lichamelijke ontwikkeling peuter

Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

De lichamelijke ontwikkeling van je kind gaat razendsnel na z’n eerste jaar. Welke mijlpalen kan je verwachten? En hoe hard groeit je kind in zijn tweede en derde levensjaar?

Wat is lichamelijke ontwikkeling?

Onder lichamelijke ontwikkeling verstaan we de groei en rijping van het lichaam. Hieronder valt de hersenontwikkeling, vorming van het centrale zenuwstelsel, het skelet en de spieren.

Advertentie

Lichamelijke ontwikkeling 1 – 1,5 jaar

Lengte en gewicht

Op zijn eerste verjaardag weegt je kind waarschijnlijk zo’n tien kilo. In het tweede levensjaar groeit een kind gemiddeld twaalf centimeter en komt hij ongeveer drie kilogram aan. Zijn hoofd is niet meer zo groot in vergelijking met zijn lichaam en hij is ook lichamelijk duidelijk geen baby meer.

Melkgebit

Gemiddeld heeft een kind rond zijn eerste verjaardag acht tanden. Sommige baby’s zijn wat eerder en krijgen al met vier maanden de eerste tandjes. Andere kinderen krijgen rond hun eerste verjaardag pas hun eerste tand. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt er gemiddeld één tand per maand bij. Meestal is het melkgebit rond het derde levensjaar compleet. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen. Poetsen is nu extra belangrijk. Te veel hapjes en drankjes kunnen het glazuur aantasten. Geef je kind daarom geen beker met vruchtensap binnen handbereik.

Motorische ontwikkeling

Het lopen gaat de komende tijd steeds zelfverzekerder. Zijn de eerste stappen nog niet gezet, dan zit dat er vast aan te komen. Net als bij kruipen, praten en andere mijlpalen, doet elk kind dit op z’n eigen tempo. Is jouw kind eerder of later: maak je geen zorgen. Loopt je kind met 18 maanden nog niet, dan is het wel verstandig om dit te bespreken op het consultatiebureau.

Handig die vingers!

Ook leert je kind zijn handen beter te gebruiken en ontdekt hij dat het hebben van tien vingers heel handig is. Kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger pakken en eten met een lepel gaat steeds beter. Het is de fijne motoriek, die deze periode zich in een rap tempo ontwikkelt. Kijk maar eens hoe je kind iets vasthoudt. Een rozijntje pakt hij keurig van de grond met duim en wijsvinger. En als hij zijn lepel vasthoudt slaat hij zijn hele hand eromheen.

Consultatiebureau

Op het consultatiebureau wordt je kind nu staand gewogen en gemeten. Behalve het gewicht wordt ook het horen en zien van je kind gecontroleerd. Voor zijn ontwikkeling is het heel belangrijk dat zijn oren en ogen goed werken.

Drinken uit een echte beker

Zelfstandig uit een beker drinken gaat je kind steeds beter af. Dat hij af en toe een beker omstoot, is helemaal niet erg. Coördineren en balanceren is best lastig. Vergelijk het met leren zitten, dat is voor je kind net zo moeilijk.

Lichamelijke ontwikkeling 1,5 – 2 jaar

Evenwicht houden

Zo rond de achttien maanden leert je kind rennen. Het oogt misschien nog wat houterig, maar hij doet het wel. Plotseling stoppen is een nóg grotere uitdaging. Zijn evenwicht is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld: houd hem daarom goed in de gaten.

Minder eten

Vanaf 1,5 jaar neemt het groeitempo van je kind af. Het gevolg: hij heeft minder zin in eten. Als je kind niet wil eten, is het wijsheid om er vooral geen strijd van te maken. Daarmee maak je weerzin tegen eten alleen maar groter. Belangrijker is dat het gezellig blijft aan tafel. Hier wat handige tips als je kind niet wilt eten 

Slapen

Goed slapen is van groot belang voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Je kind slaapt nu ongeveer dertien tot vijftien uur per dag. Let op: dit zijn gemiddelden. Het kan best dat jouw kind meer of minder slaap nodig heeft. Zeker als een kind weinig slaapt, maken ouders zich snel zorgen. Vaak onnodig. Zolang je kind ’s ochtends makkelijk wakker wordt en overdag alert, energiek en niet moe is, is er niet aan de hand.

1 – 2 jaar: dit kan en doet je kind nu

 • Zelfstandig uit een beker drinken
 • Met ondersteuning op één been staan
 • Rond het tweede jaar komen de laatste achterste melkkiezen door
 • Zelf met een lepel eten
 • Ongeveer dertien tot vijftie uur per dag slapen
 • Tegen een bal schoppen zonder zijn evenwicht te verliezen
 • De bal gooien (nog niet in een specifieke richting)
 • Rennen
 • Voorwerpen met duim en wijsvinger pakken

Lichamelijke ontwikkeling: 2 – 2,5 jaar

Lengte en gewicht

Een peuter van twee jaar weegt ongeveer 11,5 tot 13,5 kilogram en is gemiddeld 90 centimeter lang. Hij komt nu per jaar nog maar zo’n twee kilo aan en zal daardoor ook minder eetlust hebben. Dat je kind minder binnenkrijgt, is bijna nooit reden tot zorg. Maak je je toch een beetje zorgen over zijn gewicht, bespreek dit dan met je huisarts of op het consultatiebureau.

Zindelijk worden

De belangrijkste mijlpaal in deze periode is misschien wel het zindelijk worden. Vanaf een jaar of twee gaat een peuter vaak interesse tonen voor de wc of het potje. Over het algemeen krijgen kinderen tussen hun tweede en derde jaar controle over hun sluitspieren om plas en ontlasting op te kunnen houden. Omdat het verschonen van luiers niet in het takenpakket van leerkrachten zit, moet je kind in elk geval voordat hij naar de bassischool gaat, overdag zindelijk zijn.

Zelf aan- en uitkleden

Vanaf een jaar of 2 kan je je kind aanmoedigen zichzelf aan en uit te kleden. Een broek uittrekken zal makkelijker zijn dan een shirt aantrekken, maar door het te stimuleren kan hij het straks snel en nog goed ook!

Lichamelijke ontwikkeling: 2,5 –3 jaar

In de breedte groeien

Tussen de 2,5 en 3 jaar groeit je peuter in de breedte. In de lengte groeit hij, in vergelijking met afgelopen jaren, minder snel. Het is niet gek dat daardoor ook zijn eetlust vermindert.

Bewegen

Je kind bouwt nu zijn basale motoriek verder uit. Hij gaat steeds beter rennen, springen en klimmen. Het is daarom van groot belang om je kind zoveel mogelijk ongehinderd zijn gang te laten gaan. Laat hem vooral lekker buitenspelen. Buiten zijn de mogelijkheden om te rennen, klimmen en lekker te ravotten veel groter.

Lichaamshouding aanpassen

Je kind kan nu goed het verschil voelen tussen een helling en een vlak stuk weg en daar zijn lichaamshouding op aanpassen. Veel kinderen vinden het nu leuk om liedjes met bewegingen te leren (‘In de maneschijn’), op stoelen en tafels te klimmen, of zonder hulp van de glijbaan af te gaan.

2 – 3 jaar: dit kan en doet je kind nu

 • Goed achteruitlopen
 • In de breedte groeien
 • Even zelfstandig op één been staan
 • Rennen en plotseling stilstaan
 • Het verschil voelen tussen een helling en een vlak stuk weg
 • Met beide voeten tegelijk omhoog springen
 • Op een loopfiets of driewieler fietsen
 • Zonder hulp de trap oplopen
 • In een bepaalde richting de bal gooien