Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Spelen zelfstandig meisje alleen spelen
door

7 spelregels: zo leert je kind zelfstandig spelen

Hangt jouw kind liever achter een beeldscherm dan dat het met - al die bakken vol - speelgoed speelt? En weet je niet zo goed wat je daar aan kunt doen? Hier een aantal spelregels (lees: tips) om je kind in zijn eentje te leren spelen.

Advertentie

Het is belangrijk voor een kind dat hij leert om zichzelf te vermaken. Op deze manier komt hij tot rust en leert hij creatief te zijn: hij moet iets verzinnen om te gaan doen. Sommige kinderen spelen van nature graag en veel zelfstandig. Andere kinderen hebben hier meer hulp bij nodig.

Lees ook: Zelfstandig spelen

  1. Oefening baart kunst
    Wil je je kind stimuleren, laat je kind dan met speelgoed spelen, terwijl jij naast hem zit en iets anders doet. Het is belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft en dit ook benoemt: ‘Mama gaat nu iets voor zichzelf doen en jij gaat zelf spelen’.
  2. Laat je kind zijn gang gaan
    Kinderen spelen het fijnst en hebben het meeste plezier als ze vrij zijn om zelf te bepalen hoe ze spelen. Ook spelen vereist een bepaalde concentratie en het helpt niet als je je kind telkens onderbreekt, dus laat hem rustig zijn gang gaan – tot een bepaalde hoogte natuurlijk.
  3. Speel samen
    Van samen spelen leert een kind heel veel. Samen spelen met andere kinderen is een goede les, maar van spelen met ee van zijn opvoeders leert een kind ook heel veel. Speel je gezellig samen? Laat je kind dan bepalen wat er gebeurt en speel je rol mee.
  4. Zorg voor speelmateriaal
    Je hoeft echt geen heel dure spullen aan te schaffen. Met een emmer en een schepje kunnen kinderen ook al uren zoet zijn op het strand.
    Lees ook: Het leukst buitenspeelgoed per leeftijd
  5. Maak tijd vrij voor het spelen
    Kinderen moeten veel op een dag: naar school, naar muziek- of zwemles, mee boodschappen doen en ga zo maar door. Voordat je het weet is de dag voorbij en moet de pyjama alweer aan. Het is belangrijk om bewust tijd vrij te houden waarin je kind zelfstandig of met vriendjes kan spelen. Zorg er dus voor dat je de agenda niet helemaal vol plant.
  6. Op zijn eigen kamer spelen
    Het hoort bij de ontwikkeling dat een kind de behoefte krijgt om zich terug te trekken en een eigen plekje te hebben. Vaak zal dit vanaf een jaar of 4 zijn, maar het kan ook eerder of later. Je merkt dat je kind hier aan toe is als hij het prettig vindt om op zijn kamer te spelen. Is het zover, geef je kind dan de ruimte om de baas te zijn over zijn eigen kamer; dit is zijn terrein met zijn eigen spelregels. Dit is belangrijk voor zijn zelfvertrouwen en het geeft hem de kans om alle indrukken te verwerken van de wereld om hem heen wanneer hij dat wil.
  7. Speel op verschillende plekken
    Net zoals een nieuwe werkomgeving jou kan inspireren, geeft het spelen op een ander plek je kind nieuwe impulsen. Ga bijvoorbeeld naar een speeltuin, bos, strand of andere plek waar je kind zijn gang kan gaan.

Lees ook: Samen spelen, hoe leert een kind dat?

Beeld: GettyImages

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu