Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
geboorte-aangifte

Eerste babypoep voorspelt alcoholschade

Poep. Het is een onderwerp dat de meeste jonge ouders bovenmatig interesseert. Zeker in de kraamtijd kun je eraan aflezen hoe het met je baby gaat. Nu blijkt dat je aan het meconium, de eerste babypoep, ook kunt zien of een baby tijdens de zwangerschap alcoholschade heeft opgelopen.

Advertentie

In West-Europa en de VS heeft 2 tot 5% van de kinderen schade opgelopen doordat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken.

Lager IQ

Onderzoekers van de Case Western Reserve University analyseerden het meconium van 216 baby’s en lieten de kinderen vervolgens op de leeftijd van 9, 11 en 15 jaar een IQ-test maken. Het bleek dat kinderen met een hoog gehalte van een bepaald vetzuur (FAEE) in hun meconium later vaak een lager IQ hadden dan de kinderen bij wie de onderzoekers geen verhoogd gehalte van dit vetzuur aantroffen.

Alcohol tijdens de zwangerschap

Het is bekend dat baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap heeft gedronken verhoogde FAEE-gehaltes in hun lijf hebben. Deze kinderen lopen vaak achter in hun ontwikkeling. Doordat die verhoogde gehaltes nu al in het meconium kunnen worden opgespoord, kunnen kinderen die alcoholschade hebben opgelopen veel eerder hulp krijgen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Case Western Reserve University – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees meer:

Heeft alcohol invloed op de vruchtbaarheid?

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu