Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over het RS-virus

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is een besmettelijk virus, dat lijkt op ‘gewone’ griep. Elk jaar worden er heel wat baby’s en kinderen mee besmet. Meestal gaat het vanzelf over, maar voor baby’s kan dit virus ernstige gevolgen hebben. Het RS-virus is zelfs de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames van baby’s.

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. De klachten bij dit virus lijken op griepverschijnselen. Het veroorzaakt een infectie in de keel en neus en de kleinste luchtwegvertakkingen. Als een kind besmet is met het RS-virus, blijft het meestal bij een verkoudheid en hoesten, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen die naar de longblaasjes lopen: de bronchiolen). Dit wordt bronchiolitis genoemd, een besmettelijke luchtweginfectie. Dit is overigens niet hetzelfde als bronchitis, dan zijn vooral de grotere luchtwegen (bronchiën) ontstoken.

Het virus komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot en met maart. Het wordt overgebracht via hoesten, niezen, praten en aanraking. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot acht dagen. Het virus komt het meest voor bij baby’s en peuters. Oudere kinderen en volwassenen kunnen het virus ook krijgen, maar worden er minder vaak echt ziek van.

RS-virus bij baby’s en kinderen

Bijna elk kind loopt voor zijn eerste verjaardag wel een keer het RS-virus op. Dat verloopt meestal zonder ernstige gevolgen. Maar zeker bij baby’s jonger dan drie maanden is er een risico op complicaties, zoals een longontsteking of uitdroging. Dit komt bijvoorbeeld omdat hun longen nog niet zijn volgroeid of hun weerstand minder goed is. Maar ook oudere baby’s en peuters kunnen flink ziek worden van het virus.

In Nederland worden tien op de duizend baby’s met het RS-virus in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt tien procent op de intensive care terecht: voor één op de duizend baby’s heeft het dus echt ernstige gevolgen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je kind ouder is dan drie maanden, normaal gesproken kerngezond is en niet al te veel last heeft van de ziekteverschijnselen, is het meestal voldoende om hem rustig te laten uitzieken. Is je baby jonger dan drie maanden, heeft hij gezondheidsproblemen of is hij te vroeg geboren? Neem dan altijd contact op met de huisarts. In dat geval wordt hij uit voorzorg mogelijk in het ziekenhuis opgenomen.

Is je kind ouder dan drie maanden, maar behoort hij tot een risicogroep, drinkt en/of eet hij slecht, plast hij weinig of is hij lusteloos: bel ook dan altijd de huisarts. Uiteraard moet je ook als je kind ouder is of niet tot een risicogroep behoort en je je zorgen maakt, onmiddellijk de huisarts bellen. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Voorkomen?

Helaas kun je een infectie met het RS-virus niet voorkomen. Maar je kunt wel iets doen om de kans te verkleinen:

 • Goede voeding is erg belangrijk, zo bouwt je kind weerstand op.
 • Kleed je baby niet te warm of te koud aan. Als je kind het te koud heeft, worden de slijmvliezen gevoeliger voor infecties. Maar ook als je kind het te warm heeft, hebben virussen meer kans.
 • Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje en gooi dit weg na gebruik.
 • Geen papieren zakdoek bij de hand? Hou dan je hand voor de neus en mond. Ook kun je in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.
 • Was regelmatig je handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
 • Leer kinderen netjes te hoesten en niezen.
 • Ventileer goed in huis. Zet dus ook in de winter regelmatig het raam open.
 • Blijf uit de buurt van mensen die besmet zijn met een virus- of bacterie-infectie.
 • Is je kind verkouden, probeer dan de buis van Eustachius open te houden door zijn neus drie keer per dag te druppelen of te verstuiven met een fysiologische zoutoplossing. Zo verklein je de kans op een oorontsteking.
 • Maak speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon.

Tips voor een snel herstel

Is je kind wat ouder en heeft hij niet veel last van de ziekte, dan kun je het volgende doen:

 • Voelt je kind zich ziek of heeft hij koorts, dan kun je hem een paracetamol-zetpil geven om de pijn en koorts te verlichten.
 • Een van de beste remedies tegen ziekte: rust.
 • Zorg dat je kind voldoende drinkt. Meer weten: zoveel moet je baby of kind drinken per dag.
 • Probeer de luchtwegen open te houden. Dit kun je doen door neusspray te gebruiken, bijvoorbeeld fysiologische zoutoplossing of een speciale kinderneusspray.
 • Maar: vertrouw je het niet of duurt de ziekte te lang, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bron: RIVM, Thuisarts