Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
5 vragen over poep bij baby's

Babypoep: wat is normaal?

De ene keer is de luier gevuld met knalgele ontlasting, dan weer donkergroen en dan verandert alles weer als je baby tandjes krijgt. Wat is eigenlijk normaal als het gaat om babypoep?

Advertentie

Meconium

Vlak na de geboorte poept je baby meconium, een groenzwart, kleverig goedje dat hij in zijn darmen heeft verzameld door vruchtwater te drinken. Na een dag of twee wordt het zachter en geel (bij borstvoeding) of bruingeel (bij kunstvoeding). De eerste weken krijg je heel wat poepluiers te verstouwen. Zeker als je borstvoeding geeft, is het vaak na elke voeding raak. Baby’s die kunstvoeding krijgen, poepen één tot drie keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding lastiger te verteren is. Na zes weken gaan ook de meeste borstvoedingsbaby’s minder vaak poepen. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers! Heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

Overgangsfase vaste hapjes

Van de eerste vaste hapjes zul je nog niet veel terugzien in zijn luiers. Je baby is vooral aan het proeven en krijgt nog niet veel binnen. Als hij meer gaat eten, verandert zijn ontlasting langzaam in normale poep. Hou de poepluiers in deze overgangsfase in de gaten, want de darmen van je baby moeten wennen aan het nieuwe voedsel en dat kan voor verstopping zorgen. De eerste maanden kunnen de darmen de vaste hapjes ook nog niet goed verteren. Het is dus niet gek als er stukjes in zijn ontlasting zitten.

Tip: De luiers zijn vaak niet aan te slepen. Hier vind je goede luieraanbiedingen.

Goede kleur

De kleur van normale, gezonde poep varieert van geel en groenig tot bruin. De ontlasting van baby’s die kunstvoeding krijgen, is vaak steviger dan borstvoedingspoep. Als je kind twee jaar is, is de opbouw van de darmflora klaar. Zijn poep ziet er dan uit als een worstje met wat onverteerde stukjes. Twijfel je of de ontlasting van je kind normaal is? Google eens op Bristol Stool Chart, dit is een overzicht van soorten poep.

Advertentie

Doorkomende tandjes

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat doorkomende tandjes voor andere poep zorgen. Toch zien veel ouders de luierinhoud veranderen. De poep van je kind is dunner en ruikt zuur. Vaak heeft hij ook luieruitslag als er een tandje op komst is. Als het tandje eenmaal door is, wordt zijn ontlasting weer normaal. Is dat niet zo, dan kan het zijn dat je kind ziek is.

Pas op voor uitdroging

Heeft je kind diarree? Tot twee jaar betekent dat opletten, want een kind kan al binnen 24 uur uitdrogen. Het is dus belangrijk dat hij genoeg drinkt. Als je kind ook overgeeft, geef hem dan veel kleine slokjes, zodat alles er niet meteen weer uit komt. Er zijn 4 symptomen die op uitdroging kunnen wijzen:

  • zijn luiers zijn minder nat
  • de urine is donkerder dan anders
  • je kind heeft geen tranen meer bij het huilen
  • doordat zijn huid ook uitdroogt, kan die bij de fontanel naar binnen trekken. Je voelt dan een duidelijk kuiltje op de bovenkant van zijn hoofd.

Denk je dat je kind uitdroogt? Ga dan meteen met hem naar de dokter. Lees ook: hoeveel moet je baby per dag drinken?

Peuterdiarree

Veel kinderen tussen de één en vier jaar hebben last van diarree. Als je kind dit heeft, voelt hij zich vaak niet ziek en eet en groeit hij goed. De diarree komt dan ook niet door een virus of bacterie, maar door verkeerde eetgewoontes. Een grote boosdoener kan vruchtensap zijn. Zo zit er in appelsap veel fructose, dat kunnen de darmen van je kind niet goed opnemen. Af en toe een glas is geen probleem, maar kies liever voor water, thee of aanmaaklimonade.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting