Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste nacht met je baby: praktische tips

Overdag is er de hulp van de kraamverzorgende of het ziekenhuispersoneel. Maar daarna sta je er alleen voor. Wat kun je verwachten van de eerste nacht samen met je pasgeboren baby? Hier tips om je goed voor te bereiden.

De eerste nacht alleen

Overdag kun je alles vragen aan de kraamverzorgster, maar ’s nachts sta je er alleen voor. Schrijf je vragen op, dan kun je ze de volgende ochtend meteen stellen. Het kan zijn dat je zo moe bent door de bevalling en alle emoties dat je de eerste nacht als een blok in slaap valt. Toch is het ook niet gek als je dan de slaap juist niet kunt vatten. Lichamelijk ben je misschien wel moe, maar er is zo veel gebeurd dat je klaarwakker bent. Die slaap haal je wel weer in tijdens een middagdutje of een powernap tussen de voedingen door.

Advertentie

Ademhaling baby

Veel kersverse ouders vinden de eerste nacht alleen met hun baby spannend of zelfs een beetje eng. De ademhaling van je baby alleen al kan voor een hoop stress zorgen: soms hoor je bijna niets, dan hoor ineens een diepe zucht of luid geknor. Dat is heel normaal. De besturing van het ademhalingssysteem is nog niet volgroeid. Die rustige, regelmatige ademhaling komt pas na een maand of vier.

Je baby aan de borst leggen

Het kan nog best moeilijk zijn om je baby aan te leggen zonder een kraamverzorgster in de buurt. Maar je hebt vast al wat tips gekregen. Probeer rustig te blijven als het niet meteen lukt en kijk hoe je de baby een handje kunt helpen. Misschien kan je partner je helpen, of je moeder, (schoon)zus, een vriendin. Er zijn veel, héél véél moeders die zich in het begin net zo hulpeloos voelden als jij. Als je baby gefrustreerd raakt omdat het even niet lukt, kun je hem het best eerst troosten voordat je het nog eens probeert. Als je baby overstuur is, wordt het nog moeilijker om hem aan de borst krijgen.

Aanleggen lukt niet

Blijf je problemen hebben met aanleggen, vraag dan hulp aan een een lactatiekundige of een vrijwilliger van een borstvoedingsorganisatie. Je vindt een vrijwilliger of lactatiekundige via deze websites: de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, Borstvoedingsorganisatie La Leche League en de Nederlandse vereniging van Lactatiekundigen.

Tips voor borstvoeding:

 1. Voeden tussen de 2 en 4 uur is het uitgangspunt.
 2. In de nacht mag er maximaal 5 à 6 uur tussen de voedingen zitten.
 3. Je baby mag zo vaak en lang drinken als hij wil, mits het zuigen aan de borst niet pijnlijk voor jou is.
 4. Zorg ervoor dat je baby bij het aanleggen aan de borst niet alleen op het puntje van de tepel zuigt, maar een groot deel van de tepelhof in zijn mondje heeft.
 5. Een gezonde baby heeft genoeg reserves, daardoor is bijvoeding met kunstvoeding niet nodig.
 6. Het is goed om je baby de eerste dagen vaak aan de borst te leggen, zodat de borstvoeding sneller op gang komt.
 7. Het geven van borstvoeding mag geen pijn veroorzaken.

Tips voor flesvoeding:

 1. Geef je baby om de 3 à 4 uur een flesje kunstvoeding met 10 ml per keer. Lees hier ons artikel over flesvoeding klaarmaken.
 2. Indien je baby niet tevreden is, geef dan 15 ml per keer. Hoe je het melkpoeder klaarmaakt staat op de verpakking.
 3. Je hoeft niet ongerust te worden als je baby niet goed drinkt. Vaak zijn baby’s misselijk door ingeslikt vruchtwater of vermoeidheid door de geboorte.

Verslikken en spugen

Wat kun je doen, als baby zich verslikt of spuugt? Tijdens de bevalling kan er bloed en slijm in het mondje van je baby terecht gekomen zijn. Dit wordt vaak later weer uitgespuugd. Bij verslikken of spugen kan je baby benauwd worden en gaan kokhalzen. Leg hem op de zij en klop zachtjes op zijn rug.

Een goede lichaamstemperatuur

Hou de temperatuur van je baby goed in de gaten, die ligt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Let daarbij niet te veel op de handjes en voetjes, die kunnen soms koud aanvoelen. Je kunt het beste je vingers in het nekje leggen. Wil je zekerheid: meet dan de temperatuur met een thermometer. Tussen de billen van de baby (rectaal) geeft de meest nauwkeurige uitslag.

 • Is de temperatuur minder dan 37°C? Leg 1 kruik in de wieg.
 • Is de temperatuur minder dan 36,5°C? Leg 2 kruiken in de wieg.
 • Is de temperatuur hoger dan 37,5 °C? Een kruikje weghalen, minder kleertjes aandoen, extra aanleggen of een flesje met kunstvoeding geven. Controleer de temperatuur na een uur opnieuw.
Let op hoe je de kruik neerlegt

De opening van de kruik altijd naar beneden leggen in de richting van de voetjes. Leg de kruik nooit rechtstreeks tegen uw baby aan, maar op de dekens. Plaats een opgerolde handdoek tussen je baby en de kruik.

tip
Is de temperatuur minder dan 37°C?

Denk bij een temperatuur van minder dan 37°C ook aan een extra dekentje in de wieg, doe een mutsje op en leg de baby vaker aan de borst of geef een flesje kunstvoeding.

tip

Verschonen

Wanneer kun je je baby het beste verschonen? Een logisch moment is om dit vóór de voeding te doen. Kijk of je baby geplast en gepoept heeft. Meet meteen de temperatuur van uw baby tussen de billen. De eerste ontlasting (meconium) is zwart/groen en taai. Dat is normaal.

Eerste hulp bij huilen

Als je baby gaat huilen is de kans groot dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Zo ruikt hij de vertrouwde geur van zijn moeder en krijgt hij jouw lichaamswarmte. Ook kan het goed zijn om zowel bij de moeder als bij de partner te ‘buidelen’. Op deze manier hou je je baby op je borst, terwijl je ontspannen ligt. Je baby hoort dan jullie hartslag, stem en voelt de warmte, waarbij ze snel ontspannen.

Ook kunnen pasgeboren baby’s al last krijgen van darmkrampjes. Ineens komt er voeding hun lichaampje binnen en dat moet nog wennen om dit te verwerken. Probeer je baby te masseren ronddraaiende bewegingen op zijn buikje. Dat ontspant. Verder kan een warm badje wonderen doen.

Als het tijd is om je baby in zijn eigen bedje te leggen, zorg dan dat het bedje verwarmd is, leg er een kruik is en zodra het lekker warm is, leg je je baby erin.