wanneer slaapt een baby door

Wanneer slaapt een baby door?

Het is een van de belangrijkste mijlpalen: het moment dat je baby (eindelijk) doorslaapt. Wanneer kun je verwachten dat het voorbij is met de gebroken nachten? En hoe kun je doorslapen stimuleren? Onze slaapexpert Susanne Willekes legt het uit.

Vanaf wanneer slaapt een baby door?

Wanneer een baby doorslaapt, verschilt per kind. Sommige baby’s van drie maanden oud slapen al zes tot acht uur aan een stuk, terwijl vier uur achter elkaar slapen op deze leeftijd het gemiddelde is. Andere kinderen doen dat pas bij twaalf maanden. Gelukkig hoeft het merendeel van de ouders niet zo lang te wachten: de meeste baby’s slapen door als ze rond de zes maanden zijn.

Advertentie

Definitie doorslapen

Wanneer spreek je van doorslapen bij een baby? Onder doorslapen verstaan we het vermogen om acht tot twaalf uur te slapen zonder een nachtvoeding. (Let op: geen nachtvoeding geven mag alleen als je baby goed eet en drinkt en zijn gewichtstoename voldoende is.) Geen enkele baby slaapt direct door. De eerste acht weken is het heel normaal dat je baby ’s nachts elke twee tot vier uur wakker wordt voor een voeding. Wil je dat je baby minder vaak wakker wordt voor een voeding, voed hem dan overdag elke drie uur en laat hem niet door voedingsmomenten heen slapen. Zo voorkom je dat hij ’s nachts de schade gaat inhalen.

Lees ook: Zoveel slaap heeft een baby per dag nodig 

Doorslapen en voeding

Sommige baby’s slapen al met vier maanden een flink aantal uur achter elkaar, maar over het algemeen geldt dat een baby pas het vermogen heeft om langer door te slapen als hij ‘s nachts minder voeding nodig heeft. Dit is dan ook de reden dat de meeste baby’s met zes maanden, als ze beginnen met het eten van vaste voeding, doorslapen. Je baby ’s nachts voeden is nu niet meer nodig. Ook niet als hij wakker wordt.

Om de kans dat je baby ’s nachts wakker wordt te verkleinen, en zelf goed te slapen, kan je je baby wel nog laat op de avond een voeding geven. Dit kan je baby helpen om een lange ruk tot de volgende ochtend te maken. En jullie ook. Vergeet niet: elke baby is anders. Maak je dus niet druk als jouw baby met zes maanden nog niet (altijd) doorslaapt. Het komt uiteindelijk goed.

Handig: wij hebben een voedingsschema baby (per maand) voor je opgesteld.

Waarom wordt je baby ’s nachts wakker?

Baby’s hebben korte slaapcycli en langere periodes dat ze in een lichte slaap verkeren. Hierdoor worden baby’s ’s nachts regelmatig even kort wakker. Dit geldt ook voor de baby’s die al doorslapen. Dat jonge kinderen een ander slaappatroon hebben dan volwassenen en oudere kinderen, heeft belangrijke redenen. Een kind ontwikkelt zich enorm snel in de eerste twee jaar van zijn leven. Dit slaappatroon zorgt ervoor dat de hersenen kunnen groeien en ze zich fysiek in rap tempo kunnen ontwikkelen.

Ook is snel wakker worden essentieel voor de veiligheid en gezondheid van baby’s. Doordat ze veelal licht slapen, kunnen ze sneller en makkelijker wakker worden als ze in een oncomfortabele of bedreigende situatie verkeren. Denk aan pijn, nat zijn, ziek zijn of ander ongemak. Buitensporig veel wakker worden kan dan ook een signaal zijn dat je baby iets nodig heeft of mankeert.

Te snel voedingen willen overslaan in de nacht kan er ook toe leiden dat je baby vaker wakker wordt. Om de simpele reden dat hij honger heeft. En een groeispurt kan ook gevolgen hebben voor de nachtrust. In een periode waarin baby’s hard groeien of zichzelf ontwikkelen door bijvoorbeeld te leren tijgeren, zijn ze vaak afgeleid bij voedingen en slapen ze slechter. Gelukkig is het effect van zo’n sprong tijdelijk.

Tips voor doorslapen

Is je baby heel vaak wakker of slaapt hij met acht maanden nog niet door? Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn. Gelukkig zijn er verschillende methodes om je kind te helpen doorslapen.

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, auteur van de bestseller Slaap! en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency met als resultaat honderden gezinnen en kinderen met een verbeterde nachtrust. Daarnaast geeft Susanne regelmatig lezingen en workshops en is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie. Susanne is moeder van drie kinderen (10,7 en 4 jaar).