Kraamtranen en babyblues

Kraamtranen en babyblues

Zit je niet meteen op een roze wolk nadat je baby is geboren? Ben je huilerig, moe en negatief? Dat is niet direct iets om je zorgen over te maken. Veertig tot tachtig procent van de vrouwen voelt zich neerslachtig na de bevalling. Het heeft ook een naam: babyblues of de zogenaamde kraamtranen.

Natuurlijk ben je blij, maar het is ook wel even wennen om een kind te hebben. Het is echt niet gek als je je niet gelijk continu happy voelt. Een zwangerschap en bevalling vergen veel van je lichaam, maar ook in je geest gebeurt een hoop. Het kost tijd om psychisch weer in balans te komen. Onderschat dat niet.

Babyblues

Veertig tot tachtig procent van de vrouwen heeft in de dagen na de bevalling last van een verdrietig gevoel, irritatie, concentratieverlies of slapeloosheid. Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo’n drie dagen. Schrik niet: ook twee weken na de bevalling (of drie) kun je zomaar neerslachtig zijn. Dat is heel gewoon.

Symptomen

 • Huilbuien (de kraamtranen)
 • Nervositeit
 • Slapeloosheid
 • Negatieve gedachten
 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaarheid
 • Overgevoeligheid
 • Het gevoel de verantwoordelijkheid voor een baby niet aan te kunnen

Kraamtranen

Die beginnen in de meeste gevallen drie tot vijf dagen na de bevalling te stromen. Je kunt een week tot tien dagen last hebben van huilbuien en stemmingswisselingen, dat verschilt per vrouw. In dezelfde periode vindt er een plotselinge daling plaats in de hoeveelheid hormonen in je lichaam en komt de melkproductie op gang. Dat zijn waarschijnlijk de belangrijkste lichamelijke oorzaken voor het fenomeen.

Oorzaak kraamtranen

Er zijn onderzoeken gedaan naar hormonale factoren, zoals een gebrek aan progesteron na de bevalling, of een gebrek aan bepaalde vitamines, maar een duidelijke conclusie is er niet. Moeder worden is een enorme overgang in je leven. Je bent ineens verantwoordelijk voor een hulpeloos wezentje, dat in jouw buik is ontstaan en gegroeid. Lichaam en geest maken een grote verandering door. Als je het zo bekijkt is het heel logisch dat dit iets doet met je emoties.

Kun je kraamtranen voorkomen?

Nee, ga er maar van uit dat ze komen. Je hoeft ook niet te verklaren waarom je om de haverklap emotioneel bent. Wees lief voor jezelf en vraag dat ook van anderen. Vertel de kraamverzorgster gerust waar je behoefte aan hebt, zij begrijpt dit als geen ander. Probeer het ook te zien als iets positiefs: volgens deskundigen is er een verband tussen de tranen en de productie van moedermelk.

Omgaan met de babyblues en kraamtranen

Zo ga je om met kraamtranen:

 • Laat ze stromen
  Kraamvrouwen kijken na het huilen vaak met een blik van: ik weet zelf ook niet waarom dit gebeurt. Grote kans dat je kraamverzorgende glimlachend een kopje thee maakt en vraagt of je even wilt kletsen. En dat is precies wat je kunt doen met de kraamtranen: ze normaal vinden en het gewoon laten gebeuren.
 • Praat er met anderen over
  Praat over je gevoelens als je dat wilt en maak er geen punt van. Ook van deze kant van de kraamtijd kun je ‘genieten’ als je accepteert dat het erbij hoort en er open over bent.
 • Pas het kraambezoek erop aan
  Laat alleen mensen langskomen bij wie je je op je gemak voelt. Soms kan bezoek van dierbaren fijn zijn als je emotioneel bent. Houd verre familie die je nooit ziet en collega’s nog even buiten de deur. Het is belangrijk dat je je niet groot hoeft te houden als je je kwetsbaar voelt, maar je geborgen, begrepen en geliefd voelt.
 • Te veel of aanhoudende kraamtranen? Bel de huisarts
  Houden de kraamtranen aan? Zorgen ze ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren? Kost het je moeite om je baby te verzorgen of om te genieten van de kraamtijd? Bel dan de huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een deskundige om mee te praten. Een bevalling en de veranderingen die een kind teweegbrengt zijn niet niets. Het mag best wat psychische aandacht krijgen als dat nodig is.

Wanneer spreek je van een depressie?

Ongeveer tien procent van de jonge moeders krijgt last van een postnatale depressie. Dit wordt niet altijd meteen herkend, omdat sommige symptomen overeenkomen met ‘gewone’ kraamtranen. Bij een depressie is er sprake van een periode tot zes maanden na de bevalling.

De symptomen zijn: slecht slapen, weinig emoties voelen of juist snel geïrriteerd zijn, lusteloos, neerslachtig, een machteloos gevoel, angstig, geen initiatief nemen, slecht eten of juist erg veel en het gevoel hebben dat de zorg voor je baby je veel te veel is. Verder kun je het idee hebben dat het ‘moedergevoel’ ontbreekt of dat je als moeder ernstig tekortschiet. Je kunt overigens ook last hebben van lichamelijke klachten: hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Wacht niet te lang met hulp zoeken als je merkt dat je blijft hangen in onprettige emoties. Dit is niet iets om in je eentje mee door te modderen. Maak een afspraak met de huisarts, die weet waar je deskundige begeleiding kunt krijgen.