Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat te doen tegen misselijkheid en braken bij je kind?

Misselijkheid is een rotgevoel, dat weten we allemaal. Ook je kind kan hier last van krijgen als hij ziek is of door andere oorzaken. Vaak gaat misselijkheid gepaard met overgeven. Hoe ontstaat misselijkheid en braken, wat kun je doen en wanneer moet je naar de dokter?

In samenwerking met expert

Elvira George

Kinderarts Maag-Darm-Lever

Wat is misselijkheid?

Je bent ongetwijfeld weleens misselijk geweest. Je voelt je naar, moet niet aan drinken of eten denken en vaak heb je het gevoel dat je moet overgeven of moet je letterlijk braken. Ook tijdens je zwangerschap kun je in meer of mindere mate last hebben van misselijkheid: zwangerschapsmisselijkheid wordt dit genoemd. Misselijkheid tijdens de zwangerschap ontstaat onder invloed van hormonen. Is je baby of kind misselijk dan is er een andere oorzaak, zoals een infectie, virus of het eten van bedorven voedsel. Meestal hoef je je geen zorgen te maken als je kind misselijk is of moet braken en gaat het vanzelf over.

Advertentie

Misselijkheid en braken

Een wit gezichtje dat zegt: ‘Mam, ik voel me niet lekker’ en een paar tellen later moet je kind spugen. Dit scenario zal veel ouders bekend voorkomen. Een gevoel van misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken. Heeft je kind iets verkeerds gegeten of last van wagenziekte, dan zal hij na het braken direct weer kleur op zijn gezicht krijgen en opknappen. Is er een andere oorzaak, dan kan je kind zich langer ziek blijven voelen. Maar hoe ontstaat overgeven eigenlijk?
Normaal wordt alles wat je eet en drinkt door de spieren van de slokdarm en de maag in de richting van de darmen vervoerd. Als je moet braken, gaat het voedsel de verkeerde kant op. Dit gebeurt door krachtige samentrekkingen van de buikspieren en de darmen. Zo komt je maaginhoud via je mond weer naar buiten en moet je braken.

Oorzaken misselijkheid kind

Er zijn verschillende redenen die misselijkheid bij je kind kunnen veroorzaken, met of zonder braken:

 • Een infectie van maag en darmen. Zo’n infectie wordt meestal door een virus of een bacterie veroorzaakt. 
 • Het drinken van besmet water of eten van bedorven voedsel.
 • Stoornissen van maag, darmen (verstopping) of galblaas. Ook een darmafsluiting kan leiden tot overgeven.
 • Een ontsteking, zoals infecties van oren, urineweginfecties en hersenvliesontsteking.
 • Angst of stress, bijvoorbeeld voor een spreekbeurt.
 • Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking misselijkheid en braken.
 • Reisziekte (zeeziekte, wagenziekte) schommelingen van een boot, auto of vliegtuig.
 • Migraine, hersenschudding en evenwichtsstoornissen.

wagenziekte

Oorzaken misselijkheid baby

Behalve de factor stress, kunnen bovenstaande redenen zowel bij baby’s als oudere kinderen misselijkheid en braken veroorzaken. Maar bij een baby kan er ook wat anders aan de hand zijn waardoor hij moet overgeven: reflux. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. Hierdoor moeten sommige baby’s spugen. Natuurlijk geeft elke baby soms ‘een mondje terug’ na het drinken, maar bij reflux gebeurt dit veel vaker en vaak in grotere hoeveelheden. Bovendien heeft zo’n twaalf procent van de baby’s heeft er echt last van. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in: veel huilen, weinig of onrustig slapen, overstrekken en voedsel weigeren.

Bij verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog, maar de baby spuugt de voeding niet uit. De maaginhoud komt bijvoorbeeld tot de keel en zakt daarna weer naar beneden. Hierdoor is je baby mogelijk misselijk zonder dat je het merkt. Bij deze vorm is het lastig om vast te stellen of er sprake is van reflux, daarom wordt het verborgen reflux genoemd. 

Tips bij misselijkheid en overgeven

Is je kind misselijk en moet hij overgeven? Zorg voor voldoende rust en laat je kind niet eten of drinken tot hij zich weer wat beter voelt. Hier nog een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen:

 • Heeft je kind een paar dagen last van misselijkheid en braken? Zorg dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Elke vijf tot tien minuten een slokje water of theedrinken is van belang om slapte en uitdroging te voorkomen. Lees hier: hoeveel moet een kind of baby per dag drinken? 
 • Heeft je kind gespuugd, wacht dan een paar uur met het geven van vast voedsel. 
 • Geef je kind als hij zich weer wat beter voelt makkelijk verteerbaar voedsel zoals crackers of een geroosterde boterham.
 • Zolang je kind misselijk is: vermijdt voedsel dat zuivel of vet bevat, pittig gekruid of erg zout is.
 • Is je kind misselijk en moet hij bovendien veel overgeven of heeft hij diarree, dan kun je hem een kopje bouillon of ORS geven.
 • Geef je kind geen medicijnen tegen misselijkheid en/of braken, tenzij op doktersadvies.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal is misselijkheid en overgeven onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Toch is het in sommige gevallen wel belangrijk om naar de huisarts te gaan. Dit zijn alarmbellen: 

 • Als braken samengaat met hevige buikpijn.
 • Als braken samengaat met suf zijn of verwardheid.
 • Als je kind moet overgeven na een val op zijn hoofd.
 • Als je kind langer dan drie à vier dagen misselijk is en/of moet overgeven.
 • Kinderen tot een jaar of twee, bij dreigende uitdroging. 

Bronnen: Elvira George – Noordwest Ziekenhuisgroep, Gezondheid en Wetenschap

Elvira George

Kinderarts Maag-Darm-Lever

Elvira George werkt sinds 2004 als Kinderarts in Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Elvira is gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten en ziet veel kinderen met onbegrepen buikpijnklachten. Ze heeft onderzoek gedaan naar coeliakie, de medische term voor overgevoeligheid voor gluten.