Slaapproblemen baby

Slaapproblemen bij baby's

Slaapproblemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Een baby heeft bijvoorbeeld nooit geleerd om zelf in slaap te vallen.

Baby’s slapen gemiddeld drie uur achter elkaar, zowel overdag als ’s nachts. Dan worden ze altijd even wakker. Het ene kind zal dan zachtjes wat brabbelen en weer in slaap vallen, terwijl het andere zich flink laat horen.

Leren doorslapen

Het is goed om de baby vanaf de geboorte te leren om zelf in slaap te vallen.  Zorg er daarom voor dat je kind niet tijdens het voeden in slaap valt. Vanaf zes maanden zou je baby de hele nacht moeten kunnen doorslapen of in ieder geval zelf weer in slaap vallen.

1. Baby wil niet slapen

Er zijn maar weinig baby’s die makkelijk zelf inslapen en vervolgens zes uur doorslapen. Zowel de ouders als de baby hebben tijd nodig om een goed ritme te vinden.Om zelf in slaap te kunnen vallen, moet een baby zich veilig genoeg voelen. Het is daarom belangrijk om in het begin in de buurt te blijven en je baby niet onnodig te laten huilen.

2. Baby huilt tijdens slaap

Er zijn baby’s die het huilen nodig hebben om alle prikkels van de dag te verwerken en zo in slaap te vallen. Probeer de verschillende huiltjes van je baby te herkennen. Ook dit heeft tijd nodig, maar als je ze eenmaal kunt onderscheiden, weet je wanneer je wel en niet naar je baby toe kunt gaan.Verder kan het helpen om een slaapritueel aan te houden. Dat wil zeggen dat je elke dag bijvoorbeeld eindigt met het zingen van een liedje voor je kind. Ook is het belangrijk dat je kind voor het slapen niet meer heel druk is, dus geen wilde spelletjes meer een uur voor het slapengaan.

3. Dag- en nachtritme

Na de geboorte moet je baby het 24 uursritme nog leren. Je kunt je kind helpen door overdag de gordijnen op een kiertje te laten en het kamertje ’s nachts juist goed donker te maken.

4. Gebeurtenissen overdag

Een baby verwerkt ’s nachts wat hij overdag heeft meegemaakt. Krijgt hij overdag te veel prikkels, dan kan hij dat niet allemaal verwerken en heeft hij moeite met in slaap vallen. Het is daarom verstandig om het aantal gebeurtenissen overdag te beperken en genoeg rustmomenten in te bouwen.

5. Baby slaapt niet overdag

Tot de leeftijd van drie of vier jaar hebben kinderen ook overdag slaap nodig. Een pasgeboren baby slaapt in totaal zelfs zestien uur. Slaapjes overdag kunnen de oorzaak zijn van de slaapproblemen. Als je baby heel laat in de middag nog slaapt, of als hij overdag te lang slaapt, kan hij ’s avonds moeite hebben om in slaap te vallen. Slaapt je kind niet overdag? Dan kan het hebben van een slaapritueel helpen.

Een kind dat zonder problemen naar bed gaat, komt de nacht meestal goed door. Maar bij kinderen die niet graag naar bed willen, kunnen slaapproblemen de kop opsteken. Deze kinderen kunnen baat hebben bij een slaapritueel. Als je kind daar eenmaal aan gewend is, maakt zijn lichaam automatisch slaaphormonen aan zodra je met het ritueel begint.

6. Baby wakker maken voor voeding?

De eerste maanden heeft een baby de nachtvoeding nog nodig, maar vanaf vier tot zes maanden is dat niet meer noodzakelijk. Toch kan je kind om die nachtelijke voeding vragen. Hij is dan vooral op zoek naar geborgenheid. Sla deze voeding eens over.

Is je kind al wat ouder? Geef hem zijn avondeten dan niet te laat: zijn lichaam is het eten dan in bed nog aan het verwerken en dat geeft niet genoeg rust om in slaap te vallen.

7. Nachtmerries

Enge dromen en nachtmerries kunnen ervoor zorgen dat je kind ’s nachts wakker wordt. Sommige kinderen zijn dan klaarwakker, andere huilen in hun slaap. Troost je kind zo veel mogelijk in zijn eigen bed, en probeer te voorkomen dat hij meegaat naar beneden of bij jullie in bed slaapt. Alles wat je nu aanleert, moet in de toekomst weer worden afgeleerd.

8. Baby slaapt onrustig

Slaapt je kind onrustig? Als je hem leert zelf in slaap te vallen, hoef je ’s nachts minder vaak je bed uit. Onrustige slapers hebben vaak moeite om zelfstandig in slaap te vallen, zowel overdag als ’s nachts. Ze zijn ’s nachts nog druk in de weer om de prikkels van overdag te verwerken en een plek te geven.

Daarom is het belangrijk om voor het slapengaan de dag even samen door te nemen. Als je kind gewend is in slaap te vallen met jou aan zijn zijde, zul je dat ook midden in de nacht moeten herhalen als hij weer eens wakker is geworden. Het is daarom handiger om hem te leren zelfstandig in slaap te vallen met bijvoorbeeld een muziekmobiel aan. Laat ook vooral een lichtje op de gang branden, zodat je kind de situatie herkent als hij ’s nachts wakker wordt – en jij misschien een keertje niet je bed uit hoeft.

Wat te doen bij slaapproblemen?

Hou een slaapdagboekje bij: zet erin wanneer je kind slaapt en hoe vaak hij ’s nachts wakker wordt. Dan kun je makkelijk terugzien of een bepaalde maatregel effect heeft.

Wil je je baby inbakeren, vraag dan om uitleg en een demonstratie bij iemand die er verstand van heeft, zoals een babyconsulent. Ga in elk geval niet zomaar zelf aan de slag. Zorg ook dat je de juiste inbakerdoeken gebruikt; die zijn er in verschillende soorten en prijsklassen.