Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Creatieve therapie voor kinderen

Heeft je kind moeite met het uiten van zijn emoties? Of zou hij wel wat weerbaarder mogen zijn? Dan kan een creatieve therapie misschien helpen.

Advertentie

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie is een manier om je kind sociaal-emotionele vaardigheden aan te leren. Door iets creatiefs te doen, zoals een kastje maken, leert hij dingen als plannen of samenwerken. Ook kan een creatief therapeut je kind helpen om te leren omgaan met tegenslag en frustratie.

Wanneer naar een creatief therapeut?

Je kunt met allerlei problemen terecht bij een creatief therapeut. Bijvoorbeeld als je kind niet goed kan omgaan met emoties, een negatief zelfbeeld heeft, een dierbare heeft verloren of als hij erg gespannen is. Een creatief therapeut gaat niet altijd direct met je kind aan de slag, maar kan ook helpen bij het observeren van je kind, de ontwikkeling van je kind beoordelen of meedenken bij het stellen van een diagnose.

Waarom geen ‘gewone’ therapie?

Sommige kinderen hebben meer aan een ervaringsgerichte therapie dan aan een vorm van therapie waarbij veel wordt gepraat. Als je kind het moeilijk vindt om te vertellen wat er aan de hand is, kan creatieve therapie fijn zijn. Creatief therapeut Lise Zwitser: ‘Kinderen vinden creatieve therapie vaak minder belastend dan andere vormen van therapie, omdat wij spelenderwijs met ze werken.’

Wat doet een creatief therapeut?

De aanpak van de creatief therapeut hangt af van het probleem van je kind. Lise Zwitser: ‘Heeft een kind moeite met ontspannen, dan laat ik hem bijvoorbeeld oefeningen doen met rustgevende materialen, zoals pastelkleuren, zacht krijt en rustgevende bewegingen. Zo leert hij te herkennen hoe hij zijn lichaam meer kan ontspannen.’ Er zijn verschillende werkvormen, bijvoorbeeld drama-, muziek- en beeldende therapie. Doordat creatieve therapie is gericht op succeservaringen, kan je kind er zelfverzekerder van worden en een positiever zelfbeeld krijgen.

Advertentie

Hoe ziet de behandeling eruit?

De eerste paar keer observeert de creatief therapeut je kind. In overleg met jullie stelt hij een behandelplan op waarin de vragen en doelen voor jouw kind staan. De behandeling kan bestaan uit korte opdrachten of een langlopend project. De meeste kinderen worden een half jaar tot een jaar behandeld, maar er zijn ook kinderen die aan zes sessies genoeg hebben.

Wat kost de behandeling van een creatief therapeut?

Een sessie van een uur kost tussen de €45 en €65. Vaak kun je (een deel van) de kosten voor creatieve therapie terugkrijgen via je ziektekostenverzekering.

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier