
Blaasontsteking tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Dat is niet alleen heel vervelend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Hoe herken je de symptomen en wat kun je ertegen doen?
Wat is een blaasontsteking?
Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De kans op een blaasontsteking kan aan het begin van de zwangerschap al verhoogd zijn. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Plus: hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer de baarmoeder (lees: baby) op je blaas drukt. Hierdoor voel je vaker de aandrang om te plassen.
De hoeveelheden die je per keer plast zijn vrij klein. Omdat de blaas door de baarmoeder wordt weggedrukt, blijft er elke keer nadat je hebt geplast wat urine achter in de blaas. Deze achtergebleven urine is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De kans op een blaasontsteking is daarom extra groot tijdens je zwangerschap.
Tip: Met deze oefeningen kun je je urineverlies onder controle houden
Symptomen blaasontsteking tijdens zwangerschap
Als je zwanger bent, is een blaasontsteking minder makkelijk te herkennen dan anders. De kenmerkende pijn bij het plassen voelen de meeste zwangere vrouwen namelijk niet. Symptomen van een blaasontsteking als je zwanger bent zijn:
- continu moeten plassen, maar niet veel urine uitplassen
- zeurende pijn in je onderbuik
- verandering van de kleur of geur van de urine
- pijn in je rug, net onder je ribben
- eventueel pijn bij het plassen (dit symptoom gaat bij zwangere vrouwen soms niet op)
Tip! Hier shop je fijn zittende en comfortabele zwangerschapskleding.
Blaasontsteking en zwanger: gevaarlijk?
Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het kan wel een gevaar vormen als je je niet op tijd laat behandelen. Zodra je blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking, krijg je hoge koorts, pijn bij je nieren en kun je gaan overgeven. Dit is gevaarlijk voor jou en je kind. Ook kan een blaasontsteking aan het einde van de zwangerschap (in het laatste trimester) vervroegd weeën opwekken. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt als je zwanger bent, is het dus altijd slim om meteen naar de huisart te gaan.
Lees ook: Zo voel je het verschil tussen een voorwee en een echte wee
Hoe vaak komt een blaasontsteking voor?
Ongeveer de helft van de vrouwen heeft tijdens haar leven hier minimaal één keer last van.
Tips om blaasontsteking tijdens zwangerschap te voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus hou onderstaande adviezen in je achterhoofd om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.
- Zorg ervoor dat je goed uitplast.
- Plas altijd voor het slapengaan.
- Plas altijd na elk seksueel contact, zo krijgen bacteriën minder kans.
- Drink voldoende (minimaal twee liter vocht per dag). Kijk wel uit met zoete drankjes. Deze maken je urine zoeter en bacteriën houden van suiker.
- Drink cranberry- of citroensap en slik dagelijks vitamine C. Dit maakt urine zuurder en beschermt je zodoende tegen blaasontstekingen. Check deze andere redenen waarom extra vitamine C belangrijk is als je zwanger bent.
- Draag geen synthetisch ondergoed en panty’s. Deze stoffen ‘ademen’ niet goed en houden daardoor meer warmte en zweet vast, met kans op extra bacteriegroei.
- Gebruik geen geparfumeerde verzorgingsproducten zoals zeep, badschuim, doekjes, poeder of crème bij je vulva.
- Veeg met toiletpapier altijd van voor naar achter. Bacteriën kunnen zich dan niet van je anus naar je plasbuis verplaatsen.
Blaasontsteking en zwanger: naar de huisarts
Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking? Laat dan je urine controleren door je huisarts. Soms kan de huisarts niet meteen aan de urine zien of er een blaasontsteking is en moet de urine eerst op kweek gezet worden.
De huisarts kan eventueel een antibioticum voor blaasontsteking als je zwanger bent voorschrijven, dat niet schadelijk is voor de baby: Nitrofurantoïne, de eerste keuze antibioticumkuur voor zwangere vrouwen. Daarnaast kun je deze adviezen proberen:
- Veel drinken. Door veel te drinken, moet je vaker plassen en spoelen eventuele bacteriën in de urinebuis eerder weg. Drink minstens 2 liter vocht per dag, dat is 8 glazen water.
- Slik cranberry capsules of drink cranberrysap. Dit zou de kans op een blaasontsteking verkleinen. Overleg wel met je huisarts hoeveel cranberrysap in de zwangerschap je mag gebruiken.
- Hou je urine zuur. Bacteriën kunnen een klimaat met een lage pH niet goed verdragen. Dagelijks producten met veel vitamine C eten, helpt de urine zuurder te maken. Let alleen op dat je niet te veel zoet fruit neemt, omdat de suikers hierin de urine ook zoeter kunnen maken.
- Plas na het vrijen. Seks tijdens de zwangerschap kan prima, maar er komen tijdens het vrijen gemakkelijk bacteriën bij de ingang van de plasbuis terecht. Door na de seks gelijk te gaan plassen, spoelen de bacteriën weg voordat ze je blaas bereiken.
Meer lezen: Waarom ibuprofen en aspirine gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen
Vaker plassen tijdens je zwangerschap
Dat je tijdens de zwangerschap vaak moet plassen, is niet raar (de onderstaande video legt uit waarom dit zo is). Juist daarom is een blaasontsteking herkennen lastig als je zwanger bent.
Vaak moeten plassen is zelfs een van de bekendste (en eerste) tekenen van een zwangerschap. Het komt onder andere door het zwangerschapshormoon hCG, dat je nieren harder laat werken. Ook drukt je groeiende baarmoeder in het begin tegen je blaas, en aan het eind van de zwangerschap voel je (waarschijnlijk) het hoofdje van je baby op je blaas duwen. Dat betekent dat je, naarmate de zwangerschap vordert, nóg vaker moet plassen.
Niet zwanger, maar wel een blaasontsteking
Ook als je niet zwanger bent kun je een blaasontsteking oplopen. We gooien het dan vaak op een kou, te weinig water drinken of een vrijpartij. Maar er kunnen meer redenen zijn.
- Suiker-irritatie
Suiker is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking? Dan is het goed om het aantal suikers in je voeding zo veel mogelijk te beperken. Het is niet gezegd dat dit voor iedereen de oplossing is, maar het is het proberen waard. Tip: Dit zijn superfoods voor zwangere vrouwen. - Vitamine B12-tekort
(Chronische) bloedarmoede kan in verband worden gebracht met een terugkerende blaasontsteking. B12-tekort verandert de conditie van je slijmvliezen, waardoor je extra gevoelig bent voor bacteriële infecties. Ook in je blaas dus. Bij een standaard bloedtest wordt deze vitamine vaak niet meegenomen, vraag hier dus specifiek naar bij je huisarts. Meer weten? Deze multivitamine worden aangeraden als je zwanger bent. - Verkeerde houding op het toilet
De meeste vrouwen zitten vaak met een wat kromme (bolle) rug op het toilet, waardoor het bekken en de blaas naar achteren kantelen. Er blijft daardoor makkelijker urine achter, wat een ontsteking kan veroorzaken. De ideale plashouding? Rechtop en met beide voeten plat op de grond. Wil je het helemaal goed doen, zet je benen dan op een krukje, zodat je knieën omhoog komen. Pers alleen (lichtjes) om helemaal uit te plassen en kantel je bekken een keer naar achteren en naar voren om te kijken of er nog urine komt. - Het plaatsen van een spiraaltje
Wil je na je zwangerschap een spiraaltje laten plaatsen? Als je gevoelig bent voor een blaasontsteking, kun je na het plaatsen het beste meteen gaan plassen. Hoewel er hygiënisch wordt gewerkt, bestaat er een kans dat er tijdens de behandeling bacteriën bij de plasbuis terechtkomen. Lees hier welke anticonceptiemiddelen geschikt zijn na een zwangerschap.
Meer lezen: Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: De Verloskundige, Apotheek, Thuisarts