
De nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog
Zes weken na je bevalling ga je nog een keer naar de verloskundige of gynaecoloog voor de nacontrole. Wat kun je tijdens de nacontrole verwachten? En ben je verplicht om daar naartoe te gaan?
Tijdens je zwangerschap breng je heel wat bezoekjes aan de verloskundige. Ze is ook aanwezig bij je bevalling, tenzij je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. In de eerste weken na je bevalling begeleidt je verloskundige je samen met de kraamverzorgster. En na de kraamtijd zie je de verloskundige nog één keer: tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling.
Lees meer: Dit doet een verloskundige allemaal precies
Waarom een nacontrole bij de verloskundige?
Negen maanden lang heb je je baby gedragen en toen kwam de geboorte. Zo’n zwangerschap verandert veel in je leven en ook de bevalling maakt veel indruk. Zowel lichamelijk als mentaal kan dit een behoorlijke impact hebben. De ene vrouw herstelt hier sneller van dan de ander. Daarom is er zes weken na je bevalling een nacontrole. Dit wordt gedaan door degene die jouw bevalling heeft begeleid; de verloskundige van je verloskundigenpraktijk of de gynaecoloog in het ziekenhuis. De nacontrole is een vast onderdeel van de begeleiding rondom je zwangerschap en bevalling.
Nacontrole bij de verloskundige
Tijdens de nacontrole bij de verloskundige bespreek je hoe je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn verlopen en hoe jij dit hebt ervaren. De nacontrole is voor jou bedoeld, maar je mag gerust je baby meenemen. Dat vind de verloskundige juist heel leuk.
De verloskundige wil graag weten hoe het met je gaat. Kun je je draai vinden nu je leven helemaal in het teken staat van je baby? Hoe gaat het met de voedingen? Zijn er problemen? Je kunt met al je vragen bij de verloskundige terecht. Ook controleert de verloskundige of je lichamelijk goed herstelt. Daarbij komen deze punten aan bod:
- Verlies je nog (veel) bloed?
- Heb je last van urineverlies?
- Heeft je baarmoeder het oorspronkelijke formaat weer terug?
- Je bloeddruk wordt gemeten.
- Je ijzergehalte wordt gecontroleerd.
- Als het nodig is, kan de verloskundige je hechtingen en littekens nakijken.
Verder bespreekt de verloskundige de verschillende mogelijkheden voor anticonceptie met je. Ook als je zes weken na de bevalling nog geen behoefte hebt aan seks, is het goed om je alvast te verdiepen in anticonceptie. Vier weken na de bevalling kun je immers alweer vruchtbaar zijn. De begeleiding door je verloskundige wordt na de nacontrole afgesloten.
De zorg voor je baby wordt overgedragen aan de jeugdgezondheidszorg, wat betekent dat je hierna met vragen over je baby terecht kunt bij je huisarts of het consultatiebureau. Met vragen over je eigen gezondheid kun je terecht bij je huisarts.
Tip: Zo train je je bekkenbodemspieren na de bevalling
Nacontrole in het ziekenhuis
Ben je in het ziekenhuis bevallen en heeft je eigen verloskundige jouw bevalling begeleid? Dan is de nacontrole gewoon bij je verloskundige in de verloskundigenpraktijk. Als een gynaecoloog jouw bevalling heeft begeleid, ga je naar het ziekenhuis voor de nacontrole. Meestal wordt er bij het ontslag uit het ziekenhuis al een afspraak gemaakt voor de nacontrole. De nacontrole is hetzelfde als bij de verloskundige. Als je baby is geboren met een keizersnede, controleert de gynaecoloog ook of de wond goed is genezen.
Twee nacontroles
Sommige vrouwen gaan twee keer op nacontrole. Als je in het ziekenhuis bent bevallen met een gynaecoloog, ga je daar na zes weken op nacontrole. Daarnaast mag je, als je dat fijn vindt, ook op nacontrole komen bij de verloskundige die tijdens de zwangerschap de controles deed. Zij heeft je tenslotte maandenlang begeleid.
Lees meer: Weer veilig sporten na de bevalling
Is de nacontrole verplicht?
De nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog is niet verplicht. Misschien heb jij daar helemaal geen behoefte aan. Toch kiezen veel moeders ervoor om wel langs te gaan. Het is een afsluiting van een bijzondere periode en het kan goed helpen om je ervaringen op een rij te zetten.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: KNOV, Verloskundigenpraktijk Santé