Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag je borstvoeding geven als je ziek bent?

Stel je voor: je geeft je baby borstvoeding, maar je voelt je niet lekker of je hebt griep. Mag je dan wel borstvoeding geven en waar moet je nog meer rekening mee houden? Lactatiekundige Christine Bulsing geeft advies.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Borstvoeding en ziek zijn

Griep en borstvoeding, gaat dat samen? In principe wel. Als jij ziek bent of erg verkouden, maakt je lichaam antistoffen aan tegen de bacterie of het virus dat jou ziek maakt. Die antistoffen zitten ook in je bloed en komen in je moedermelk terecht. Dit lijkt misschien schadelijk voor je baby als je hem borstvoeding geeft, maar dat is het niet. Doordat je baby moedermelk drinkt, krijgt hij meteen de juiste afweerstoffen binnen. Als je baby ook ziek wordt, krijgt hij dus via jouw melk de antistoffen binnen die hem helpen om ziekteverwekkers te bestrijden. De besmetting en het verloop van de ziekte zijn daardoor vaak milder. Je hoeft daarom niet te stoppen met borstvoeding geven als je ziek bent. Het voeden beschermt je baby juist en zorgt ervoor dat je baby niet of in mindere mate ziek wordt.

Advertentie

Het coronavirus en borstvoeding

Wat tot nu toe uit verschillende – weliswaar kleinschalige – onderzoeken blijkt, is dat je het niet via moedermelk aan je baby kan doorgeven (meer informatie vind je op de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen). Om er zeker van te zijn dat borstvoeding geen gevaar vormt voor baby’s van besmette moeders, is meer onderzoek nodig. Maar omdat de kans op besmetting via borstvoeding klein is, hoef je niet te stoppen met het geven van borstvoeding mocht je besmet raken. De voordelen van borstvoeding zijn groter dan de kleine kans dat je baby besmet wordt. Ook kan je baby de antistoffen die jij  aanmaakt goed gebruiken om zichzelf te wapenen tegen het virus.

Wel is het belangrijk om je te houden aan extra hygiënemaatregelen. Zo voorkom je dat je baby besmet raakt door het intieme contact tussen jullie tijdens het voeden. Lees er hier meer over.

Melkproductie verhogen

Je kunt dus gewoon borstvoeding geven als je ziek bent. Wel kan het zo zijn dat je tijdelijk minder melk aanmaakt. Dit kan komen doordat je lichaam er alles aan doet om de ziekteverwekker te bestrijden. Dit kost jouw lijf extra veel energie. Probeer je baby vaker aan te leggen om je productie weer op peil te krijgen. Lees meer: 6 tips om je melkproductie te verhogen

Heb je last van griep of buikgriep? Dan kun je je flink beroerd voelen. Je kunt overgeven of last hebben van diarree. Je verliest daardoor veel vocht. Ook hierdoor kan je melkproductie minder worden. Misschien heb je op een gegeven moment wel te weinig borstvoeding om je baby genoeg te kunnen bieden. Kies dan voor tijdelijke bijvoeding. Dit kan moedermelk zijn die je eerder hebt gekolfd en ingevroren of geef tijdelijk ook kunstvoeding.

Advertentie

Blijf ook goed voor jezelf zorgen: eet gezond, drink voldoende water en neem genoeg rust. Lukt het je niet om aan je rust te komen? Probeer dan een oppas te regelen, zodat jij even kunt uitrusten.

Borstvoedingshouding

Je kunt je flink beroerd voelen en dan kan zittend borstvoeding geven opeens een hele opgave zijn. Wist je dat je ook liggend op je zij je baby kunt voeden? Ga liggen op je zij. Het is belangrijk dat je tepel recht voor de mond van je baby ligt. Als je op je zij ligt, leg je je baby ook op z’n zij. Leg de arm waarop je ligt onder je hoofd als steuntje. Zo kun je meteen zien of het aanleggen goed gaat. Tegen je rug kun je eventueel een (voedings)kussen neerleggen. Om je baby te steunen, kun je een kussen of een opgerolde handdoek of hydrofiele doek achter zijn rug leggen. Zo heb je je andere hand vrij om je baby aan te leggen. Als je van borst wil wisselen, houd je je baby eerst even rechtop om hem een boertje te laten doen. Daarna rol je op je rug naar je andere zij en dan leg je je baby weer op dezelfde manier aan.

Lees meer: 6 verschillende borstvoedingshoudingen: welke past bij jou en je baby?

Medicijnen en pijnstillers

Als je borstvoeding geeft, kun je beter geen medicijnen of pijnstillers slikken. Paracetamol en ibuprofen kun je in principe gebruiken, maar neem het niet langer dan vijf dagen achter elkaar en per dag niet meer dan de maximale dosering. Heb je langer een van deze pijnstillers nodig? Overleg dan met je huisarts of apotheker. Doe dit ook als je niet zonder bepaalde medicijnen kunt en borstvoeding wilt geven.

Advertentie

Tips medicijnen en borstvoeding:

  • Gebruik alleen medicijnen tijdens het geven van borstvoeding als dit echt noodzakelijk is voor je (mentale) gezondheid.
  • Overleg altijd met de apotheker, huisarts, verloskundige of gynaecoloog voordat je medicijnen gaat gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Ook als je de medicijnen zonder recept kunt kopen.
  • Hou je baby goed in de gaten nadat je medicijnen hebt ingenomen en borstvoeding hebt gegeven. Zie je iets vreemds aan je baby of vertrouw je het niet helemaal? Neem dan direct contact op met je huisarts of een lactatiekundige.

Lees meer: Medicijnen en borstvoeding: wat mag wel en wat niet?

Wat als je naar het ziekenhuis moet?

Of je nu gepland of onverwachts naar het ziekenhuis moet voor een behandeling, er zijn altijd manieren om ervoor te zorgen dat je baby jouw melk kan blijven drinken.

  • Als je vooraf al weet dat je wordt opgenomen, kun je alvast een voorraadje moedermelk aanmaken. Kolf de melk af en vries het in. Het is ook verstandig om op tijd te oefenen met de fles. Sommige baby’s pakken alleen de borst en weigeren de speen van de fles.
  • Is je baby nog erg klein? Dan kun je vragen of je hem mag meenemen of dat je partner of iemand anders je baby mag brengen als het tijd is om hem te voeden.
  • Onderga je een operatie? Geef altijd aan bij je behandelend arts dat je borstvoeding geeft. Als je je weer goed genoeg voelt en de verdovende middelen in je moedermelk minimaal zijn, kun je je baby weer borstvoeding geven. De behandeld arts kan daarover advies geven, of neem contact op met een lactatiekundige.

Meer lezen: Melkproductie verhogen, deze tips helpen je op weg

Wanneer mag je geen borstvoeding (meer) geven?

Er zijn een paar situaties waarin je beter niet of tijdelijk geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je chemotherapie ondergaat tegen kanker. Laat je goed adviseren door een deskundige over jouw situatie en of je wel of niet door kunt gaan met het geven van borstvoeding.

Wat als je baby ziek is?

Mocht je baby ziek zijn, dan kan hij nog steeds bij jou aan de borst drinken. Hou wel in de gaten of je baby goed bij je drinkt, want als hij verkouden is kan hij moeite krijgen met drinken. Je kunt dan het beste even je huisarts bellen voor advies. Vaak kan het geven van een zoutoplossing voor je baby’s neus al een oplossing zijn. Lees meer: 6 tips als je baby verkouden is

Als je baby erg ziek is en geen melk bij je wil drinken, of te weinig energie heeft om aan je borst te drinken, kun je het beste meteen contact opnemen met je huisarts of lactatiekundige. Zij kunnen je bijvoorbeeld adviseren om wat melk te kolven om je baby bij te voeden met bijvoorbeeld een spuit. Op deze manier hoeft je baby zich minder in te spannen om te drinken. Het afkolven van melk zorgt er ook voor dat je melkproductie goed in stand blijft. Het is hoe dan ook belangrijk dat je baby niet uitdroogt. Dit zijn signalen die wijzen op uitdroging.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bronnen: La Leche League, Zoete Melk

Lees meer: 10 fabels over borstvoeding op een rij

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu