Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe versterk je de band met je baby?

Een hechte band met je baby is heel fijn, maar ook belangrijk. Een goede hechting is goed voor zijn zelfvertrouwen en later ook voor omgang met anderen. Hier tips om de band met je baby te versterken.

Advertentie

Contact in de baarmoeder

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die in de baarmoeder al contact maken met hun ouders minder kans hebben om een huilbaby te worden. Ze zijn rustiger en zitten vaak lekker in hun vel. Je kunt dus al vóór de bevalling een band opbouwen met je baby. Dat geldt ook voor je partner. En dat helpt weer bij jullie hechting na de geboorte. De basis voor de band van de ouders met hun kind wordt meteen na de bevruchting al gelegd. Ook tastzin speelt daarbij een grote rol. Dit is het zintuig dat je baby als eerste in de baarmoeder ontwikkelt. Meer weten: zo maak je contact met je baby in de buik.

Hechtingsproces

Contact maken met de baby in je buik is helemaal niet moeilijk. Door je hand regelmatig op je buik te leggen voelt je baby zich erkend. Hij kan zelfs reageren op jouw aanraking. Doe het gewoon op gevoel: als je het op een liefdevolle manier doet, is het altijd goed. Het hechtingsproces gaat natuurlijk verder als je baby er eenmaal is. Daarom adviseren deskundigen vaak om je pasgeborene na de bevalling zo snel mogelijk lekker tegen je (blote) lichaam aan te houden en veel tijd samen door te brengen. Vooral via de huid maakt je baby contact met de wereld om zich heen. Daarom verloopt de hechting makkelijk door huid-op-huid-contact. Zo simpel kan het zijn.

Hoe werkt dat bij couveusekindjes?

Fijn dat het zo eenvoudig is om via lichamelijk contact met je baby te werken aan een innige band. Maar wat als je kind meteen na de bevalling in de couveuse moet? Maak je geen zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat de hechting ook na verloop van tijd tot stand kan komen. Je kunt dan gewoon nog een liefdevolle relatie met je kind opbouwen. Ook gebruiken veel ziekenhuizen de kangoeroemethode om de band tussen vader/moeder en baby te versterken.

Ook je hormonen en instinct helpen je om je kind de geborgenheid te geven die het nodig heeft. Is de band tussen jullie er niet meteen? Voel je dan vooral niet schuldig. Je kunt jezelf niet dwingen, er is geen magische formule. Natuurlijk is jouw baby de liefste, de mooiste en de schattigste, maar het is ook een heel nieuw wezentje aan wie je misschien moet wennen. Zolang je hem goed verzorgt, voedt en regelmatig knuffelt, komt die hechte band vanzelf.

Oxytocine is belangrijk

Aanraking speelt een grote rol bij het hechtingsproces tussen moeder en kind. Omdat baby’s nog niet veel meer kunnen dan voelen en proeven, is aangeraakt worden van levensbelang. Baby’s die veel worden vastgehouden, geknuffeld en gekoesterd, groeien sneller en hebben zelfs sterkere botten. Ook later is de hechting met zijn ouders erg belangrijk voor de baby. Het is niet alleen goed voor zijn zelfvertrouwen, je kind gaat in de toekomst ook makkelijker (lange) vriendschappen en relaties aan.

Zo werkt het knuffelhormoon

Wat gebeurt er eigenlijk als jij je kind knuffelt, masseert, aait en kust? Op het moment dat je je kind liefdevol en met aandacht aanraakt, maken jullie allebei oxytocine aan, ook wel het bindings- of knuffelhormoon genoemd. Deze stof is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke dingen. We noemen er een paar die juist nu van toepassing zijn:

  • Door oxytocine zijn moeders gevoeliger voor babygehuil en zullen ze graag willen troosten.
  • Oxytocine zorgt tijdens de borstvoeding voor het ‘toeschietreflex’, waardoor sneller moedermelk wordt aangemaakt.
  • Door oxytocine versterkt de binding die een ouder met de baby voelt.
  • Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de hersenen: het helpt associëren tijdens contact met anderen, zoals plezier en ontspanning tijdens het knuffelen.

Lukt het je na weken nog niet om je te hechten aan je baby? Heb je zelfs onverschillige of boze gevoelens ten opzichte van je kind? Maak dan een afspraak met de huisarts. Wacht hier niet te lang mee, want deze gevoelens zouden het hechtingsproces in de weg kunnen staan.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting