Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Pijn bij het vrijen na de bevalling

Na de bevalling kan vrijen gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Bekkenfysiotherapeut Marianne Voet legt hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

In samenwerking met expert

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Wanneer seks na de bevalling?

Verloskundigen en artsen raden aan in elk geval tot zes weken na de bevalling te wachten met seks, zodat er geen kans op eventuele infecties meer is. Maar je eigen behoefte speelt uiteraard ook mee. De ene vrouw heeft sneller weer zin in intiem contact dan de ander. Misschien vind je het wel wat eng, de eerste keer seks na de bevalling. Dat is helemaal niet raar. Wacht tot jij je er goed bij voelt en je er zowel lichamelijk als psychisch klaar voor bent.

Advertentie

Seks na de bevalling: dit zijn de meest gestelde vragen (en antwoorden).

Is je lichaam dan helemaal de oude?

Neem de tijd om te herstellen. Als seks na een paar keer proberen nog steeds pijnlijk is, maak dan een afspraak bij de huisarts en vraag om een verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut/gynaecoloog. 

Wat kun je verwachten na een keizersnee?

Bij het bewegen kun je last hebben van je buikwond. De wond in de baarmoeder heelt alleen maar beter als je baarmoeder door een orgasme een beetje samentrekt.

Het vrijen is anders na de bevalling, hoe komt dat?

Juist als je seks hebt na de bevalling, kunnen verschillende lichamelijke veranderingen bijdragen aan een ander gevoel dan normaal:

Advertentie
 • Je vagina is nog wat uitgerekt, daardoor voel je minder.
 • Je vagina is minder vochtig, dit komt vooral voor als je nog borstvoeding geeft.
 • Je opwinding is minder intens en je krijgt moeilijker een orgasme óf je hebt minder gevoel bij het klaarkomen.
 • De baarmoeder ligt nog wat laag. Tijdens het vrijen kan de penis er tegenaan stoten wat gevoelig kan zijn.

Uit onderzoek blijkt: zo lang ontzwangeren écht?

Wat kun je mogelijk verwachten? 

Wil je je seksleven weer opstarten? Dan zijn dit dingen om rekening mee te houden:

 1. Bloedverlies
  Na de bevalling kun je nog een paar weken wat bloed verliezen. Op de plek waar de placenta heeft gezeten, zit in een wond die moet genezen. Samen met het bloed kan ook het baarmoederslijmvlies worden afgevoerd. Als je een knip hebt gehad of bent ingescheurd, kan dit zorgen voor nabloedingen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en wacht met seks tot het bloeden volledig is gestopt. Hoelang dit duurt, verschilt per vrouw. Meer weten? Vloeien na de bevalling: dit kun je eraan doen.
 2. Lekkende borsten
  Raak je opgewonden en heb je zin in seks? Houd er dan rekening mee dat je borsten moedermelk kunnen lekken. Bij opwinding stijgt de productie van oxytocine; dit hormoon stimuleert de melkproductie. Om dit te voorkomen, kun je voor het vrijen kolven of je baby voeden. Meer tips hoe je lekkende borsten kunt voorkomen.
 3. Voorspel
  Praat met je partner open over seks. Zorg dat jullie elkaar begrijpen en accepteer dat de één misschien langer wil wachten dan de ander. Zijn jullie er allebei weer aan toe, dan kan het een goed idee zijn om extra tijd en aandacht aan het voorspel te besteden. Dat kan helpen er een geslaagde ‘nieuwe eerste keer’ van te maken.
 4. Anticonceptie
  Wist je dat je drie weken na de bevalling alweer zwanger kunt raken? Wil je een volgende zwangerschap voorkomen of uitstellen, dan moet je anticonceptie gebruiken. Denk aan de (prik)pil, een spiraal of condooms. Als je borstvoeding geeft, kan de pil als anticonceptie schadelijk zijn voor de baby. De verloskundige of gynaecoloog zal je over de mogelijkheden informeren bij de nacontrole. Hier meer informatie over anticonceptie na de bevalling.
 5. Seks na een keizersnee
  Vrijen na een keizersnee doet doorgaans geen pijn, maar je kunt bij het bewegen wel last hebben van je buikwond. Herstellen na een keizersnede: alles wat je moet weten.

Uit onderzoek blijkt: zo lang ontzwangeren écht?

Waarom kan vrijen na de bevalling pijnlijk zijn?

Pijn bij het vrijen na de bevalling kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

Advertentie
 • Hechtingen die nog niet zijn opgelost.
 • Gespannen en gevoelig littekenweefsel.
 • Gespannen bekkenbodemspieren.
 • Een geïrriteerde zenuw in de bekkenbodem.
 • Een gevoelige huid bij de ingang van de vagina.
 • Vaginale droogte. Dit komt vooral vaak voor bij vrouwen die borstvoeding geven.
 • Je libido kan na de bevalling een tijdje wat lager zijn. Hierdoor reageer je minder op seksuele prikkels. Dit kan zorgen dat je vagina droger is waardoor de seks minder fijn aanvoelt of pijn kan doen.
 • Je schaambeen kan gevoelig zijn.
 • De baarmoeder kan de eerste maanden wat lager liggen.
 • Een heftige of traumatische bevalling kan seksuele intimiteit lastig maken.

Verzakking na bevalling

Een drukkend gevoel in je bekken of een bobbel bij je vagina? Dat kan duiden op een (baarmoeder)verzakking, wat een vrijpartij ook in de weg kan zitten. Lees er hier meer over. 

Wanneer naar de huisarts?

Heb je pijn tijdens of na de seks? Blijf dan niet doorlopen met klachten. Dat kan het probleem verergeren en in de meeste gevallen is er iets aan de pijn te doen. Neem contact op met je huisarts en vraag om een verwijzing naar een bekkenfysiotherapeut of  gynaecoloog /seksuoloog. Deze specialist kan samen met jou de oorzaak achterhalen en behandelen.

Borstvoeding

Pijn bij seks na de bevalling kan te maken hebben met de borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam het hormoon prolactine aan. Dit hormoon remt de vruchtbaarheid en kan ervoor zorgen dat er minder makkelijk een eisprong plaatsvindt. Ook blijven de hormonen oestrogeen en progesteron op een laag niveau, waardoor vrouwen die borstvoeding geven vaak een drogere vagina hebben. Glijmiddel kan hierbij een oplossing bieden. Als je stopt met de borstvoeding, zal mogelijk ook de pijn tijdens het vrijen afnemen.

Lees meer: Worden je borsten echt slapper na de bevalling?

Een ander orgasme

Na je bevalling kan een orgasme anders voelen. Tijdens een orgasme trekken je bekkenbodemspieren en je baarmoeder samen. Doordat het daar allemaal wat gevoelig is, kan een orgasme heftig en soms pijnlijk aanvoelen. Soms lijkt het zelfs op een wee.

Vermoeidheid

De bevalling, de voortdurende zorg voor je baby, je nieuwe rol als ouder of de nieuwe gezinssamenstelling: het kan allemaal behoorlijk vermoeiend zijn en ook stress opleveren. Dit kan ervoor zorgen dat seks na de bevalling pijnlijk is: je hoofd staat er nog niet naar en slaap is je veel te dierbaar. Heb geduld, overhaast niks en gun elkaar de tijd. Last van gebroken nachten? Zo hou je het (beter) vol.

Onzekerheid

Je kunt je na je zwangerschap en bevalling best onzeker voelen over je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder goed kunt ontspannen tijdens het vrijen en dit kan pijn veroorzaken. Praat hierover met je partner. Vertel hem of haar waar je mee zit en waar je liever niet of juist wel wordt aangeraakt. Voor je partner is het fijn om te weten waar je behoefte aan hebt, zodat hij of zij je de bevestiging kan geven dat je prachtig bent.

Onderzoek wijst uit: veel koppels vinden eerste vrijpartij na de bevalling ‘eng’.

Behandelingen

Is het duidelijk wat de pijn veroorzaakt, dan kan de huisarts, seksuoloog, gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut verschillende behandelingen adviseren of uitvoeren:

 • Als je bent gehecht, is het belangrijk om te kijken of de hechting is opgelost en de wond goed is genezen. Dit kan de verloskundige of de huisarts controleren.
 • Littekenmassage met een perineumolie.
 • Ontspanningsoefeningen voor de bekkenbodemspieren.
 • Oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken, bijvoorbeeld wanneer de pijn wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder laag ligt en de penis tegen de baarmoedermond komt. Klik hier voor voorbeelden.
 • Inzicht in de seksuele responscyclus (lichamelijke reacties bij opwinding).
 • Oefenen met een vaginale ballon.
 • Behandelen van eventuele vaginale schimmelinfecties of huidafwijkingen.
 • Andere houdingen bij het vrijen. Dit zijn de 5 beste seksstandjes na de bevalling.
 • Hulp bij het omgaan met een traumatische of nare bevallingservaring.

Tips van seksuologe: zo hou je je seksleven na een kind spannend (genoeg)

Bronnen: Gezondheidsnet, LIV verloskundigen

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Marianne Voet is bekkenfysiotherapeut en werkt onder andere bij Da Costa Fysiotherapie Amsterdam. Ze behandelt vrouwen met klachten die zijn ontstaan door de zwangerschap of de bevalling. Met ruim 25 jaar ervaring weet ze alles van onder andere bekkenklachten. Ze is moeder van drie kinderen.

Contact
Website

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting