Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Blaasontsteking tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Dat is niet alleen heel vervelend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Hoe herken je de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Wat is een blaasontsteking?

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Plus: hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer de baarmoeder (lees: baby) op je blaas drukt. Hierdoor voel je vaker de aandrang om te plassen. De hoeveelheden die je per keer plast zullen vrij klein zijn. Omdat de blaas door de baarmoeder wordt weggedrukt, blijft er elke keer nadat je hebt geplast wat urine achter in de blaas. Deze achtergebleven urine is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De kans op een blaasontsteking is daarom extra groot tijdens je zwangerschap.

Advertentie

Tip: met oefeningen kun je je urineverlies onder controle houden

Dit zijn de symptomen

Als je zwanger bent, is een blaasontsteking minder makkelijk te herkennen dan anders. De kenmerkende pijn bij het plassen voelen de meeste zwangere vrouwen namelijk niet. Je herkent de blaasontsteking als je zwanger bent aan:

 • continue moeten plassen, maar niet veel urine verliezen
 • zeurende pijn in je onderbuik
 • verandering in kleur of geur van de urine
 • pijn in je rug, net onder je ribben
 • eventueel pijn bij het plassen (dit symptoom vervalt bij zwangeren soms)

Zwanger en blaasontsteking: is dat gevaarlijk?

Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het kan wel een gevaar vormen als je je niet op tijd laat behandelen. Zodra je blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking krijg je hoge koorts, pijn rond de nieren en kun je gaan overgeven. Dit is gevaarlijk voor jou en je kind. Ook kan een blaasontsteking in je laatste trimester vervroegd weeën opwekken.

Lees ook: Zo voel je het verschil tussen een voorwee en een echte wee

Hoe vaak komt een blaasontsteking voor?

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft tijdens haar leven hier minimaal één keer last van.

Tips om blaasontsteking te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus hou onderstaande adviezen in je achterhoofd om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

 1. Zorg ervoor dat je goed ‘uit’ plast.
 2. Plas voor het slapengaan.
 3. Plas na elk seksueel contact, zo krijgen bacteriën minder kans.
 4. Drink voldoende (minimaal twee liter vocht per dag). Kijk wel uit met zoete drankjes. Deze maken je urine zoeter en bacteriën houden van suiker.
 5. Drink cranberry- of citroensap en slik dagelijks vitamine C. Dit maakt urine zuurder en beschermt je zodoende tegen blaasontstekingen. Check deze andere redenen waarom extra vitamine C belangrijk is als je zwanger bent.
 6. Draag geen synthetisch ondergoed en panty’s. Deze zorgen voor extra broeierigheid en daardoor voor extra bacteriegroei.
 7. Minimaliseer het gebruik van geparfumeerde producten: zeep, poeders, zalven et cetera.
 8. Zorg dat je altijd met toiletpapier van voor naar achter veegt. Bacteriën rond de anus komen dan niet in je plasbuis.

Naar de huisarts

Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking? Laat dan je urine controleren door je huisarts. Die kan eventueel antibiotica voorschrijven die niet schadelijk is voor de baby: Nitrofurantoïne, de eerste keuze antibioticum voor zwangere vrouwen. Je slikt dan een zevendaagse kuur, tweemaal per dag 100 mg.Wat (hopelijk) ook kan helpen is veel drinken (zeker anderhalve liter per dag, liefst meer), vitamine C drinken of slikken en regelmatig plassen (ook al doet het pijn).

Meer lezen: Waarom ibuprofen en aspirine gevaarlijk is voor zwangere vrouwen 

Behandeling van blaasontsteking

Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking? Dan is het slim om je urine te laten controleren door je huisarts. Die kan eventueel antibiotica voorschrijven, maar hij kan je ook onderstaande adviezen meegeven:

 • Veel drinken. Door veel te drinken, moet je vaker plassen en spoelen eventuele bacteriën in de urinebuis eerder weg. Drink minstens 2 liter vocht per dag, dat is 8 glazen water.
 • Gebruik cranberry capsules. Het extract van cranberry helpt de weerstand van de blaas te verbeteren en verkleint de kans op blaasontsteking.
 • Hou je urine zuur. Bacteriën kunnen een klimaat met een lage pH niet goed verdragen. Dagelijks producten met veel vitamine C gebruiken, helpt de urine zuurder te maken.
 • Plas na het vrijen. Tijdens het vrijen komen er gemakkelijk bacteriën bij de ingang van de plasbuis terecht. Door tijdig te plassen verlaten zij snel weer het lichaam. Lees ook: Is seks tijdens de zwangerschap altijd veilig? 

Vaker plassen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap moet je vaak plassen, dat is niets geks (bekijk in onderstaande video waarom dat je vaker moet plassen als je zwanger bent). Juist daarom is een blaasontsteking herkennen lastig als je zwanger bent.

Vaak moeten plassen is zelfs een van de bekendste (en eerste) symptomen. Het komt onder andere door het zwangerschapshormoon hCG, dat je nieren harder laat werken. In het begin is de oorzaak dat je baarmoeder tegen je blaas drukt. En aan het eind van de zwangerschap (waarschijnlijk) het hoofdje van je baby. Dat betekent dat je, naarmate de zwangerschap vordert, nóg vaker moet plassen.

Niet zwanger, maar wel een blaasontsteking

Ook als je niet zwanger bent kun je een blaasontsteking oplopen.  We gooien het dan vaak op een kou, te weinig water drinken of een vrijpartij. Maar er kunnen meer redenen zijn.

 1. Suiker-irritatie
  Suiker is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking? Dan is het goed om het aantal suikers in je voeding zo veel mogelijk te beperken. Het is niet gezegd dat dit voor iedereen de oplossing is, maar het is het proberen waard. Tip: dit zijn superfoods voor zwangere vrouwen. 
 2. Vitamine B12-tekort
  (Chronische) bloedarmoede kan in verband worden gebracht met een terugkerende blaasontsteking. B12-tekort verandert de conditie van je slijmvliezen, waardoor je extra gevoelig bent voor bacteriële infecties. Ook in je blaas dus. Maar let op: bij een standaard bloedtest wordt deze vitamine vaak niet meegenomen, vraag hier dus specifiek naar bij je huisarts. Meer weten? Deze multivitamine worden aangeraden als je zwanger bent. 
 3. Verkeerde houding op het toilet
  Naar het toilet gaan, zorgt natuurlijk niet meteen voor een blaasontsteking. Toch kan de manier waarop je op het toilet zit een boosdoener zijn. De meeste vrouwen zitten vaak ‘krom’ op het toilet, waardoor de bekken naar achteren kantelen en hierdoor ook de blaas naar achter kantelt. Als je dit doet blijft er urine achter, wat een ontsteking kan veroorzaken. De ideale plashouding? Rechtop en met beide voeten stevig op de grond. Wil je het helemaal goed doen, zet je benen dan op een krukje, zodat je knieën omhoog komen. Pers alleen (lichtjes) wanneer je denkt te zijn uitgeplast.
 4. Het zetten van een spiraaltje
  Hoewel het een stuk minder prettig is, zijn de handelingen die tijdens het zetten van een spiraal worden gedaan, vergelijkbaar met seks. Door alles wat gaande is daar beneden, heeft de E. coli-bacterie de vrije loop. Als je gevoelig bent voor een blaasontsteking is het verstandig om even de tijd te nemen om uit te plassen na het plaatsen van een spiraal. Lees hier hoe snel je weer vruchtbaar bent na het verwijderen van een spiraaltje.

Meer lezen: Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Bronnen: De Verloskundige, Apotheek, Thuisarts