Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind zichzelf vermaken
door

‘Nu. Even. Niet!’: zo leert je kind zichzelf (beter) te vermaken

Een kind dat zichzelf kan vermaken is goud waard. Niet in de laatste plaats omdat je dan tijd hebt om wat punten op die eindeloze, dagelijkse to do-lijst af te vinken, terwijl je kind zich vermaakt met zijn duplo of pop. Wil jouw kind alleen maar ‘sáámuh!’ spelen? Wellicht heb je iets aan deze tips.

Advertentie

Ben je voor het eerst vader of moeder, dan is de kans groot dat je in de valkuil bent getrapt van het de gehele dag entertainen van je kind. Als je baby, dreumes of peuter wakker is, ben je eindeloos in de weer met blokken, treinbanen en poppenhuizen. De dingen je eigenlijk moet of zou willen doen, prop je in de uurtjes dat je kind slaapt of naar de opvang is. Kortom: je hebt jezelf gebombardeerd tot fulltime entertainer van je kind. Herkenbaar? Je bent niet de enige die deze klassieke ‘fout’ maakt.

Handig: Hier vind je het mooiste speelgoed, gecategoriseerd per leeftijd

Kind zichzelf vermaken

Hoe leuk en lief het ook is dat je graag bezig bent met je kind, het gevaar ligt op de loer dat hij op een gegeven moment niet anders gewend is dan dat jij ‘m vermaakt, en dit dus van je verlangt. En jij je opeens realiseert: het is ook wel fijn als hij zélf even aan de slag gaat met zijn speelgoed. Al is het maar af en toe een half uurtje… Bovendien moet je kind leren om zichzelf te vermaken, zijn eigen creativiteit te gebruiken en stimuleert verveling zijn fantasie.

Goed om te weten: 13x creatieve en leuke dingen om te doen voor je kind – die nog leerzaam zijn ook

Advertentie

Tips: kind zelfstandig laten spelen

Sommige kinderen vermaken zichzelf prima in de box met wat speelgoed, anderen moet je stimuleren. Valt jouw kind in de laatste categorie? Met deze tips kun jij je hem leren zichzelf te vermaken.

 1. Beperk de hoeveelheid speelgoed
  Leg of zet je je baby in de box of op een speelkleed met de bedoeling dat hij zichzelf gaat vermaken, leg dan niet te veel speelgoed bij hem neer. Ga liever voor twee items en wissel deze elke speelmoment af met ander speelgoed. Zo voorkom je keuzestress en door steeds ander speelgoed aan te bieden, wordt het interessanter voor hem om ermee te spelen.
 2. Laat hem
  Is je kind lief aan het spelen, dan ben je misschien geneigd om hem over zijn bol te aaien of iets tegen hem te zeggen. Toch kun je dit beter niet doen, want hierdoor zal hij zijn focus verplaatsen van het zelf spelen naar jou. En dat is nou precies wat je niet wilt…
 3. Blijf in de buurt
  Natuurlijk is het wel goed om in de buurt te blijven. Hierdoor zal je baby zich veiliger voelen. Bovendien kun je zo goed in de gaten houden hoe het met hem gaat. Heeft hij er genoeg van en begint hij te huilen, pak hem dan op. Zeker bij heel jonge baby’s kun je niet verwachten dat ze zichzelf lang zelf vermaken.
 4. De aanhouder wint
  Dat je je baby oppakt als hij huilt of op een andere manier laat merken dat hij niet meer alleen wil spelen is logisch, maar doe dit ook weer niet té snel. Als je baby niet gewend is om zichzelf te vermaken zal hij in het begin misschien wat tegenstribbelen. Dat hoort erbij. Gaat het echt niet, probeer het dan wat later nog een keer.

Zo vermaakt je peuter of kleuter zichzelf

Wil je je peuter of kleuter leren (wat vaker) zelfstandig te spelen? Goed idee! Zo kun je je kind helpen:

 1. Geef je kind opties (en maak het leuk!)
  Als je nog nooit eerder zelfstandig spelen hebt aangemoedigd, voelt de eerste keer misschien een beetje alsof je je kind in het diepe gooit. Een zachte manier om de teen van je kind in het zelfvermaak-water te dompelen, is door van tevoren met je kind de opties door te nemen. Maak een lijst en plaats deze op een prominente plek. Of schrijf of teken activiteiten op stukjes papier die je kind uit een hoed kan trekken. Laat ‘m vervolgens, wanneer de verveling toeslaat, een activiteit naar keuze of een willekeurige activiteit kiezen.
 2. Geef je kind iets om naartoe te werken
  Maak een schema met een maandelijks afgesproken beloning. Geef voor elk moment dat je kind zich verveelt en actief zelfstandig gaat spelen, een sticker. Beloon je kind aan het einde van de maand voor het zelfstandig spelen en ga samen naar die indoor speeltuin of geef dat speelgoed wat hij zo leuk vindt.
 3. Geef je kind middelen om zichzelf te vermaken
  Een andere manier waarop je kind zich kan vermaken: creëer een ‘vervelingshoek’ in huis waar je kind naartoe kan gaan als de verveling toeslaat. Het hoeft niet uitgebreid te zijn. Een gedeelte van een kast, keukenlade of een ander deel van je huis is voldoende. Daar kun je knutselwerkjes, puzzels, boeken en speelgoed bewaren dat je kind kan pakken als de verveling toeslaat.Lees ook: Zo stimuleer je de creativiteit van je kind
 4. Moedig je kind aan om een ​​nieuwe hobby of interesse te ontwikkelen
  Het is gemakkelijk om je te vervelen als je in een routine vervalt. Volwassenen zijn hier vatbaar voor en kinderen zijn niet anders. Moedig daarom je kind aan om een ​​bij zijn leeftijd passende hobby te zoeken. Enkele (seizoens- en leeftijdsafhankelijke) ideeën: buiten of binnen (helpen met) tuinieren, leren of helpen met koken of bakken, kinderboeken lezen, leren programmeren (als je kind wat ouder is), een abonnement op een tijdschrift zoals OTTO of Donald Duck, spelen in de tuin (trampolinespringen, touwtjespringen, skippyballen) of een klein bedrijfje starten (gazon maaien, sieraden maken, limonade verkopen). De opties zijn eindeloos en kun je natuurlijk aanpassen aan de leeftijd en behoeften van je kind.
 5. Laat je kind creatief zijn
  Hoe moeilijk het ook is, je kind (veilig) ‘aan zijn lot overlaten’ is af en toe goed voor hem of haar. Als hij zich verzet tegen sommige van de voorgestelde zelf-entertainment-opties, of als hij geen zin heeft in geen enkele activiteit, laat ‘m het dan even zelf uitzoeken. Je kind de tijd geven om zich af en toe te vervelen, kan juist goed zijn zijn en helpt ‘m om zijn onafhankelijkheid en creativiteit te bevorderen. Onthoud dat je kind zichzelf leren vermaken moeilijk kan zijn in onze tegenwoordig volgeplande agenda’s, maar rust geven om na te denken en te spelen, is echt een van de belangrijkste geschenken die je hem of haar én jezelf kunt geven. Lees hier meer over waarom vervelen nuttig is voor je kind.

Bron: Momtastic – beeld: Getty Images

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu