Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Een jonger zusje vergroot de kans op overgewicht

Een jonger zusje hebben is natuurlijk hartstikke gezellig, maar wist je dat het mogelijk ook tot overgewicht kan leiden? Zweeds onderzoek toont aan dat de kans op overgewicht groter is als je de oudste dochter bent.

Advertentie

Overgewicht en obesitas

Het onderzoek, gehouden onder maar liefst 13.000 Zweedse zussen geboren tussen 1991 en 2009, toont aan dat oudere zussen bij de geboorte vaak iets lichter zijn, maar naarmate ze opgroeiden een hogere BMI (2,4 procent hoger) hadden dan hun jongere zusjes. Ook bleek dat oudste zussen 29 procent meer kans hebben op overgewicht dan hun jongere zusjes en 40 procent meer kans hebben op obesitas.

Lees ook: Eet jezelf een jongen of een meisje

Meer vetopslag foetus

Nu is er een aantal mogelijke verklaringen voor deze onderzoeksuitkomsten. Zo stelt een professor aan het Liggins instituut op de Universiteit van Auckland dat het te maken kan hebben met de bloedvaten die voedingsstoffen naar de foetus leiden. Deze zouden bij een eerste zwangerschap dunner zijn. Hierdoor kan een foetus mogelijk minder voedingstoffen binnenkrijgen en is er een verhoogd risico dat als het kind eenmaal geboren is hij meer vet opslaat en op latere leeftijd ook minder werkzame insuline heeft.

Te veel voeding

Een andere theorie komt van arts Maria Peña, een deskundige op het gebied van gewichtsmanagement in het Lenox Hill ziekenhuis in New York City. Volgens deze arts zijn moeders bij hun eerste baby sneller geneigd hen te veel te voeden dan bij een tweede, derde of vierde kind. Deze voedingsgewoonte blijft de eerstgeborene zijn hele leven bij.

Lees ook: Heeft mijn kind overgewicht?

Rivaliteit

Rivaliteit tussen zussen, is een derde mogelijke verklaring. ‘Binnen het gezin strijdt de oudste wellicht met haar jongere zusje om diverse zaken, zoals eten. Hierdoor is de oudste het gewend om meer te eten waardoor het een gewoonte wordt die hem de rest van zijn leven kan bijblijven’, stelt Gary Sacks van de Deakin Universiteit in Melbourne. Met dit soort significante onderzoeksresultaten is het in elk geval een interessant onderwerp om verder te onderzoeken.

Advertentie

Bron: Bright Side

Zwangerbox partnerpagina Bon bébé 2022

Bon bébé

Bekijk de website