Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstverkleining en borstvoeding

Kun je nog borstvoeding geven aan je baby als je een borstverkleining hebt gehad? En hoe zit dat met een borstvergroting? Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Borstvoeding, hoe werkt dat eigenlijk?

Al in de eerste weken van je zwangerschap begint je lichaam met het aanmaken van extra klierweefsel in je borsten. Dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. Je borsten kunnen gevoelig en gezwollen zijn. Al in de zestiende week van je zwangerschap kunnen de kliertjes moedermelk aanmaken. De eerste melk heet colostrum. Daarin zitten heel veel belangrijke antistoffen voor je baby. Gemiddeld komt de borstvoeding vanaf dag 3-4 echt op gang.

Advertentie

Als je baby aan je tepel zuigt, komen er twee soorten hormonen in je lichaam vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt ervoor dat je melk aanmaakt, oxytocine zorgt dat de melk uit de klieren naar je tepels stroomt. Dit heet het toeschietreflex.

Borstvoeding na een borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt er borstweefsel weggehaald om je borst kleiner te maken. Door het borstweefsel lopen melkkanalen. Hoe meer weefsel er wordt weggehaald, hoe minder klieren en melkkanalen er overblijven. Dit verkleint de kans dat je (volledig) borstvoeding kunt geven.

Soms wordt bij een borstverkleining ook de tepel verplaatst. Dit betekent dat de tepel wordt losgehaald van de borst en op een andere plek op de borst wordt vastgezet. Tijdens het loshalen van de tepel kunnen er zenuwen en melkkanalen beschadigd worden. Dit verkleint de kans op het (volledig) geven van borstvoeding. Het borstklierweefsel groeit nog een klein beetje door tot het 35ste levensjaar. Dus mogelijk is een deel van het klierweefsel hersteld als de operatie langer geleden is.

Vaak komt na de bevalling een deel van de melkproductie wel op gang, maar of dit na een borstverkleining voldoende is om volledige borstvoeding te geven, is van tevoren niet te voorspellen. Als je een borstverkleining hebt gehad en graag borstvoeding wilt geven, kun je het beste contact opnemen met de chirurg die de operatie heeft gedaan. De chirurg kan je vertellen hoe de operatie is uitgevoerd en of borstvoeding geven mogelijk is.

Advertentie

Borstvoeding geven na een borstverkleining is mogelijk als:

  • er nog voldoende melkklieren zijn.
  • de melkklieren verbonden zijn met de tepel.
  • er genoeg onbeschadigde zenuwen over zijn die een prikkel naar de hersenen kunnen sturen om voor melkaanmaak te zorgen.

Lees meer: 4 tips om je baby goed aan te leggen

Bijvoeden

Als blijkt dat je niet voldoende moedermelk kunt geven aan je baby, kun je je baby bijvoeden met kunstvoeding. Veel vrouwen doen dit bijvoorbeeld ook als ze het borstvoeden afbouwen.

In het begin kun je proberen om extra na te kolven als je start met bijvoeding. Merk je na een week dat dit weinig extra moedermelk oplevert, dan kun je er ook voor kiezen om eerst aan te leggen en daarna je baby aanvullend voeding in de fles te geven. Je stopt dan met kolven.

Advertentie

Geef je borstvoeding, dan kan het zuigen van je baby pijn doen door de operatie en het littekenweefsel. Dit hoort na de eerste twee weken wel minder te worden. Blijf je pijnklachten houden laat dan iemand meekijken naar het aanhappen.

Lees meer: Zo check je of je baby voldoende gedronken heeft

Borstverkleining in de toekomst

Heb je nog geen borstverkleining gehad, maar ben je dit wel van plan? Dan kun je vragen of de arts er rekening mee wil houden dat je later mogelijk nog borstvoeding wilt gaan geven. Je kunt dit aan de arts laten weten, zodat de operatie zo kan worden uitgevoerd dat de kans dat borstvoeding geven lukt zo groot mogelijk is. Je kunt ook overwegen (als dit mogelijk is) om de borstverkleining uit te stellen totdat je geen kinderwens meer hebt en/of de borstvoeding achter de rug is.

Borstvoeding na een borstvergroting

Heb je geen borstverkleining, maar een borstvergroting gehad? Dan is het belangrijk om te weten waar de implantaten zijn geplaatst. Als de littekens onder je borsten of bij je oksels zitten, zijn de implantaten waarschijnlijk achter de borstspier geplaatst. Er is dan niets gebeurd met je melkklieren, dus je kunt gewoon borstvoeding geven.

Als er een litteken rond de tepelhof of over de tepel en de tepelhof loopt, is de kans groot dat er melkklierweefsel is geraakt bij de operatie. Dit kan betekenen dat er te weinig klierweefsel over is om voldoende melk te produceren of dat de melkkanalen zijn beschadigd.

Je weet pas echt zeker of je borstvoeding kunt geven als je baby is geboren en je het hebt geprobeerd.

Lees meer: Beïnvloed een borstvergroting het geven van borstvoeding?

Advies lactatiekundige

Heb je een borstverkleining of -vergroting gehad en wil je graag borstvoeding geven, dan is het verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige. Zij kan je begeleiden en je helpen als je vragen hebt over het geven van borstvoeding. Hier lees je wat een lactatiekundige precies doet.

Kraamtijd

Vertel tijdens het intakegesprek met het kraambureau dat je een borstverkleining of -vergroting hebt gehad. De kraamverzorgster kan er dan rekening mee houden en het borstvoedingsbeleid erop aanpassen als het nodig is. Je baby zal in de kraamweek waarschijnlijk vaker worden gewogen om te controleren of hij genoeg melk binnenkrijgt.

Borstvoeding geven met één borst

Als je vanwege een operatie nog maar één borst hebt, is de kans groot dat je nog steeds borstvoeding kunt geven. Vaak lukt het om uit één borst voldoende melk te halen. Het is ook in dit geval aan te raden om contact op te nemen met een lactatiekundige. Je kunt dit het beste al voor de bevalling doen, zodat je goed voorbereid aan de borstvoeding begint als je baby er eenmaal is.

Lees meer: Voorbereiden op borstvoeding, zo doe je dat

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Verloskunde SlingelandLaurentius Ziekenhuis

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram