Mag je borstvoeding geven als je ziek bent?

Kun je borstvoeding geven als je ziek bent (geweest)? Of is het beter om even te stoppen? Lactatiekundige Annelies de Haan geeft tips.

Borstvoeding en ziek zijn

Als je ziek bent (geweest), kun je gewoon borstvoeding blijven geven. Wel is het mogelijk dat je tijdelijk minder melk produceert. Leg je kind vaak aan, dan komt de productie vanzelf weer op peil. Zorg goed voor jezelf: eet gezond, drink voldoende en neem genoeg rust. Schakel een oppas in als het niet lukt om aan je rust te komen.

Advertentie

Buikgriep

Mocht je buikgriep hebben, dan verlies je veel vocht. Hierdoor kan je melkproductie minder worden. Misschien heb je op een gegeven moment wel te weinig borstvoeding om je kind genoeg te kunnen bieden. Kies dan voor tijdelijke bijvoeding. Dat kan met moedermelk uit de vriezer of met kunstvoeding.

Verkoudheid/griep

In jouw borstvoeding zitten precies de antistoffen tegen de virussen die er op dit moment rondwaren. Daardoor is de kans kleiner dat je kind ook ziek wordt. Het is dus goed om te blijven voeden. Ben je erg ziek, dan kun je dat bijvoorbeeld liggend op bed doen. Soms neemt je baby toch je verkoudheid over. Let dan goed op want een verkouden baby kan moeite krijgen met drinken. Raadpleeg dan je huisarts. Een zoutoplossing voor zijn je baby’s neusje kan de oplossing zijn.

Medicijnen

Niet alle medicijnen laten zich goed combineren met borstvoeding geven. Paracetamol kun je in principe gebruiken. Neem het alleen niet langer dan twee dagen achter elkaar en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag. Het gebruik van Ibuprofen is ook toegestaan, maar overleg altijd met je verloskundige of huisarts voordat je het gaat slikken. Lees sowieso altijd goed de bijsluiter van een medicijn. Staat erin dat het niet te combineren is met borstvoeding geven, vraag dan aan je huisarts om een alternatief. In veel gevallen bestaat dat.