Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Witte ontlasting bij je baby, wat betekent dat?

Als je de luier van je baby opendoet, verwacht je mosterdgele of bruine poep en geen witte ontlasting. Wat is witte ontlasting en wat doe je als je baby hier last van heeft?

Advertentie

Wat is witte ontlasting?

De poep van je baby is er in allerlei kleuren. De kleur van normale, gezonde poep varieert van geel en oranje tot groenig en bruin. Baby’s die kunstvoeding krijgen, hebben vaak ontlasting die steviger is dan de poep van baby’s die borstvoeding krijgen. Hoewel de ontlasting allerlei kleuren kan hebben, hoort poep niet wit van kleur te zijn. Als de poep van je baby wit is, kan dit een teken van een infectie in de darmen zijn. Of er kan een probleem zijn met de galwegen. Die bestaan uit de galblaas, lever en alvleesklier. Maak dan ook meteen een afspraak bij je huisarts als je baby er last van heeft.

Oorzaken van witte ontlasting

De kleur van poep is meestal bruin. Dit komt door de galkleurstoffen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering in de darm, vooral voor de vertering van vetten. Gal wordt aangemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Bij onvoldoende galproductie of een belemmering van de galwegen ziet de ontlasting er wit uit. Maar er zijn meer oorzaken voor witte ontlasting, zoals:

1. Het voedsel wordt niet goed door de darmen opgenomen.
Dit kan komen door een parasiet die de darmen beschadigt of omdat de darmen moeite hebben om melk of andere producten goed te verwerken.

2. Hepatitis
Dit is een besmettelijke ziekte die ontstaat door een virusinfectie. Door dit virus kan de lever van je kind ontsteken. Het virus kan op den duur de lever beschadigen en in het ergste geval zelfs leverkanker veroorzaken. Lees hier meer over hepatitis B en hoe je het kunt voorkomen.

3. Cysten
Cysten zijn kleine blaasjes met vocht. Ze kunnen in heel het lichaam voorkomen waaronder de galblaas. Cysten in de galwegen kunnen ervoor zorgen dat het gal bij je baby wordt geblokkeerd. De blaasjes verdwijnen vaak vanzelf weer, maar soms is een operatie nodig om ze te verwijderen.

Wat moet je doen bij witte ontlasting?

Witte ontlasting kan op een of meerdere infecties of ziektes wijzen. Vaak gaat het ook gepaard met andere klachten. Het is verstandig om meteen contact op te nemen met de huisarts als je baby last heeft van witte ontlasting. Let ook goed op of je kind last heeft van:

Koorts
• Misselijkheid en overgeven
• Vermoeidheid
• Weinig plasluiers
• Donkere urine
Gele huid

Neem het bewijs mee

Het is handig om een foto te maken van de witte ontlasting. Of neem een volle luier mee naar de huisarts, voor het geval de ontlasting in een laboratorium onderzocht moet worden.

tip

Behandeling van witte ontlasting

Hoe je witte ontlasting behandelt, hangt af van de oorzaak. Ga nooit zelf medicijnen uitproberen bij je baby. Als de witte poep wordt veroorzaakt door ziektekiemen, dan kan de huisarts een antibioticum voorschrijven.

Pas op voor uitdroging

Heeft je kind last van bleke of witte diarree? Dan moet je goed opletten, zeker als je kind jonger is dan twee jaar. Een kind kan al binnen 24 uur uitdrogen. Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt. Als hij ook moet spugen, geef hem dan regelmatig kleine slokjes water, dan komt niet alles er meteen weer uit. Deze symptomen kunnen op uitdroging wijzen:

• minder volle plasluiers
• de urine is donkerder van kleur dan normaal
• als je kind huilt, huilt hij zonder tranen
• doordat de huid uitdroogt, kan de huid bij de fontanel naar binnen trekken. Je voelt dan een kuiltje op de bovenkant van zijn hoofd. 

Als de diarree erger wordt en je vermoedt dat je kind niet genoeg water binnenkrijgt, neem dan contact op met de huisarts. Diarree bij baby’s: dit kun je doen.

Bron: Gezondheidsnet.nl