
Opvolgmelk: hoe en wanneer stap je over?
Krijgt je baby (gedeeltelijk) kunstvoeding, dan stap je als hij zes maanden oud is over naar opvolgmelk. Wat is opvolgmelk precies en waarom heeft je baby dit nodig? Alles over opvolgmelk.
Wat is opvolgmelk?
Als je baby flesvoeding krijgt, dan heeft hij vanaf 6 maanden opvolgzuigelingenvoeding nodig; ook wel opvolgmelk genoemd. In opvolgmelk zit alles wat je baby nodig heeft tot hij één jaar oud is en met de pot mee mag eten. Zo zit er meer ijzer in dan in de flesvoeding die hij eerder kreeg, omdat de ijzervoorraad waarmee je baby is geboren opraakt en hij nog niet voldoende ijzer uit vaste voeding kan halen.
Opvolgmelk wordt gemaakt van gewone koemelk of geitenmelk, wat bewerkt en ingedampt wordt. Vervolgens worden er belangrijke voedingsstoffen aan toegevoegd, zoals vitamines en mineralen. Ook worden er stoffen uitgehaald, zoals zout en eiwitten. Zo ontstaat een melkproduct dat alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft tot hij twaalf maanden oud is.
Lees ook: Kunstvoeding klaarmaken: zo doe je dat
Verschil opvolgmelk en zuigelingenvoeding
De eerste zes maanden krijgt je baby borstvoeding en/of kunstvoeding; ook wel zuigelingenvoeding genoemd. Op een pak kunstvoeding voor baby’s tot 6 maanden staat nummer 1. Opvolgmelk met daarop nummer 2 is geschikt voor baby’s vanaf zes maanden. De samenstelling ervan is net even anders dan van zuigelingenvoeding. Dat is niet voor niets; de voedingsbehoeften van je baby veranderen namelijk als hij zes maanden oud is.
Zo zit er meer calcium en ijzer in opvolgmelk, dan in zuigelingenvoeding. Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden. Omdat je baby vanaf zes maanden meer vaste voeding gaat eten en hierdoor minder calcium binnenkrijgt via zijn melk is deze extra dosis belangrijk. Meer ijzer is nodig omdat de ijzervoorraad die je baby vanaf zijn geboorte had meegekregen, langzaam opraakt. Je kind moet het ijzer nu uit zijn voeding gaan halen en door het drinken van opvolgmelk wordt in die behoefte voorzien.
Geef je borstvoeding, dan krijgt je kind op die manier voldoende ijzer en calcium binnen. De samenstelling van moedermelk past zich namelijk altijd aan de behoefte van je kind op dat moment.
Overstappen naar opvolgmelk
De overstap van zuigelingenvoeding naar opvolgmelk verloopt meestal heel soepel. Is het laatste pak zuigelingenvoeding bijna op, koop dan een pak opvolgmelk en begin daarmee zodra het andere pak op is. Veel baby’s merken niks van de overstap. Wel is het verstandig om voeding van hetzelfde merk te blijven gebruiken. De smaak van de verschillende merken kan een klein beetje verschillen, en sommige baby’s merken dat verschil op.
Moet jouw baby wel wennen aan de overstap naar opvolgmelk, dan kun je de opvolgmelk de eerste dagen mengen met de flesvoeding die hij tot dan nu kreeg. Gebruik bijvoorbeeld drie schepjes zuigelingenmelkpoeder en drie schepjes opvolgmelkpoeder om een flesje van 180 ml klaar te maken. Gaat dat goed, dan probeer je daarna vier schepjes opvolgmelk gemengd met twee schepjes zuigelingenvoeding, enzovoort.
Hoeveel opvolgmelk?
Als je baby zes maanden oud is, is het belangrijk om naast de melkvoedingen ook vaste voeding te geven. Tussen de vier en zes maanden ben je misschien al begonnen met het geven van oefenhapjes. Is je baby zes maanden oud is, dan is vaste voeding echt onmisbaar naast de melkvoedingen. Vaste voeding zal vanaf nu langzaam de melkvoedingen gaan vervangen totdat je baby één jaar oud is en met de pot mee-eet.
Hoeveel flesvoedingen je baby nog krijgt als hij zes maanden oud is, verschilt per kind. De ene baby vraagt nog om vijf flesjes per dag, terwijl een andere baby aan drie of vier flesjes genoeg heeft. De hoeveelheid melk per fles hangt af van het aantal flesjes dat je kind drinkt. Drinkt je baby drie of vier flessen, dan kun je uitgaan van een hoeveelheid van 180 ml water en zes schepjes melkpoeder. Drinkt hij nog vijf of meer flessen, dan zal de hoeveelheid melk per fles minder zijn.
Meer weten? Check dit handige voedingsschema kunstvoeding per maand
Opvolgmelk en borstvoeding
Geef je borstvoeding aan je baby, dan is opvolgmelk niet nodig. Borstvoeding kun je blijven geven zolang je wilt, want de samenstelling van borstvoeding verandert mee met de voedingsbehoefte van je baby. Er zit dus altijd genoeg calcium en ijzer in, plus alle andere voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Is je baby tussen zes en twaalf maanden oud, geef je borstvoeding en besluit je om (gedeeltelijk) over te stappen naar kunstvoeding? Dan is opvolgmelk de juiste keuze. Zuigelingenvoeding voldoet namelijk niet meer aan de voedingsbehoefte van je kind. Stoppen met borstvoeding doe je door langzaam af te bouwen en stap voor stap de borstvoedingen te vervangen door flesjes met opvolgmelk. Check hier hoe je borstvoeding stapje voor stapje afbouwt.
Tip: Flesvoeding en borstvoeding combineren: zo hoe doe je dat
Het verschil tussen opvolgmelk en gewone melk
Geef je baby tot hij 12 maanden oud is nog geen gewone koemelk of geitenmelk, maar kies altijd voor opvolgmelk. Koe- of geitenmelk is pas geschikt voor je kind als hij één jaar oud is. In gewone melk zit namelijk te veel zout en eiwitten. Je baby kan dit tot zijn eerste verjaardag nog niet goed verwerken, waardoor hij er erg ziek van kan worden. Een teveel aan eiwit kan in het ergste geval zelfs fataal zijn voor je baby. Af en toe een slokje gewone melk of een beetje yoghurt kan geen kwaad, zolang het maar niet de borstvoeding of opvolgmelk vervangt.
Is je kind één jaar oud, dan kunnen gewone (koe)melk en andere zuivelproducten geen kwaad meer. Zijn lichaam kan de eiwitten en het zout in melk dan beter verwerken. Er is ook speciale kunstvoeding te koop voor kinderen vanaf een jaar, peutermelk genoemd. Maar die speciale peutermelk is in principe niet nodig; gewone melk is dan net zo goed voor je kind.
Lees ook: Is melk gezond voor je kind?
Welk merk opvolgmelk?
Vraag je je af welke opvolgmelk het beste is voor je kind? Eigenlijk maakt het niet uit welk merk je koopt. De samenstelling van opvolgmelk is namelijk wettelijk vastgelegd met strenge kwaliteitseisen, waardoor de verschillende merken dus vrijwel niet van elkaar verschillen (behalve in prijs). Alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, zitten erin, welk merk je ook kiest.