van nesteldrang? Dan zijn deze tips goed te kennen.
Je buik bij 30 weken zwanger
Als je 30 weken zwanger bent, is je buik al goed te zien. Je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif en daardoor kun je het soms benauwd krijgen.
In week 30 van je zwangerschap kan je baby al zijn definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij later nog draait. De meeste baby's dalen vanaf week 32 in. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij niet meer van positie.
Is je baby ingedaald, dan is het goed om te weten of hij in de normale positie of een stuitligging ligt. Het indalen kun je soms voelen. Sommige vrouwen voelen steken in hun buik als ze 30 weken zwanger zijn. Die steken kunnen doorlopen tot in je vagina, anderen hebben kort last van weeën.
Je kunt als je 30 weken zwanger bent ook een drukkend gevoel van onder ervaren. Ook dit is vaak een teken dat je baby is ingedaald. Hierdoor heb je overigens wel wat meer 'lucht' omdat je baby nu dieper in je bekken zit.
Checklist bij 30 weken zwanger
30 weken zwanger: intakegesprek kraamzorg
Tussen de 28 en 34 weken vindt meestal het intakegesprek bij jullie thuis met de kraamzorg plaats. Tijdens dit gesprek wordt een eerste indicatie voor het aantal uur kraamzorg gegeven. Ook de volgende zaken komen aan bod: wat verwachten jullie van de kraamzorg, waar wil je bevallen en wil je borst– of kunstvoeding geven? Ook bekijken ze meestal even jullie huis. Staat het kraambed al op goede hoogte en hoe ziet de babykamer eruit? Lees hier alles wat je moet weten over kraamzorg.Schrijf je baby alvast in bij je zorgverzekeringJe bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel tijdens je zwangerschap al met je verzekeringsmaatschappij of kijk op de website hoe en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven, dan kan dat na de bevalling meteen geregeld worden. Vergeet je baby straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering. Zorgverzekering en zwangerschap: dit moet je weten.
Kijk naar geboortekaartjesJe uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Hoog tijd om eens te kijken naar het geboortekaartje. Die kun je online heel makkelijk zelf ontwerpen, maar je kunt het natuurlijk ook door iemand laten ontwerpen of bij een drukker uitzoeken. Denk alvast na over de tekst: wil je naast de naam en geboortedatum van de baby bijvoorbeeld een gedichtje? Maak ook alvast een adressenbestand aan. Zo weet je hoeveel kaartjes je ongeveer nodig hebt en welke adressen nog ontbreken.
Babykamer klaar? Deze accessoires maken het helemaal af:
Hier vind je een handige checklist met álles wat je moet regelen tijdens je zwangerschap.
Volgende week: 31 weken zwanger
Vorige week: 29 weken zwanger
Deze informatie is gericht op de gemiddelde ontwikkeling van een zwangerschap. Iedere zwangerschap is uniek, en elke vrouw ervaart haar zwangerschap op haar eigen manier en tempo. Als jouw zwangerschap anders verloopt, volg dan altijd de adviezen van je verloskundige of arts.
Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, Independer